Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалки 3 курс.doc
Скачиваний:
429
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
669.18 Кб
Скачать

23.Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини.

Стаття 149. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини

1. Продаж, інша сплатна передача людини, а так само здійснення стосовно неї будь-якої іншої незаконної угоди, пов'язаної із законним чи незаконним переміщенням за їїз згодою або без згоди через державний кордон України для подальшого продажу чи іншої передачі іншій особі (особам) з метою сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, втягнення у злочинну діяльність, залучення в боргову кабалу, усиновлення (удочеріння) в комерційних цілях, використання у збройних конфліктах, експлуатації ії праці,-

караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

2. Ті самі дії, вчинені щодо неповнолітнього, кількох осіб, повторно, за попередньою змовою групою осіб, з використанням службового становища або особою, від якої потерпілий був у матеріальній або іншій залежності,-

караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або пов'язані з незаконним вивезенням дітей за кордон чи неповерненням Їх в Україну, або з метою вилучення у потерпілого органів чи тканин для трансплантації чи насильницького донорства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки,-

караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна.

Основним безпосереднім об'єктомцього злочину є воля і гідність людини. Його додатковим факультативним об'єктом можутьвиступати здоров'я людини, встановлений порядок здійснення службовими особами своїх повноважень, встановлений порядок перетинання державного кордону України

Логіко-граматичне тлумачення конструкції норми ч. 1 ст. 149 дає змогу дійти висновку, що з об'єктивної стороницей злочин може виражатися у таких формах: 1) продаж людини; 2) інша сплатна передача людини; 3) здійснення стосовно людини будь-якої іншої незаконної угоди, пов'язаної Із законним чи незаконним переміщенням за її згодою або без згоди через державний кордон України.

Суб'єкт злочинузагальний.

Суб'єктивна сторонацього злочину передбачає прямий умисел і, як правило, корисливий мотив.

Кваліфікованими видамиторгівлі людьми (ч. 2 ст. 149) є вчинення цього злочину: 1) щодо неповнолітнього; 2) щодо кількох осіб;

3) повторно; 4) за попередньою змовою групою осіб; 5) із використанням службового становища; 6) особою, від якої потерпілий був у матеріальній або іншій залежності.

24. Загальна характеристика злочинів проти статевої свободи та недоторканості.

Об'єкт статева свобода особистості(зґвалтування, насильницьке задоволеннястатевоїпристрасті неприродним способом, примушування до вступу в статевий зв'язок) або статеву недоторканість неповнолітніх (статеві зносини з особою, яка не досягластатевоїзрілості, і розбещення неповнолітніх).

Ст.152. Зґвалтування.

Об'єктзлочину - статевасвободачи статева недоторканністьособи.Додатковим факультативним об'єктом можуть бути здоров'я, воля, честь і гідністьособи,нормальний розвиток неповнолітніх. Потерпілим може бути особа як чоловічої, так і жіночої статі.

Об'єктивна сторона: зґвалтування полягає у статевих зносинах, які поєднуються із: застосуванням фізичного насильства; погрозою його застосування або використанням безпорадного стану потерпілоїособи.

Суб'єкт злочину- осудна особа чоловічої або жіночої статі, яка досягла 14-річного віку.

Суб'єктивна стороназлочину характеризується прямим умислом. Особливо кваліфікуючими ознаками є: вчинення його групою осіб; зґвалтування неповнолітньоїособи;спричинення особливо тяжких наслідків; зґвалтування малолітньоїособи.

Ст.153. Насильницьке задоволення статевоїпристрасті неприродним способом.Об'єктомзлочину є статевасвободачи статева недоторканністьособи.Потерпілим є особа жіночої або чоловічої статі, яка всупереч своїй волі виконує роль сексуального партнера винного.

Об'єктивна сторона: задоволенністатевоїпристрасті неприродним способом із застосуванням фізичного насильства, погроз його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілоїособи.

Особливо кваліфікуючими: вчинення злочину щодо малолітнього чи малолітньої; спричинення особливо тяжких наслідків.

Ст.154. Примушування до вступу в статевий зв'язок.

Об'єктивна сторонаполягає у примушуванніособидо вступу в статевий зв'язок. Склад злочину - формальний.

Суб'єктзлочину - особа жіночої або чоловічої статі віком від 16 років. Суб'єкт є спеціальним: це особа, від якої жінка або чоловік матеріально чи службово залежні. Кваліфікуючими видами є примушування до вступу у статевий зв'язок, поєднане з погрозою: знищення, пошкодження або вилучення майна потерпілої (потерпілого) чи її (його) близьких родичів; розголошення відомостей, що ганьблять її (його) чи близьких родичів.

Ст.155. Статеві зносини з особою, яка не досягла статевоїзрілості.Об'єкт злочину- нормальний фізичний, психічний і соціальний розвиток неповнолітніх.Об'єктивна стороназлочину полягає у вчиненні природного статевого акту з особою, яка не досягластатевоїзрілості. Суб'єкт злочину - особа чоловічої або жіночої статі, якій виповнилось 16 років (завждипротилежноїстаті потерпілоїособи).Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

Кваліфікуючими ознаками злочину є: вчинення його батьком, матір'ю або особою, що їх замінює; спричинення безплідності чи інших тяжких наслідків.

Ст.156. Розбещення неповнолітніх.

Об'єкт злочину - статева недоторканність і нормальний фізичний, психічний та соціальний розвиток неповнолітніх.

Потерпілим є особа чоловічої або жіночої статі, яка не досягла 16-річного віку. Згода потерпілої особина вчинення з нею розпусних дій не виключає кримінальної відповідальності.

Об'єктивна сторонаполягає у вчиненні розпусних дій, здатних викликати фізичне і моральне розбещення неповнолітніх.

Суб'єкт злочину- особа жіночої або чоловічої статі, яка досягла 16-річного віку. Винний і потерпілий можуть бути особами як однієї, так і різної статі.Суб'єктивна стороназлочину характеризується прямим умислом. Кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення розпусних дій: щодо малолітньоїособи,тобтоособи,яка не досягла 14 років; батьком, матір'ю або особою, що їх замінює.