Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заповідна справа / Підручник Заповідник.doc
Скачиваний:
333
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
7.63 Mб
Скачать

6.3.4. Оголошення про створення територій та об'єктів природно-заповідного фонду

Відповідно до законодавства України про природно-заповідний фонд, на підставі затвердженого проекту створення, Президентом України в формі відповідного указу приймається рішення про офіційне створення чи оголошення природних заповідників, національних при­родних парків, ботанічних садів, дендрологічних парків, парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, зоологічних парків загальнодержавного значення, а біосферних заповідників з додержанням вимог міжнарод­них договорів та міжнародних програм, учасником яких є Україна. Рі­шення про організацію чи оголошення територій та об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення та встановлення охоронних зон територій та об'єктів природно-заповідного фонду приймається облас-

139

ними, Київською та Севастопольською міськими радами. Заказники, пам'ятки природи, заповідні урочища, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва й інші території та об'єкти природно-заповідного фонду, які створюються без вилучення земельних ділянок, від імені держави упов­новаженими органами виконавчої влади в галузі охорони навколиш­нього природного середовища передаються під охорону підприємст­вам, установам, організаціям і громадянам з оформленням охоронного зобов'язання.

Вищезгадані документи дають право на створення установи при­родно-заповідного фонду для заповідників, національних природних парків, ботанічних садів, дендрологічних парків, парків-пам'яток садо­во-паркового мистецтва, зоологічних парків загальнодержавного зна­чення, відведення земельних ділянок під природно-заповідну терито­рію, а також зобов'язують відповідні органи й установи зберігати для майбутніх поколінь біотичне та ландшафтне різноманіття.

Таким чином, виходячи із вищевикладеного, в Україні встановився такий більш-менш стандартний порядок оголошення заповідників та національних природних парків:

  • оформлення проекту створення й іншого відповідного пакету документів, у тому числі проекту Указу Президента України на ство­ рення природно-заповідної території;

  • розгляд і погодження проекту Указу Президента України з від­ повідними документами в зацікавлених центральних органах виконав­ чої влади та наукових відомствах;

  • розгляд і погодження проекту Указу Президента України з від­ повідними документами в Кабінеті Міністрів України;

  • розгляд і погодження проекту Указу Президента України з від­ повідними документами Секретаріатом Президента України;

  • підписання Указу Президента України про створення природно- заповідної території;

  • створення дирекції установи природно-заповідного фонду;

  • розроблення і затвердження положення про новостворену при­ родно-заповідну територію.

Контрольні запитання і завдання

  1. Хто приймає рішення про створення територій та об'єктів природно- заповідного фонду загальнодержавного і місцевого значення?

  2. Який порядок оголошення про створення територій та об'єктів природ­ но-заповідного фонду загальнодержавного і місцевого значення?

140