Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (навчальний посібник).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

4.3. Грошові реформи

Реформа від лат. означає «перетворення». У більш широкому понятті реформа – це перетворення, зміна чого-небудь. Реформи можуть бути корінними або частковими, стосуватися або не стосуватися основ суспільного ладу, мати прогресивний або реакційний характер.

Грошова реформа – це повна або часткова зміна грошової системи з метою її побудови і зміцнення. На практиці грошова реформа є основним інструментом в ослабленні інфляції і ліквідації її найбільш важких наслідків.

Грошова реформа– це перетворення грошової системи, яке проводиться державою з метою впорядкування і закріплення грошового обігу, яке супроводжується випуском в обіг нових грошових знаків і вилученням старих

Як правило, грошові реформи здійснюються при зміні типу виробництва або суспільно-економічної формації (золотий стандарт замінився кредитними грішми), а також у період відновлення економіки, зруйнованої внаслідок різних причин (революцій, війн). Види грошових реформ: повні або часткові; конфіскаційні або неконфіскаційні; м`які або жорсткі.

Повна грошова реформа – це створення нової грошової системи. Проводиться при утворенні нових держав або створенні національної грошової системи у випадку об'єднання грошових систем декількох країн (наприклад, створення єдиної грошової системи країн Європейського союзу).

Часткова грошова реформа - це упорядкування існуючої грошової системи з метою стабілізації грошового обігу. При проведенні часткової грошової реформи міняються окремі елементи грошової системи: порядок емісії, грошові знаки, назва грошової одиниці.

Конфіскаційні грошові реформи – реформа, що змінює (як правило що зменшує) купівельну спроможність грошей.

Неконфіскаційні грошові реформи – реформа без зміни купівельної спроможності грошей.

Грошові реформи бувають “м'які” і “тверді”, в залежності від ступеня девальвації або ревальвації.

«М’яка» реформадопускає поетапну реалізацію змін. Наприклад, поетапний перехід до нової валюти. Самою м’якою грошовою реформою є деномінація.

Жорстка” реформа здійснюється миттєво. Самою жорсткою грошовою реформою є нуліфікація.

У широкому понятті грошові реформи означають перехід від однієї грошової системи до іншої; у вузькому – часткову зміну елементів грошової системи.

Реформи здійснюються різними методами в залежності від існуючої політичної системи, положення окремих класів, стану економіки країн. Грошові реформи супроводжуються вилученням з обігу всіх або частини знецінених паперових знаків і заміни їх новими грішми (як у наявній, так і в безготівковій формі); зміною валютного курсу; перебудовою грошової системи з уведенням нового емісійного законодавства. А в період використання золота як монетарного металу (до 1973 р.) грошовою реформою була і зміна золотого вмісту грошей.

В історії грошового обігу відомі наступні механізми грошових реформ.

  1. Перехід від одного грошового товару до іншого, від одного типу грошової системи до іншої.

  2. Виключення неповноцінних, знецінених або нерозмінних грошових знаків з обертання і заміна їх повноцінними розмінними знаками.

  3. Уведення нового емісійного законодавства.

  4. Стабілізація валюти або часткові заходи щодо упорядкування грошового обігу.

  5. Утворення нової грошової системи в зв'язку з державною перебудовою.

Прикладом першого виду змін у грошовій системі може служити перехід від одних грошових одиниць до інших.