Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (навчальний посібник).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Перехід від одного металу до іншого (більш цінного), наприклад, від міді до срібла, або від срібла до золота

Перехід від біметалізму до монометалізму,

А потім від монометалізму до паперово – кредитної системи

або

Можна визначити, що перехід від мідних грошей до срібних, а потім до золотих здійснюється вже в древньому Римі. А грошові реформи, спрямовані на впровадження біметалічної грошової системи з наступним переходом до монометалізму, характерні, в основному, для США.

Прикладом другого виду грошової реформи може служити прийнятий у 1695 р. у Великобританії закон, відповідно до якого, усі старі монети, що утратили ваговий зміст, треба було здати для перекарбування в повноцінні монети.

До грошових реформ третього виду, відноситься, наприклад, скасування порядку емісії грошей у США в 1913 р., коли право випуску банкнот одержали 12 Федеральних резервних банків. Порядок забезпечення банкнот був також змінений. Банкноти стали випускатися не під державні цінні папери, а під золото (40% забезпечення) і комерційні векселі (60%).

Четвертим видом грошових реформ є стабілізація грошового обігу за допомогою різних методів, з яких найбільш типові наступні:

Нуліфікація– (англ.moneynullification)об’ява державою знецінених грошей недійсними.Інколи представляє собою обмінстарих грошей на нові по курсу,який зводить операцію обміну до технічного інструменту.По суті являється видом грошової реформи. Проводиться в періодстабілізації економіки після гіперінфляції,як правило, длявідбудови довіри до національної валюти.

Девальвація – (англ.Devaluation) виникла від латинського:de–префікс,який означає пониження,valeo–маю вартість.Означає зниження курсу національної валюти порівняно з міжнародними валютними одиницями;ранішедо золота –(до відміни золотих паритетівв 1976 – 1978 г.г.)

Об’єктивною основою девальвації є значні курсові зміни–підвищення офіційного курсу валюти в порівнянні з ринковою.

Ревальвація – (англ.revaluation)походить від латинського:re–префікс, означаючийзворотну дію,valeo–маю вартість.Означає підвищення курсу національної валюти по відношенню до іноземних валют або до міжнародних валютних одиниць(раніше дозолота).

Деномінація- (англ.denomination)зміни масштабу цінспособом збільшення номінальної вартостігрошових знаків.Обмін грошових знаків на нові,з одночасним перерахуванням цін,тарифів,заробітної плати.

Зазначені методи широко використовувалися в історії грошового обігу.

Нуліфікація була проведена у Франції в 1796-1797 р. при переході від астигматів і грошових мандатів, що знецінилися (без їхнього викупу) до повноцінних металевих грошей; у 1924 році в Німеччині був проведений обмін: нова марка мінялася на 1 трлн. старих марок; після закінчення Першої світової війни була проведена нуліфікація в Югославії, Румунії, Греції, Угорщині.

Девальвація здійснювалася в США в 1780 р., у Росії – у 1895 р.

Деномінація проводилася в Австрії в 1811 р., коли старі гульдени були виміняні на нові по співвідношенню 5:1. У 70-80 рр. ХХ століття в країнах, що розвиваються, так само неодноразово проводилися грошові реформи у формі деномінації по співвідношенню 1000: 1: у Бразилії, Заїрі, Чилі, Уругваєві.

Найчастіше деномінація проводиться на завершальному етапі стабілізації економіки після періоду прискореної інфляції. У процесі деномінації обмін грошей, як правило, проводиться без обмеження. Для більш плавного входження в обіг нових грошей вводиться період одночасного використання грошей нового і старого зразків. Технічно обмін у сучасному суспільстві здійснюється у виді емісії готівки тільки нового зразка і поступового вилучення з обороту старих грошей.

П'ятим видом грошових реформ є створення нових грошових систем. Здійснюються такі реформи в період розпаду імперій і створення нових держав. До останнього виду грошової реформи варто віднести реформу, що була проведена в Україні в 1996 р.