Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Средние_века_-_Шпори.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
575.49 Кб
Скачать

45.Королевская власть и кортесы

Во всех королевствах Пиренейского полуострова в XII—XIII вв. складываются сословные монархии. Королевская власть была ограничена собраниями представителей сословий — кортесами. Сословия в них заседали по отдельности. В кастильских кортесах было три палаты: духовенства, дворянства и городов. До начала XV в. представители городов иногда заседали вместе с представителями крестьянских общин. Это было особенностью кастильских кортесов. Особенностью арагонских кортесов было то, что мелкое и среднее дворянство заседало отдельно от крупных феодалов. Там кортесы состояли из четырех палат: высшей знати, мелкого и среднего дворянства, духовенства и городов. Кортесы были также в Португалии, Каталонии и Валенсии. Они ограничивали действия монархической власти, вотировали налоги, решали спорные вопросы престолонаследия, оказывали влияние на внутреннюю и внешнюю политику.

37. Італійська політика німецьких королів і утв. Св. Римської імп.

Фрідріх 1 Барбаросса ств. план підкорення Італії і перетворення її в провінцію. Він прийшов в італію із 100 тис. військом. Намагався поставити у містх своїх намісників. Коли ті відмовились, обклав їх великою контрибуцією. 11 листопада 1158р в Ронкальській долині скликав сейм, на якому були присутні представники найбільших міст Італії. Влада імператора стала необмеженою в Італії. До нього пейшов кримінальний суд, право карбування монети, розподіл земель, призначеня консулів.

Міста повстали. Центром став Мілан. У 1162 р. Барбаросса покарав Мілан. Зруйнував мури, міщани мали розселитися по селах за 8 днів. Площу в місті зорав і засипав сіллю. На противагу цьому було утв. Ломбардійську Лігу. До неї входило 15 міст, а також Папа Римський. 1167 Барбаросса знову втік в Італію, але війська постраждали на чуму, а Ліга утв. своє військо. 1174 він знову повернувся і зазнав поразки біля м.Леньяно. Барбаросса пішов на поступки. Містам повернули колишній статус і права.

48. Проблема генезису середньовічного західноєвропейського міста …У ранньому середньовіччі у Європі ще існували окремі античні міста. У 7 ст.подекуди з явилися нові поселення міського типу, проте напади норманів призвели до припинення процесу урбанізації. Він знову відродився 10 ст. Деякі міста засновували самі вікінги. Міста виникали на перехресті торгових шляхів. Іколи в місцях скупчення певних товарів. Дехто вважає, що міста виникали внаслідок потреби селян в об єднанні з метою захисту проти спільного ворога. Урбанізація міст сприяла потреба селян у збуті продуктів ремесла,що служила причиною утв. міста як торгово-ремісничого центру. Не рідко міста виникали на основі старих військово-адміністративних центрів.

49. Виникнення середньовічних міст у країнах Західної Європи.

Місто – населений пункт, який має не менше 500 осіб населення, б-ть населення займається торгово – ремісничою діяльністю, слугує адміністративно – політичним, ідеологічним центром, має право (Едіт Еннен). Бург та посад – 2 складові середньовічного міста в Зх. Європі.

Умови створення міст :

  • прогрес с/г.

  • демографічний бум, піднесення.