Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gos_povnistyu.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

53.Запропонувати комплекс методів, які можуть використовуватися у груповій психокорекційній роботі з клієнтами міських центрів зайнятості населення. Обгрунтуйте доцільність кожного з методів.

В арсенале активных психологических методов, сопровождающих психологическое консультирование безработных, находится и социально-психологический тренинг – прикладной раздел социальной психологии, представляющий собой совокупность групповых методов формирования умений и навыков самопознания, общения, взаимодействия людей в группе. Базовыми средствами социально-психологического тренинга являются групповая дискуссия и ролевая игра в различных их модификациях и сочетаниях. Социально-психологический тренинг применяется как в целях формирования и совершенствования общей коммуникативной готовности личности, так и для выработки специфических коммуникативных навыков у безработных. Основателем этого направления в психологии по праву считается немецкий ученый М. Форверг, разработавший в 50-х годах прошлого века новую форму групповою общения, основу которого составляют ролевые игры с элементами драматизации (стратегическая цель такого тренинга – развитие компетентности в общении). 54. Сформулювати рекомендації для батьків, вихователів та психолога дитячого садка щодо формування у дитини психологічної готовності до навчання у школі.

Виходячи з того, що молодший шкільний вік - період позитивних змін й цінних новоутворень. Розробляючи ці рекомендації як психолог повинна враховувати анатомо-психологічні зміни, вимоги соціуму стосовно навчально-виховного процесу, псих-ні норми навчально-виховного процесу. Дитині необхідно створити умови, які б сприяли розвитку й розкриттю можливостей.

Рекомендації:

  • Розвивайте пізнавальну активність;

  • Заохочуйте;

  • Вчіть дитину вчитеся:

  • Вчіть мислити, формулювати, висловлювати думку,

  • Стимулюйте творчість дитини;

  • Не перенавантажуйте, зробіть процес навчання нагородою;

  • Не критикуйте, а підтримуйте дитину;

  • Будьте послідовними і т.д.

55. Запропонувати та обґрунтувати методи і конкретні методики психологічного дослідження, які можуть бути використані студентами-психологами під час фахової практики.

56. Розкрити та обґрунтувати методи вивчення професійних здібностей та інтересів.

Здібності - індивідуально-психологічні (особливості) якості, які складають основу для успішності навчання та діяльності. Професійні здібності - чи відповідає той набір якостей, які має людина, вимогам професій, якою вона займається. Інтереси відображають особливості мотиваційно-потребної сфери суб'єкта. Інтереси пов'язані з особистісною структурою, основані теоретичні підходи. За Клімовим всі професії поділяють: людина-людина; людина-техніка; людина-художній образ; людина-знакова система; людина-жива природа. До кожної професії потрібні свої якості. Відповідно методи обираються у відповідності професіям: •визначають особистісні якості (характер, ставлення до людей, до себе); •визначення типу спрямування особистості (на людей, на справу, (задоволення від процесу діяльності) на себе); •методика акцентуації характеру за Лічко; •спостереження; •бесіда; •інтерв'ю; •дослідження продуктів діяльності. 57. Розробити план науково-теоретичного семінару на тему: „Соціально-психологічна компетентність вихователя".

1. психологічні аспекти навчально-виховного процесу. 2. поняття про соціано-психологічну компетентність. 3. психологічна культура вихователя. 4. засоби оптимізації педагогічної взаємодії. 58. Розробити анкету для оцінки результативності фахової практики студентів-психологів.

