Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод вказ для практ зан.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
563.2 Кб
Скачать

8. Нормування оборотних запасів за методом коефіцієнтів –

а) передбачає виключення розрахунку нормативу за окремими елементами оборотних активів, а сукупний норматив на запланований рік обчислюється, виходячи з діючого нормативу в поточному році, скоригованого на зміну обсягу виробництва (обсягу товарної продукції) та розміру прискорення обігу оборотних активів у плановому році;

б) полягає в тому, що спочатку визначаються відповідно до діючого порядку норми та нормативи за окремими елементами оборотних активів, а потім, додаванням їх сум, визначається сукупний норматив;

в) розрахунок нормативу власних оборотних активів залежить від часу функціонування та рівня економіки підприємства.

9. Дайте вірне визначення методам нормування оборотних запасів

Назва методу

Характеристика

1 __ Метод прямого рахунку

А) Полягає в тому, що спочатку визначаються відповідно до діючого порядку норми та нормативи за окремими елементами оборотних активів, а потім, додаванням їх сум, визначається сукупний норматив.

2 __ Аналітичний метод

Б) Передбачає виключення розрахунку нормативу за окремими елементами оборотних активів, а сукупний норматив на запланований рік обчислюється, виходячи з діючого нормативу в поточному році, скоригованого на зміну обсягу виробництва (обсягу товарної продукції) та розміру прискорення обігу оборотних активів у плановому році.

3 __ Метод коефіцієнтів

В) Розрахунок нормативу власних оборотних активів залежить від часу функціонування та рівня економіки підприємства.

10. Дати вірну характеристику видам запасів

Вид запасів

Характеристика

1 __Поточний

А) Запас, який створюється на період підготовки матеріалів до виробництва, включаючи проведення аналізу та здійснення лабораторних випробувань.

2 __Страховий (гарантійний)

Б) Створюється у випадку перевищення строків вантажообігу порівняно зі строками документообігу.

3 __ Транспортний

В) Необхідний на кожному підприємстві для гарантії безперервності процесу виробництва у випадках порушення умов і строків поставок .

4 __

Технологічний

Г) Основний вид запасу сировини, матеріалів і напівфабрикатів. Норма оборотних активів у поточному запасі є базовою величиною усієї норми запасу в днях.

Практичні завдання – 2 год.

1. МП "Парус", яке виготовляє меблі, купує необхідні матеріали на заводі. Продукція проходить процес машинної обробки, шліфується та відвантажується на склади. Виробничий план підприємства щоденно становить 20 напівфабрикатів або 5000 штук за рік. Витрати підприємства на 1 напівфабрикат наведено у табл.

Витрати МП "Парус" на напівфабрикат

Витрати

Умовні позначення

Сума, грн.

витрати на придбання напівфабрикатів

С

15,0

поточні витрати ( процентні ставки, страхування, зберігання тощо)

3

0,5

витрати на виконання замовлення (в т.ч. відвантаження, телефонні переговори, поштові витрати тощо)

Р

10,0

МП "Парус" має можливість замовляти щоденно по 20 напівфабрикатів або відразу всі 5000. Потрібно вирішити, скільки і з яким інтервалом поставки доцільно закуповувати напівфабрикати, розрахувати в вигляді таблиці варіанти розміру одноразового замовлення?

2. Планом підприємства на рік передбачено виробити - 6 тис. деталей. Одна деталь коштує 4 грн., витрати на збереження однієї деталі за рік становлять 0,5 грн. Витрати на одне замовлення становлять 100 грн.

Проаналізувати можливі варіанти відносно витрат підприємства, визначити оптимальний обсяг поставок.