Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Московська держава .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
323.07 Кб
Скачать

Правова система.

Інтенсивний розвиток права, збільшен­ня ролі царського законодавства. Цар приймав законодавчі акти разом з Боярською думою або Земським собором, але поступово зростала кількість і значущість так званих іменних царських указів, які цар приймав одноосібно. Розвивалася нормотворча діяльність приказів із підвідомчих питань.

Систематизація права.

У Судебнику 1550 р. був вироблений і закріп­лений принцип наступної систематизації нормативних актів, що не ввійшли до судебників. Нові укази стосовно діяльності того чи іншого приказу повинні були „приписуватися" до діючого судебника. Внаслідок цього з'явилися уставні книги приказів. Одна з перших — Уставна книга Розбійного приказу (1555-1556рр.), яка містить норми кримінального права і процесу, що засвідчує посилення каральної політики й інквізиційну фор­му процесу.

З 1616 р. розпочато вироблення нової Уставної книги Розбійного приказу. До неї ввійшли положення Уставної кни­ги 1555-1556 рр. і нові укази про норми кримінального та проце­суального права. Зміни характеру вотчинного і помісного землево­лодіння засвідчує Уставна книга Помісного приказу (1626-1648). Вона містила спеціальне Уложення про вотчини і помістя 1636 р.

Соборне уложен­ня 1649 р. — кодекс, який визначив правову систему Росії (див. далі).

Джерела права

Джерелами загальноросійського права в XV – XVІІ ст. були царське законодавство (головні, указні, духовні грамоти, укази), “приговори” Боярської думи, постанови Земських соборів, приказів. Створюються загальноросійські кодекси: Судебники, Соборне Уложення, указні (статутні) книги, в яких систематизувались норми Судебників: статутна книга Розбійного приказу, статутні книги Помістного і Земського приказів.

Соборне Уложення 1649 року

Соборне уложен­ня 1649 р. — кодекс, який визначив правову систему Росії. Для складення проекту збірника була створена спеціальна комісія на чолі з князем М.Одоєвським. Проект обговорювали на Зем­ському соборі, 1649 р. його затвердив цар. Соборне уложення — перший друкований звід законів Росії. Він складався з 25 розділів і 967 статей, зміст яких відбиває важли­ві процеси у суспільно-політичному житті Росії XVII ст. Зокрема, в спеціальному розділі (Суд про селян) законодавчо закріплено повне закріпачення селян.

У Соборному уложенні спеціально не виділялося кри­мінальне право, а основна увага зосереджувалась на описі конк­ретних складів злочинів. Кримінальне право середини XVII ст. акцентувало на системі покарань, які ставали все жорсткішими (і смертна кара). Прості ви­ди смертної кари – відрубування голови, повішання, втоплення. До кваліфікованих належало закопування жи­вим у землю (до дружини, яка вчинила вми­сне вбивство чоловіка), спалення, залиття горла розплавленим оловом або свинцем, четвертування, колесування. Широко застосовува­лися калічницькі кари — відрізували ніс, вухо, руку, били батогом і палицями. Кримінальне законодавство знало в'язницю і заслання. Штраф посідав уже незначне місце серед покарань.

В Соборному уложенні 1649 р. містився припис :"Правосуддя повинно здійснюватись справедливо".