Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Московська держава .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
323.07 Кб
Скачать

Кримінальне право

Кримінальне право зазнало істотних змін, відображаючи загострення протиріч феодального суспільства і посилення класової боротьби. Злочин – дії, які загрожують державі або панівному класу в цілому і забороняються законом. Судебник дає термін для позначення злочину («лиха справа»).

Розвиток феодалізму знайшов своє відображення в зміні погляду на суб'єкт злочину. Судебник розглядав холопа як людину і вважав його здатним самостійно відповідати за свої вчинки і злочини.

Відповідно до зміни поняття злочину ускладнювалася і система злочинів. Судебник вводить злочини, не відомі Руській Правді, - державні злочини - крамолу і подим. Під крамолою розумілося діяння, скоєне представниками панівного класу (від'їзд бояр до іншого князя). Поняття «подиму» є спірним. Можна припускати, що подимниками називали людей, які піднімають народ на повстання. Мірою покарання за державні злочини встановлювалася смертна кара.

Майнові злочини

До майнових злочинів відносяться розбій, татьба, винищування і пошкодження чужого майна. Всі ці злочини підривали добробут феодального суспільства – власність і жорстоко каралися. Татьба - злочинне викрадення чого-небудь, насильницьке відібрання, яке не переходить у розбій.

Розбій— напад з метоюзаволодіння чужим майном, поєднаний ізнасильством, небезпечним для життя чиздоров'яособи, або з погрозою застосування такого насильства. Злочин належить до найбільш небезпечних злочинів,бопосягає на два об'єкти —особу та її власність(право власності).

Цікаву групу становлять посягання на природні об'єкти, передбачені редакціями Руської Правди і широко відбиті в практиці даного періоду: незаконна лов бобрів, риби, рубка лісу, видобуток солі та ін.. Деякі дослідники бачать тут зародження природоохоронного законодавства . Насправді тут має місце лише захист власності того чи іншого господаря природних ресурсів. Всі ці злочини, які підривали основу добробуту феодального суспільства - власність, теж жорстоко каралися.

Злочини проти особи

Судебник знав і злочини проти особистості: вбивство (душогубство), образа дією і словом.

P.S.вибачайте, але більше не знайшла…а я добре шукала..чесно))

Спадкове право

Мало змінилося спадкове право. Судебник встановлював загальну чітку норму про спадкування. При спадкуванні за законом спадщину отримував син, за відсутності синів-дочки. Дочка отримувала не лише рухоме майно, а й землі. За відсутності дочок спадщина переходила найближчому з родичів.

Злочини і покарання

Змінюється мета і система покарань. Раніше князі вбачали у покаранні - вирі і продажі - одну з прибуткових статей, що поповнювали скарбницю. Тепер панівний клас став застосовувати терористичні методи боротьби з опором експлуатованих мас. В покаранні на перше місце виступила мета залякування злочинця і інших людей. Майнові покарання відійшли на задній план.

Судебник визначав такі покарання:

  • смертна кара (повішення, відсічення голови, утоплення)

  • торгова страта (биття батогом на торговій площі, часто спричиняла смерть),.

  • позбавлення свободи

  • продаж(застосовувався рідко і зазвичай в поєднанні зі смертною або торговою карою)

  • членоушкодження(осліплення, відрізання язика)