Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (навчальний посібник).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

5.5. Теорії кредиту

Сутність кредиту вивчалася протягом багатьох століть економістами, і дотепер не вироблена єдина точка зору з приводу сутності сучасних кредитних відносин.

Основними теоріями кредиту є: натуралістична і капіталотворча.

1. Натуралістична теорія. Економісти XVIII в. трактували кредит як спосіб перерозподілу матеріальних цінностей у натуральній формі.

Представники теорії:

Англія: А.Сміт, Д.Рікардо

Франція: Ж. Сэй, Ф. Бастія

США: Д. Мак-Куллох

Основні особливості натуралістичної теорії, розробленої англійськими економістами Смітом і Рікардо полягали в такому.

  • Об’єктом кредиту є натуральні, тобто не грошові матеріальні блага;

  • кредит представляє собою рух натуральних матеріальних благ, і тому він є лише способом перерозподілу існуючих в даному суспільстві матеріальних цінностей;

  • позичковий капітал тотожний дійсному, отже, накопичення позичкового капіталу є проявом накопичення дійсного капіталу, а рух першого повністю зівпадає з рухом виробничого;

  • оскільки кредит виконує пасивну роль, то комерційні банки являються лише скромними посередниками

Помилковість поглядів натуралістів полягала в тому, що вони не розуміли кругообігу промислового капіталу в трьох формах і сутності позичкового капіталу як відокремленої частини промислового капіталу в грошовій формі, а отже, його самостійної ролі та специфіки. Ототожнюючи позичковий та дійсний капітал, вони не усвідомлювали не тільки ролі кредиту і його творця — банків, але і його двоїстого характеру, в силу якого позикові кошти можуть сприяти як розширенню відтворення, так і загостренню його протиріч.

Позитивні сторони теорії: натуралісти правильно вважали, що кредит не створює реального капіталу, що утвориться в процесі виробництва, і що відсоток залежить від коливання та динаміки прибутку позичальника.

Позитивні сторони теорії: кредит не створює реального капіталу, величина процента залежить від коливань та динаміки прибутку

2. Капіталотворча теорія. Основні концепції цієї теорії сформулював англійський економіст Дж. Ло: на його думку кредит займає незалежне від процесу відтворення положення, йому належить вирішальна роль у розвитку економіки. Кредит, за його концепцією, ототожнювався з грошима та багатством.

Основний недолік теорії Дж. Ло: він зробив ставку на емісію банкнот з примусовим курсом, який носив спекулятивний характер

На думку Ло, кредит здатний надати руху всім невикористаним виробничим можливостям, створювати багатство та капітал. Банки розглядалися не як посередники, а яктворці капіталу.

Представники теорії:

Засновник:Англія: Дж.Ло ,

Послідовники:

Англія: Г. Маклеод, Дж.Кейнс, Р.Хоутрі

Австрія: І.Шумпетер

Німеччина: А.Ган

Кредитні відносини отримали широке поширення в XIX — XX вв. Уміру формування кредитної системи капіталізму, утворення акціонерних товариств, упровадження чекового обігу ідеї Ло розвили англійські та французькі економісти. Так, Г. Маклеод став найбільш активним послідовником капіталотворчої теорії.

Концепція Г.Маклеода: гроші та кредит, маючи купівельну силу, є багатством. Кредит приносить прибуток і тому виступає «виробничим капіталом», банки — «фабрики кре­диту», або вони створюють кредит, а отже, і капітал

Однак, капіталотворча теорія помилково трактувала кредит, вважаючи, що гроші, кредит і капітал — однакові поняття. Крім того, її представники помилково вважали, що кредит і гроші — багатство, тому що чеки, облігації можуть бути розміняні на гроші, а банки створюють капітал за допомогою своїх активних операцій. Вони не розуміли, що розміри банківських позикових коштів визначаються умовами відтворення, а не власним бажанням банків встановлювати обсяги позичкових операцій.

Послідовниками і теоретиками капіталотворчої концепції на початку XX в. були західні економісти Й. Шумпетер, А. Ган, Дж. Кейнс і Р. Хоутрі.