Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gos_povnistyu.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

70. Правила ділового спілкування

Надійним способом запобігання конфліктам у колективі є використання етичних правил ділового спілкування. Правило 1. Людина, що заходить у кімнату, повинна, незалежно від її посади, першою привітатися з присутніми там колегами. Якщо керівник не відповідає на привітання підлеглих, це погіршує ставлення до нього. Правило 2. У діловому спілкуванні варто віддавати перевагу займеннику «ви» перед займенником «ти». Він не тільки демонструє культуру спілкування, але й служить інструментом для підтримки службової дистанції та дисципліни. Правило 3. У будь-яких умовах потрібно бути привітним, увічливим, посміхатися людям, підтримуючи гарний настрій у себе і у всіх навколо. Правило 4. Необхідно вміти терпляче слухати співрозмовника й не перебивати його своїми репліками. Правило 5. Спокійно реагуй на критику, не мстися за неї. Для того, щоб справити гарне враження на інших і уникнути непотрібних конфліктів, не слід забувати про власну зовнішність і манери поводження. Нескромний одяг і погані манери можуть дратувати співрозмовника. Під час комерційних переговорів не рекомендується знімати піджак, не спитавши дозволу в навколишніх. Ця рекомендація стосується і паління. . - Говорити треба так, щоб кожен учасник бесіди мав можливість легко вступити в розмову і висловити своюдумку. - Неприпустимо нападати із запалом і нетерпінням на чужу точку зору.

Висловлюючи свою думку, не можна відстоювати його, гарячкуючи і підвищуючи голос:спокій і твердість в інтонаціях діють більш переконливо. Витонченістьв розмові досягається через ясність, точність і стислість висловлюванихдоводів і міркувань. Під час бесіди необхідно зберігати самовладання,хороший настрій і доброзичливість. Серйозна полеміка, навітьпри впевненості у своїй правоті, що негативно позначається на взаімополезнихконтактах і ділових відносинах. Необхідно пам'ятати, що за спором йдесварка, за сваркою - ворожнеча, за ворожнечею - програш обох протиборчихсторін. Ні за яких обставин не можна перебивати мовця. Лише вкрайніх випадках можна зробити зауваження з усілякими формамиввічливості. Вихована людина, перервавши бесіду, коли до кімнати зайшовновий відвідувач, не продовжить розмову, перш ніж не ознайомить короткощо прийшов з тим, що було сказано до його приходу. Неприпустимо в бесідахлихе або підтримувати лихослів'я на адресу відсутніх. Не можнавступати в обговорення питань, про які немає достатньо ясногоподання. Згадуючи в бесіді третіх осіб, необхідно називати їх поім'я та по батькові, а не на прізвище. Жінка ніколи не повинна називати чоловіківна прізвище.

- Необхідно суворо стежити за тим, щоб не допускати безтактні висловлювань (критика релігійних поглядів, національних особливостей ітощо).

- Вважається нечемним примушувати співрозмовника повторювати сказане під тимприводом, що ви не чули якихось деталей. Якщо інша людина заговорить одночасно з вами, надайте право спочатку висловитися йому.

І останнє, освіченої та вихованої людини впізнають по скромності. Вінуникає хвалитися своїми знаннями та знайомствами з людьми, які обіймаютьвисоке становище. 1. Раціональність. Необхідно вести себе стримано. Неконтрольовані емоціїнегативно позначаються на переговорному процесі і здатності прийняттярозумних рішень. 2. Розуміння. Неуважність до точки зору партнера обмежує можливостівироблення взаємоприйнятних рішень. 3. Спілкування. Якщо ваші партнери не виявляють великої зацікавленості,все-таки постарайтеся провести з ними консультації. Це дозволить зберегти іполіпшити відносини. 4. Достовірність. Помилкова інформація послаблює силу аргументації, а такожнесприятливо впливає на репутацію. 5. Неприпустимо повчати партнера. Основний метод - Переконання. 6. Прийняття. Постарайтеся прийняти іншу сторону і будьте відкриті для того,щоб дізнатися щось нове від партнера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]