Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалки 3 курс.doc
Скачиваний:
429
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
669.18 Кб
Скачать

20. Інтерпретаційні акти. Інтерпретаційні акти Конституційного Суду України.

Інтерпретаційний акт— це правовий акт-документ офіційного тлумачення правових норм, який містить формально-обов'язкове роз'яснення їх змісту. Інтерпретаційний акт — це документ, який містить результат інтелектуальної діяльності в осмисленні змісту правової норми, що здійснюється компе­тентними органами. Саме тому такі акти завжди мають офіційний характер.

Залежно від обсягу й характеру правотворчих повноважень органу розрізняють акти аутентичні (видані «автором» норми та акта, що тлумачаться) і легальні (акти, видані суб'єктом, який має спеціальне повноваження офіційно тлумачити норми, що ви­дані іншими органами, — так звані акти делегованого тлумачен­ня). Такі акти мають самостійне значення, їх зміст повністю при­свячений виключно роз'ясненню змісту правових норм, вони відбивають результати нормативних узагальнень юридичної практики (наприклад, висновки Конституційного Суду України).

Акти казуального тлумачення, як правило, містять і юридич­не рішення, і роз'яснення мотивів, що були враховані в нормі суб'єктом нормотворення, а потім лягли в основу рішення, що його прийняв правозастосовний суб'єкт у конкретній справі. Напри­клад, ухвала апеляційного чи касаційного суду включає роз'яснен­ня змісту норми до мотивувальної частини правозастосовного ак­та. Юридична чинність актів нормативного й казуального тлума­чення і сфера їх поширення різні. Про акти казуального тлумачен­ня можна говорити як про такі, що певним чином набувають обов'язкової значущості для конкретної справи, певних суб'єктів права, але мають певний вплив і на правозастосувачів під час роз­гляду та прийняття рішень з усіх аналогічних юридичних справ. Саме цією обставиною завжди була обумовлена головна причина, яка пояснює необхідність оприлюднення рішень з конкретних су­дових справ у офіційних виданнях. У таких рішеннях містяться зразки розуміння законів, які мають у певному розумінні обов'яз­кове орієнтовне значення для широкого кола правозастосовників.

Інтерпретаційні акти класифікують і за іншими підставами: за формою прояву (усні та письмові); за суб'єктами тлумачення (акти різних державних органів та посадових осіб); за формою (назвою) документа (постанови, рішення, ухвали, роз'яснення, висновки то­що).

Конституційна інтерпретація- найважливішафункціяКСУ. Можна виділити кілька сфер інтерпретаційної діяльності органу конституційної юстиції: 1) офіційне нормативне тлумачення Конституції України; 2) конституційнетлумачення, здійснюване в ході перевірки конституційності нормативних актів, внутрішньодержавних і міжнароднихдоговорів; 3) інтерпретація конституційних норм при вирішенні спорів про компетенції між органами державної влади; 4) тлумачення конституційних норм при розгляді скарг на порушення законом конституційних прав і свобод громадян та перевірку конституційності законів по запитах судів.

Об'єктом офіційного тлумачення КСУ є діючі КонституціяУкраїни та закони України, прийняті як до, так і після набуття чинностіКонституцієюУкраїни. Закони, які не набрали чинності, і закони, що втратили чинність, офіційному тлумаченню КСУ не підлягають. Об'єктом офіційного тлумачення КСУ можуть бути також закони або їх окремі положення.

Перед процесомофіційного тлумачення законів України КСУ має дослідити питання їх відповідності Конституції України (конституційності). Якщо виявиться, що закон не відповідає Конституції України,суперечитьїй, він визнається неконституційним з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками.

Юридичну діяльність щодо офіційного тлумачення Конституції України та законів України КСУ здійснює за зверненнями певних суб'єктів у встановленому законом процедурному порядку і висловлює в особливій формі - у інтерпретаційних актах (тобто в рішеннях, які мають за собою відповідніправові наслідки).