Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (навчальний посібник).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

8.3. Валютні системи і валютна політика

Розвиток міжнародних валютних відносин приводить до їхньої певної організації, тобто створення валютної системи.

Валютна система- сукупність грошово-кредитних відносин, що склалися на основі інтернаціоналізації господарського життя і розвитку світового ринку, які закріплені в договірних і державно-правових нормах

Валютна система складається з двох елементів: валютного механізму і валютних відносин:

  • валютний механізм - це правові норми й інструменти, що їх представляють як на національному, так і на міждержавному рівнях;

  • валютні відносини включають повсякденні зв'язки, в які вступають приватні особи, фірми, банки на валютних і грошових ринках з метою здійснення міжнародних розрахунків, кредитних і валютних операцій.

Розрізняють світову, регіональні і національні валютні системи. Світова валютна система є функціональною формою організації валютних відносин на рівні міждержавних зв'язків. Її розвиток регулюється відповідними міждержавними валютними угодами, здійснення яких забезпечується створенням на колективних засадах міждержавних валютно-фінансових і банківських установ і організацій (рис. 8.1).

Рис. 8.1. Елементи міжнародної валютної системи

У своєму еволюційному розвитку мвс пройшла наступні етапи:

  • система золотого стандарту(виникла в 1867 р. згідно з Паризькою угодою);

Золотий стандартприпускав вільний ввіз і вивіз золота, необмежений обмін паперових грошей на золото, незмінний золотий вміст паперових грошей і вільна чеканка золотих монет

  • система золотодевізного стандарту (прийнята на Генуезській міжнародній економічній конференції в 1922 р.).

Посилення втручання держави в економіку, яке почалося на початку ХХ століття, вимагало гнучкого механізму зміни грошової маси в країні, що неможливо в умовах золотого стандарту.

Золотодевізний стандартбув створений на золоті і провідних валютах, які могли вільно обмінюватися на золото; регулювання валютних систем здійснювалось через проведення активної валютної політики і використання міжнародних норм и правил

  • система золотовалютного стандарту, так названа Бреттон–Вудськая валютна система, яка була прийнята в 1944 р., передбачала золотодевізний стандарт.

Золотовалютний стандартоснований на золоті і двох резервних системах – фунті стерлінгів та доларі США

Для регулювання системи були створені дві міжнародні валютно-кредитні організації: Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР);

  • система паперово-валютного стандарту (Ямайська система з 1976 року): золото перестало виконувати функцію світових грошей, воно стало продаватися на ринку за цінами, згідно попиту та пропозиції; кожна країна одержала право вибирати будь-який засіб установлення валютного курсу.

Світова валютна система продовжує розвиватися відповідно до змін у міжнародних економічних відносинах. Щонайкраще вона виконує свої функції за умови функціонування конвертованих валют.

Національна валютна система встановлює принципи організації і регулювання валютних відносин усередині окремої країни. Вона є частиною грошової системи даної країни, але відносно самостійна і має право виходу за національні кордони. У кожній країні особливості такої системи визначаються рівнем розвитку економіки і зовнішньоекономічних зв'язків. Елементами національної валютної системи є:

    • національна валютна одиниця;

    • режим валютного курсу;

    • умови зворотності валюти;

    • система валютного ринку і ринку золота;

    • порядок міжнародних розрахунків держави;

    • склад і система управління золотовалютними резервами країни;

    • статус національних установ, які регулюють валютні відносини держави.

Регіональна валютна система – договірно-правова форма організації валютних відносин окремих країн. Наприклад, щоб протистояти гегемонії долара в світовій валютній системі в березні 1979 року була створена регіональна Європейська валютна система. Елементи регіональної валютної системи визначаються умовами відповідної угоди.

Валютна система припускає розробку і реалізацію валютної політики.

Frame313

У залежності від цілей і задач можна розглядати поточну (оперативне регулювання валютно-ринкової кон’юнктури) і довгострокову (довгострокові заходи з послідовних змін валютного механізму) валютну політику.

Структурнавалютна політика проводиться у формі валютних реформ, спрямованих на удосконалювання принципів взаємодії всіх країн, і, як правило, супроводжується боротьбою за зміцнення положення окремих валют і досягнення привілею. Кінцеві цілі валютної політики національної валютної системи є стратегічні цілі монетарної політики в цілому – ріст зайнятості і виробництва ВВП, стабілізація цін. Крім загальномонетарних цілей валютна політика має специфічні цілі, що реалізуються в основному у валютній сфері (рис. 8.2).

Рис. 8.2. Цілі валютної політики

Арсенал елементів валютної політики може при цьому здобувати дисконтну або девізну форми. Найбільш ефективним методом проведення валютної політики є політика девізів, коли держава впливає на курс національної валюти шляхом купівлі і продажу іноземних валют. Вона виявляється в різних формах. Політика девізів є прогресивною формою валютної політики, таких як валютна інтервенція, диверсифікованість валютних резервів, валютні обмеження, валютний контроль.

Валютна інтервенція- процес втручання в операції на валютному ринку з метою впливу на курс національної валюти шляхом продажу центральним банком іноземної валюти. Особливістю такої форми є: відносна великомасштабність, короткочасність застосування, здійснення за рахунок офіційних золотовалютних резервів і короткострокових валютних кредитів. В даний час використовується поряд з інтервенцією валют в одній окремій державі і колективна валютна інтервенція центральних банків у ряді країн.

Диверсифікованість валютних резервів- це різновид девізної політики, який спрямований на регулювання структури валютних резервів шляхом включення в їхній склад різних валют. Дана форма дозволяє запобігти втратам і забезпечити ритмічність міжнародних розрахунків. Для досягнення цієї мети здійснюється продаж нестабільних валют, активізується покупка більш стійких валют.

Валютні обмеження -міри і правила, які встановлені державою в законодавчому або адміністративному порядку. Умовою застосування є хронічний і великий дефіцит платіжних балансів. Обмеження можуть бути у виді

  • вимоги часткового продажу експортного виторгу центральному банкові за офіційним курсом;

  • ліцензування продажу іноземної валюти імпортерам;

  • заборони на ввіз або вивіз валютних цінностей без спеціальних дозволів;

  • регулювання іноземних інвестицій, трансферту прибутку, зовнішніх позик і кредитів.

Регулювання ступеня конвертованості валютного курсу (валютний контроль) - цілеспрямоване проведення комплексу мір з метою корекції курсу національної валюти. Якщо така корекція спрямована на зниження обмінного курсу, курсова політика називаєтьсяполітикою девальвації. Якщо метою курсової політики є підвищення обмінного курсу, то вона називаєтьсяполітикою ревальвації.