Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заповідна справа / Підручник Заповідник.doc
Скачиваний:
333
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
7.63 Mб
Скачать

Заключеннй

На нашу думку, представлений на розсуд читача цей навчальний посібник є певним підсумком в історії розроблення навчальної літера­тури з проблем територіальної охорони природи. На сьогоднішній день у студентів, які вивчають цей напрям охорони довкілля, вже є достат­ній вибір української навчальної літератури. Зокрема, в галузі природ­но-заповідної справи - це сім навчальних посібників та два підручники, величезний резерв наукової, науково-популярної та довідкової літера­тури. Принаймні, нині вони мають більшу можливість почерпнути знан­ня, ніж це було 15 років тому. Однак не всі ці джерела є доступними в межах України, тому що видавалися для внутрішньовузівських потреб у різних містах. Більшість із них стали пробними для навчального про­цесу і, без сумніву, зіграли свою історичну роль.

Мабуть, найголовнішим недоліком підготовки навчальних видань на сучасному етапі є те, що не всі вони написані згідно з типовими нав­чальними програмами з дисципліни "Природно-заповідна справа" за відповідними напрямами підготовки фахівців у вищих навчальних за­кладах. Можливо, першою була затверджена в 2003 році програма за напрямом "Екологія", яку підготував колектив авторів для аграрних ви­щих навчальних закладів ІІ-І\/ рівнів акредитації.

За змістом більшість попередніх навчальних друкованих праць з природно-заповідної справи написані за стандартною схемою, тобто у подібному викладенні змісту головних напрямів розвитку галузі. В ос­новному вони містять розділи, як правило, з історії природно-заповідної справи, технології створення територій та об'єктів природ­но-заповідного фонду, часто в цих виданнях наводяться характеристи­ки заповідників і національних природних парків, аналізується правове забезпечення, описується природоохоронна, наукова, рекреаційна, еколого-освітня та міжнародна діяльність тощо. Загалом існуючі нині бібліографічні джерела мають довідково-інформаційний характер і розраховані, передусім, на широке коло читачів, ніж на вимоги до нав­чальних посібників і підручників. У них практично відсутні загальні знання з теорії та методології розвитку науки про охорону природної спадщини, світової стратегії розвитку природно-заповідної справи, на­укових класифікацій природоохоронних територій тощо.

Традиційність і однотиповість викладення матеріалу в попередніх виданнях можна пояснити такими причинами. По-перше, навчальна дисципліна "Природно-заповідна справа" ще молода, тому для неї досі не виробилися стандартні базові як природничі, так і соціального зміс­ту освітні знання, які характерні для давніх дисциплін з фундаменталь-

476

ним науковим забезпеченням. Це є свідченням різноякісності матеріа­лу попередніх видань. У зв'язку з входженням України в світовий при­родоохоронний простір, нині інтенсивно накопичуються нові знання, які необхідно постійно доносити до студентів шляхом регулярного пере­видання існуючої навчальної літератури, особливо посібників і підруч­ників за європейськими стандартами. По-друге, в Україні є значна ко­горта відомих вчених у галузі природно-заповідної справи, однак вони не наважуються трансформувати свій багатющий запас наукових знань до вимог природоохоронної освіти й адаптувати їх до змісту нав­чального процесу. По-третє, оскільки досі немає навчальної спеці­альності "Природно-заповідна справа", тому й не існує державного за­мовлення на підготовку відповідних навчальних посібників і підручників, тобто немає об'єктивних для цього причин. Всі попередні видання були підготовлені з ініціативи авторів.

З огляду на вищезазначене, ми також самостійно ініціювали підго­товку, написання і вихід у світ даного видання, в якому, як і в усіх по­передніх працях, також не вдалося відійти від інформаційного стилю викладу матеріалу і перейти повністю на навчальний зміст книги. Од­нак ми намагалися написати його відповідно до типової навчальної програми для підготовки фахівців у аграрних вищих навчальних закла­дах ІІІ-ІУ рівнів акредитації за напрямом "Лісове і садово-паркове гос­подарство", підготовленої за нашою участю і затвердженої Мінагропо-літики України в 2005 році. Можна припустити, що доки в Україні не стабілізується розвиток природно-заповідної справи як галузі охорони природи, доти всі навчальні видання нестимуть елементи довідкового та хрестоматійного характеру викладення матеріалу. Однак на сучас­ному етапі історії викладання дисципліни "Природно-заповідна справа" поєднання синтезу й аналізу на науковому фунті з кадастровими, пра­вовими, економічними, статистичними й іншими довідковими відомос­тями в процесі підготовки підручників і посібників є навіть корисним для студентів, оскільки їм не доведеться окремо шукати в бібліотеках розрізнену в багатьох публікаціях інформацію з того чи іншого питання, зокрема в процесі самостійної підготовки, написанні рефератів, курсо­вих проектів, бакалаврських, дипломних чи магістерських робіт.

