Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Московська держава .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
323.07 Кб
Скачать

Державний лад: Великий князь.

Московська держава залишалося ранньофеодальної монархією. Відносини між центром і місцями будувалися спочатку на основісюзеренітету-васалітету. З часом московські князі почали ділили свої землі між спадкоємцями. Ті отримували звичайні уділи і були в них самостійними. Однак фактичностарший син, який придбав "стіл" великого князя, зберігавстановище старшого князя. З другої половини XIV ст. запроваджується порядок, за яким старший спадкоємець отримувавбільшучастку спадщини, ніж інші. Він з великокнязівським "столом" отримував і всю Володимирську землю.

Вважалося, що удільні князі отримують свої землі від великого князя за службу. І вже на початку XV ст. встановився порядок, за яким удільні князі були зобов'язані підкорятися великому князю просто в силу його положення.

Великий князь. Главою Руської держави був великий князь, що володів широким колом прав. Вінвидавав закони, здійснював державне керівництво, мав судові повноваження.

Реальна князівська влада з часом. У XIV - XVст. з падінням влади удільних князів великий князь ставволодарем всій території держави. Іван III і Василь III не соромилися кидати до в'язниці своїх найближчих родичів - удільних князів, які намагалися суперечити їхній волі.

Централізація держави стала внутрішнім джерелом посилення великокнязівської влади. Зовнішнім джерелом її посилення булопадіння влади Золотої Орди. Спочатку московські великі князі буливасалами ординських ханів, з рук яких вони отримували право на великокняжий стіл.Після 1480р. московські князі стали юридично незалежними, суверенними государями. Починаючи з Івана III московські великі князі іменували себе "государі всієї Русі". Іван III і його наступник намагалися привласнити собі і царський титул, визнаний деякими європейськими державами.

З метою зміцнення міжнародного престижу Іван III одружився з племінницею останнього візантійського імператора Софії Палеолог - єдиної спадкоємиці вже не існувало константинопольського престолу. Робилися спроби ідеологічного обгрунтування домагань Івана III на самодержавство. Крім шлюбних зв'язків з Софією Палеолог намагалися встановитипоходження руських князів від римських імператорів=))))).Створена теорія божественного походження князівської влади. Дворянські історики вважали, що московські великі князі були вже самодержцями. Говорити про самодержавствоякпро необмеженумонархіюв XV і навіть XVI ст., неможна.Владамонарха була обмеженаіншими органами ранньофеодальної держави, перш за все Боярської думою.

Боярська дума; придворні чини бояри (введені бояри) та окольничі.

Боярська думавиросла зради при князі, що існувалаще в Давньоруській державі. Оформлення Думи слід віднести доXV ст. Боярська дума відрізнялася від колишньоїради більшоююридичноюта організаційноюоформленістю. Вона булапостійно діючим органом, мала порівняностабільний склад. У Думу входили так званідумні чини- введені бояри і окольничі. Компетенція Думи збігалася з повноваженнями великого князя, хоча формально не булазафіксована.Великий князьюридично не зобов'язаний був рахуватися з думкою Думи, але фактичноне міг діяти самовільно, бо будь-яке йогорішення не проводилося в життя, якщо не було схвалено боярством. Через Думу боярство здійснювало політику, вигідну йому. Правда, з часом великі князі все більше підпорядковують собі Боярську думу, що пов'язано із загальним процесом централізації влади (особливозачасів князювання Івана III і Василя III). Значна роль Боярської думи в системі державних органів і панування в ній великих феодалів є характерноюособливістюранньофеодальної монархії.