Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (навчальний посібник).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать
    1. Тематичний план дисципліни

Теми

Кількість годин

Форма контролю

Всього:

з них

лекції

практичні та семінрські заняття

самост. робота

1

2

3

4

5

7

8

1

Сутність та функції грошей

22

2

20

2

Грошовий оборот та грошовий ринок

20

2

2

16

3

Грошові системи

23

1

22

4

Інфляція та грошові реформи

23

1

22

5

Теоретичні основи кредитних відносин

20

2

18

6

Позичковий відсоток: сутність, функції, межі

20

2

2

16

7

Кредитна система

19

1

18

8

Валютний ринок та валютні системи

33

1

32

Усього по дисципліні

180

12

4

164

Контрольна робота,

іспит

2. Розгорнута програма дисципліни

Тема 1. Сутність та функції грошей.

Передумови і значення появи грошей. Походження грошей. Раціоналістична та еволюційна концепції походження грошей. Поява грошей як об'єктивний наслідок розвитку товарного виробництва та обміну. Роль держави у створенні грошей.

Металістична теорія грошей, її основні постулати. Номіналістична теорія грошей, її загальні положення. Економічні причини появи номіналістичного підходу до суті грошей. Трактування суті грошей послідовниками трудової теорії вартості.

Загальнотеоретичні основи визначення суті грошей. Гроші як загальний вартісний еквівалент. Гроші як технічний інструментарій обміну товарів. Гроші як особливий товар, мінова і споживча вартість грошей як товару. Гроші як форма прояву суспільних відносин. Специфіка прояву суті грошей у різних економічних системах. Зв'язок грошей з іншими економічними категоріями.

Форми грошей та їх еволюція. Натурально-речові форми грошей, причини та механізм їх еволюції від звичайних товарів першої необхідності до благородних металів. Нові якісні моменти в системі грошових відносин з появою в обігу паперових грошей. Причини та механізми демонетизації золота. Ідеальні форми грошей та їх кредитна природа. Еволюційний процес виникнення і розвитку кредитних грошей. Різновиди сучасних кредитних грошей. Роль держави у затвердженні кредитних зобов'язань в якості грошей.

Роль грошей у ринковій економіці. Якісний і кількісний аспекти впливу грошей на економічні та соціальні процеси. Грошове середовище як фактор впливу на матеріальні інтереси та виробничу активність економічних суб'єктів. Вплив зміни кількості грошей на основні макро- та мікроекономічні процеси. Гроші як інструмент регулювання економіки. Еволюція ролі грошей у перехідній економіці України.

Тема 2. Грошовий оборот та грошовий ринок.

Грошова маса, її склад та чинники, що визначають її зміну. Грошова база як об'єднуючий показник резервних грошей наявної в країні банківської системи. Грошові агрегати як функціональні форми грошей. Портфельний метод аналізу використання грошей. Структура грошової маси згідно з агрегатним методом в Україні.

Суть грошового ринку, загальні засади його функціонування. Суб'єкти грошового ринку. Особливості прояву на грошовому ринку основних ринкових ознак: попиту, пропозиції, ціни.

Попит на гроші. Суть, специфіка, структура, форми та механізм реалізації попиту на гроші. Чинники, що визначають параметри попиту на гроші. Аналіз швидкості обігу грошей та її впливу на основні параметри грошового попиту. Специфічні особливості формування попиту на гроші в умовах перехідної економіки.

Пропозиція грошей. Суть і специфіка механізму формування пропозиції грошей.

Формування рівноваги на грошовому ринку. Зміст механізму саморегулювання грошового ринку. Показник швидкості обігу грошей як саморегулятор монетарного ринку. Співвідношення механізмів ринкового та державного регулювання грошового ринку. Необхідність та основні важелі державного регулювання грошового ринку. Особливості формування ринку грошей в економіці України.