Головне завдання, яке ми ставили перед собою, - це відійти від усталених стереотипів у поглядах на природно-заповідну справу, в яку ще донині дехто в нашій країні вкладає лише проблему створення те­риторій та об'єктів природно-заповідного фонду. Крім цієї, безперечно, найголовнішої проблеми, ми будували структуру цього видання на ви­світленні інших і не менш важливих проблемах, знання з яких потрібні, насамперед, для розвитку природоохоронної освіти і науки. Це проб­леми історії галузі в деталях, альтернативи класифікацій об'єктів, сві­тової і національної природної цінності, функціонування системи об'єк-

477

тів, реформування та напрями перспективного розвитку природно-запо­відної справи тощо. У книзі свідомо подається розширений перелік бібліографічних джерел, які будуть корисними не лише студентам в їх навчальній чи науковій роботі, але й аспірантам, викладачам і науко­вим співробітникам. Все це намагалися висвітлити в аспекті розвитку науки, права і в дечому економіки, цілком усвідомлюючи, що економіч­ний напрям галузі ще лише починає розвиватися. Можливо, в нашій праці недостатньо ілюстровані ті чи інші положення, деінде на підтвер­дження думки бракує фактичного матеріалу тощо.

Автор сподівається, що це видання стане базовим для подальшо­го розвитку навчальної дисципліни "Природно-заповідна справа". З іншого боку, ми його розцінюємо і як теоретичну основу розвитку перс­пективних спеціалізованих навчальних дисциплін за магістерськими програмами: "Заповідний лісовий фонд", "Заповідний водний фонд", "Природоохоронне паркознавство", "Сепортологія" тощо. На основі да­них магістерських програм можна також вести інтегровану підготовку фахівців у галузі збереження біорізноманіття і невиснажливого викорис­тання біоресурсів, землевпорядкування, державного управління, пере­підготовки кадрів. У цьому контексті автор ініціює підготовку, написан­ня та видання навчальних посібників "Природно-заповідна справа. Магістерський спецкурс", "Природно-заповідна справа. Практикум", а згодом і підручника, що стане спадкоємною особливістю даного ви­дання.

Хочеться відмітити ще один аспект видань про охорону природи. На нашу думку, надзвичайно важливим є наповнення книг матеріала­ми патріотичного змісту, які би прищеплювали студентам любов до Батьківщини через необхідність збереження рідної природи, в основі якої є збереження біологічного життя на нашій планеті.

На завершення автор книги висловлює щиру подяку відповідаль­ному редактору цього видання, своєму вчителеві, академіку Ю.Р. Шелягу-Сосонку за цінні поради та нестандартні рішення, шанов­ним рецензентам за критичне відношення до змісту рукопису і заува­ження, які були і будуть корисними для подальшої навчальної роботи. Автор також дуже вдячний колегам з Державної служби заповідної справи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України за надані статистичні матеріали, дирекції національного природ­ного парку "Синевир" за можливість користуватися фотокартотекою на­укового фонду. Окрім цього, також висловлюю свою подяку кандидату біологічних наук О.М. Корінько, студентам - Володимиру Саласюку та Віктору Василенку, а особливо вдячний своїй родині - дружині, доньці та сину за технічну допомогу та постійну підтримку під час підготовки рукопису до друку.

478

Не все ідеально вийшло у цій книзі, над текстом якої довелося працювати п'ять років, а накопичувати знання протягом усього життя. Тому автор звертається з проханням і щиро буде вдячний читачам за критичні зауваження, побажання, думки, поради та пропозиції, які бу­дуть уважно вивчені, і за можливості враховані під час підготовки цієї праці до перевидання.

Шановні читачі!

Звертайтесь за консультаціями та надсилайте, будь ласка, автору свою інформацію на такі три адреси:

поштова: 03041, м. Київ, вул. Родимцева, 2, ботанічний сад НАУ,

корпус 1 а; каб. 13; електронна: ророуісп@тепг.доу.иа; телефонна: (044) 527-88-40 с, (044) 452-96-64 д.

З повагою, автор

479

Навчальне видання

ПОПОВИЧ Сергій Юрійович

ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНА СПРАВА Навчальний посібник

За редакцією Ю. Р. Шеляга-Сосонка

Пейзажні знімки із фототеки НПП "Синевир": на першій палітурці: Б.М. Голуба (озеро Синевир);

на другій палітурці: В.І. Попович (озеро-плав Озірце, болото Глуханя).

Коректор Д.О. Мохно Комп'ютерна верстка С.М. Бахметов

Підписано до друку 19.03.2007 р. Формат 60x84/16. Папір офсетний. Друк офсетний. Гарнітура АгіаІ. Ум. друк. арк. 26,04. Обл.-вид. арк. 31,23. Зам. 1665^ __

Видавництво «Арістей»

Свідоцтво про внесення суб'єкта видавничої справи до

Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів

видавничої продукції ДК № 1066 від 27.09.2002 р.

02105, м. Київ, вул. Тампере, 13 б тел./факс (+38 044) 451-44-66 (багатоканальний)

агіз1еу@ор{іта.сот.иа (комерційний відділ) агізїеуі @орііта.сот.иа (видавничий відділ) 1 уууууу.агізіеу.кіеу.иа