Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Московська держава .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
323.07 Кб
Скачать

Втрата Ратушею значення центральної фінансової установи

На Чолі виборних міських бургомістрів стояла Московська ратуша, яка вибиралася купцями Москви. Відала головними надходженнями державних прибутків з міст, загальним наглядом за органами самоврядування. Очолював її обер-інспектор ратушного правління. Із зростанням видатків Петро І втрачає довіру до фінансових можливостей Ратуші і переносить основну масу управління на місця.

Така організація управління забезпечувала високий ступінь задоволення фінансових потреб держави, а після закінчення Північної війни спростила процес розміщення і забезпечення військ.

Ліквідація обласних приказів

Місцеве управління на початку XVIII ст. здійснювалось на основі старої моделі: воєводське управління і система обласних приказів. Обласні прикази здійснювали адміністративну, судову і контрольно-фінансовую функції, а в прикордонних регіонах відали ще і військовими справами.В процесі реформ Петра І в цю систему стали вноситись зміни. В 1702 році вводиться інститут воєводських товаришів, виборних від місцевого дворянства. В 1705 році цей порядок стає обов’язковим, що повинно було посилити контроль за старою адміністрацією.

Сенат (1711р.). Ближня канцелярія (1699р.). Консилія міністрів.

Слідом за організацією губерній у 1711 р. був заснований Сенат, який замінив Боярську думу. Аристократична за складом, Боярська дума почала відмирати ще з кінця XVII ст., скоротилася у своєму складі, бо дарування думних чинів більше не проводилося, в думу проникали недумні чини (незнатного походження), які користувалися довірою царя. Першорядне значення набула в 1699 р. Ближня канцелярія, яка здійснювала адміністративно-фінансовий контроль у державі. Ближня канцелярія незабаром стала місцем засідань Боярської думи, перейменованої в Консилію міністрів.

Вирушаючи в Прутський похід, Петро заснував «для повсякчасних наших у цих війнах відлучень» Сенат у якості тимчасової установи. Всім особам і установам «під жорстоким покаранням чи смертю» звелено беззаперечно виконувати сенатські укази. Сенат перетворився на постійну установу з широкими правами: контролював правосуддя, керував видатками і податками, відав торгівлею, до нього перейшли функції Розрядного приказу.

Фіскали (обер-фіскал при Сенаті і фіскали в провінціях). Введення колегій 1717-1721 рр. (адміністративні, фінансові та судові функції; підпорядкування Колегіям губернських, провінційних і повітових адміністрацій; Генеральний регламент).

Практично одночасно з Сенатом Петро I заснував новий контрольно-ревізійний інституттак званих фіскалів. Це була армія офіційних осіб, що діялитаємним чиномі виявляликазнокрадство, хабарництво, порушення законопорядку.На чолі фіскалів стоявобер-фіскалпри Сенаті. У нього в підпорядкуванні було 4 фіскали(два від купецтва і два від дворянства). При губернських правліннях було також по 4 фіскали, в містах - 1-2 фіскали. Фіскалине отримували платні, в нагороду за працю їмвидаваласяполовина, а потім третинаконфіскованого майна. Над самим Сенатом з 1715 наглядав спеціальний сенатський генерал-ревізор, а з 1721 контроль вели помісячно штаб-офіцери гвардії.

Заміна старих приказів–колегіями- була проведена в 1717-1721рр. До кінця XVIIст. функції центральних установ виконували 44прикази. Їх замінили 11 колегіями. Зовнішні зносини та збройні сили знаходилися у відомстві трьох колегій: Військовій, Адміралтейства і Закордонних справ. Вони називалися «найпершими». Фінансами відали також три колегії:Камер-колегіякерувала збором податків, витратами розпоряджаласяШтате-контор-колегія, контроль за витратами і доходами здійснювалаРевізіон-колегія. Управління легкою промисловістю було передано Мануфактур-колегії, гірничою справою - Берг-колегії, зовнішньою торгівлею – Комерц-колегії. Замість Помісногоприказу, який відав земельними справами, організованаВотчинная колегія, якавідала земельними суперечками, справами про спадкування землі. Місцевими судовими установами керувалаЮстиц-колегія.

Структура та функції колегій аж до організації діловодства, процедури засідань були детально розроблені в Генеральному регламентіі регламентах окремих колегій. Так була закладена основа уніфікації та бюрократизації державного управління.

Генеральний регламент - статут державної цивільної служби в Росії XVIII-XIX століть, виданий 28 лютого 1720. Складено за участю Петра I. Ввів систему діловодства, що отримала назву "коллегіальної" за назвою закладів нового типу - колегій. Домінуюче значення в цих установах отримав колегіальний спосіб прийняття рішень присутністю колегії, до складу якого входили президент, віце-президент, члени колегій, секретар, нотаріус, перекладач. Генеральний регламент визначав порядок обговорення справ у колегіях, організацію діловодства, взаємини колегій з Сенатом та місцевими органами влади. Генеральний регламент втратив значення з виданням Зводу законів Російської імперії в 1833 році.