Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Московська держава .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
323.07 Кб
Скачать

Перепис населення 1718р. Та його наслідки:

У 1716–1718рр. проведений другий перепис населення для встановлення точної кількості тяглового населення.

  • фінансове значення: указом Петра I від 18 листопада 1718 року був встановленийподушний податок.Податок був введений після закінчення перепису в 1724 році, замість подвірного ів зв’язку з ним оброчний податок з державних селян, який був платежем казьонних селян за користування землею.

Сплата подушного податку, який ішов на утримання армії, лягала населян.Його сплачувало все чоловіче населення країни, крім дворян, духовенства іосіб на державній службі. Існував до кінця XIX ст.

Введення подушного податку дозволило збільшити поповненняподатків в 2–2,5 раза. Подушний податок в Європейській частині Російської імперії збирався до 1887 року, а в Сибірі – до 1899 року. Введення подушного податку негативновідбилося на податному населенні, хоча це і сприяло стабілізації фінансової сфери держави. Подушне оподаткування прив’язувало селянський труд до землі.ВXVIIIст.площа орних земель збільшиласяпорівняно з минулими роками.

У перші ж роки застосування системи подушного податку були встановлені недоліки, які приводили до великих недоїмок. Томув1725 р.Катерина II знизила ставку подушного податку.

Протене бралася до уваги різниця в доході залежно від місцевості і галузей. Він накладався на умовно лічильну одиницю(ревізську душу).Розрахунок податку носив умовний характер.Не враховувалисясмерть, народження, переїзди, рекрутські набори, перехід селян на роботу заводів. Це впливало на кількістьосіб, які повинні сплачувати податок.

Паралельно з подушним податком виникає оброчний збір. З1810 року, він став називатися оброчним податком.

  • соціальне

1. Після перепису кріпаками навічно стали ті, на кого раніше кріпацтво не поширювалось.

Холопи(=селяни), посаджені на землю (страдники) ‑ впровадження барщини. До цього для феодально залежного населення не на території домену існувала оброчна система податків. Населення поділялось на населення міста і білих та чорних слободок. Існувала велика конкуренція та суперечка між населенням білих і чорних слободок. 1649 рік – Соборне уложення поклало кінець цій боротьбі – усі слободки стали чорними.

а) вільні і гулящі люди (козаки, діти священиків, наймані робітники, жебраки, бродяги, скоморохи) не несли державних повинностей. У другій половині XVIIв. на середній і нижній Волзі збиралися посадські люди з міст. Такі "гулящі люди" продавали свою робочу силу.

б) холопи, які могли стати особисто вільними після смерті пана; в містах та сільській місцевості жило значне число рабів-холопів.

2. Засновано розряд державного селянства – подушне поміщицькі селяни, посадські люди, купці сплачували від 70 до 80 коп.; козаки, державні селяни та міщани по 1 крб. 20 коп. з кожної душі, які окрім подушної податі сплачували оброк державі, а не приватному феодалу або монастирю.

  • поліцейське введення паспортів для селян. Державу, яка виникла на початку XVІІІ ст. називають “поліцейською”, бо держава прагнула втручатися у життєві дрібниці. Укази першої чверті XVІІІ ст. наказували населенню, коли гасити світло, які танці танцювати, брити чи не брити бороди. Створюються органи поліцейського управління. 1718 р. в Петербурзі була запроваджена посада генерал-поліцмейстера. Окремими вулицями завідували старости. Кожний десяток дворів контролювався десятським.