Значення фахової практики у професійному становленні студента. Відбувається максимальне наближення, перебування в умовах майбутньої професії. Відбувається формування професійних уявлень, діагностика певних знань, умінь і навичок, набуття знань, умінь і навичок. Фахова практика сприяє перевірці профпридатності, можливість здійснити самоперевірки обрання професії. 1. Загальні враження про проходження практики? 2. Чи змінилося ваше уявлення, про роботу психолога після проходження практики, як саме? 3. З якими труднощами ви зіткнулися під час проходження практики, з якою метою ви прийшли на практику? 4. Чи достатньо було знань, отриманих в університеті для практики? 5. Дефіцит яких знань, умінь і навичок ви відчули? 6. Які дисципліни та конкретні форми фахової підготовки в найбільшій мірі сприяли формуванню практичних навичок? 7. Чи зверталися ви під час практики до джерел допоміжної інформації (бібліотек, читальний зал, методкабінет). 8. В чому полягає специфіка професійної діяльності психолога закладу, в якому проходили практику? 9. Що нового ви дізналися про себе як майбутнього психолога під час проходження практики? 10. Над чим вам потрібно попрацювати, щоб відчути себе професіоналом? 11. Чи не розчарувалися ви в обраній професії? 12. Чи знайоме відчуття професійної безпорадності? 13. Чи відчули радість реального професійного здійснення? 14. Які цілі ви поставили перед собою після проходження практики? 59. Підібрати методики діагностики психічного розвитку дошкільника в мотиваційній та інтелектуальній сфері, обґрунтувати їх вибір.

Розповісти про психологічну готовність дитини, значення, складові, значення інтелектуальної готовності. Значення психологічної готовності в інтелектуальній сфері:

  • наявність основних уявлень про природні та соціальні явища, загальний запас знань про оточуючий світ, людей, про себе (тест психосоціальної зрілості, бесіда, опитування дитини, відповіді на точні питання).

  • диференційоване сприймання - ознака перцептивної зрілості (визначення розвитку фонетичного слуху, прохання повторити, відтворити щось сказане, зроблене; сказати слово, щоб дитина назвала кількість звуків);

  • керована концентрація уваги (простежити за напрямком - заплутані лінії);

  • аналітичність мислення (порівняння, аналіз, узагальнення);

  • логічні запам'ятовування (відома казка, до неї переплутані ілюстрації - упорядкуй картинки згідно сюжету),

  • творча уява (початок казки - продовжити).

Мотиваційна готовність є одним із показників особистісної готовності і передбачає розвиток навчальної мотивації, потребу у знаннях, наявність бажання ходити до школи, зайняти нову соціальну позицію (бесіда).

60. Визначити методики АСПН, які можна використати з метою діагностики особливостей самооцінки особистості. Самооцінка - відношення до себе, рівень самосприйняття.

Малюнки: Я-реальне, Я-ідеальне; як мене бачать батьки, як я бачу себе; я в службовій ситуації; мої бажання, мої можливості; я жінка серед жінок, я жінка серед чоловіків; я іду назустріч біді (бачимо наскільки захищена). Проективні: монолог від предмета, вибір місця (на кораблі); діагностики очікувань. Психодрама, рольова гра («барани на містку». Спостереження за тим. хто найактивніший). 61. Розробити психологічні рекомендації вчителям щодо організації навчальної діяльності молодших школярів

Мета рекомендацій полягає, в тому, щоб дитина з малих років розумів, що все досягається працею, що немає легких шляхів. Щоб у школяра не пропав інтерес до навчання, вчителю дуже важливо організувати індивідуальний підхід: вчити працювати самостійно, розвивати уяву, творче мислення, вміння спостерігати, аналізувати, порівнювати, узагальнювати, проявляти ініціативу, диференціювати свої інтереси, раціонально використовувати час. Наскільки свідомо, з бажанням, творчо будуть працювати діти на уроках, ще в початковій школі, залежить те, як вони надалі будуть думати, міркувати, самостійно і творчо мислити, застосовувати знання у практичній діяльності.

Вчителям необхідно проявляти терпимість, уважність, організаторські і комунікативні навички. Рекомендації:Розвивайте пізнавальну активність;Заохочуйте;Вчіть дитину вчитеся:Вчіть мислити, формулювати, висловлювати думку,Стимулюйте творчість дитини;Не перенавантажуйте, зробіть процес навчання нагородою;Не критикуйте, а підтримуйте дитину;Будьте послідовними і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]