Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки_3 змістовний модуль.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Завдання 10

Створити запит на створення таблиці на основі запиту на вибірку «Замовлення».

Методичні вказівки з виконання завдання 10

  1. Вибираємо всі поля запиту «Замовлення».

  2. Виконаємо команду із головного меню Запрос – Создание таблицы…

  3. У діалогове вікно ввести м.’я таблиці «Всі замовлення» (рис. 21).

Рис. 21 Конструктор запиту «Створення таблиці»

  1. Зберігаємо запит, запускаємо на виконання.

Завдання 11

Створити перехресний запит, що містить дані про вартість замовення за групам блюд та датами.

Методичні вказівки з виконання завдання 11

  1. У майстрі запитів вибрати режим Перекрестный запрос.

  2. На першому кроці майстра встановити перемикач «Запросы» і обирати запит «Вартість замовлення», натиснути на кнопку Далее.

  3. На другому кроці майста вибрати поля, що будуть використані у якості рядків. В нашому випадку Група блюд.

  4. На третьому кроці вибрати поля, що будуть використані у якості стовбців. В нашому випадку Дата. Вибрати інтервал групування Дата.

  5. На наступному кроці вибрати функції для розрахунків і поле, для якого будуть проводитися ці розрахунки. В нашому випадку функція Сумма, поле Вартість замовлення.

  6. На останньому кроці слід надати ім’я запиту «Вартість замовлення_Перехресний».

  7. Зберігаємо запит, запускаємо на виконання. В результаті отримуємо таблічний вигляд (див. рис. 22).

Рис. 22 Табличний вигляд перехресного запиту

Індивідуальні завдання до виконання лабораторної роботи

При виконанні практичного завдання необхідно:

  1. Створити запити відповідно до індивідуального варіанту.

  2. Для кожного створеного запиту роздрукувати:

  • результат виконання запиту;

  • бланк запиту.

Варіант №1

  1. Створити запит «Вартість закупівлі». В результаті виконання запиту повинна видаватися інформація: дата, найменування продукту, найменування постачальника, ціна, кількість, вартість. Виконати сортування по датах, а усередині по найменуваннях продуктів.

  2. Створити запит «Закупівля в січні», вибравши з бази даних інформацію про закупівлю продуктів в січні 2014 року. В результаті виконання запиту повинна видаватися інформація: дата, найменування продукту, найменування постачальника, ціна, кількість, вартість. Виконати сортування по датах, а усередині по найменуваннях товарів.

  3. Створити підсумковий запит, в результаті виконання якого видається загальна вартість закупівлі по кожному продукту.

  4. Створити перехресний запит про вартість закупівлі продуктів від постачальників: у рядках – найменування продуктів, в стовпцях – найменування постачальників, в області даних – загальна вартість закупівлі продуктів.

  5. Створити параметричний запит, в результаті виконання якого видається інформація про закупівлю продуктів на конкретну дату. В результаті виконання запиту повинна видаватися інформація: дата, найменування продукту, виробник, найменування постачальника, кількість.

  6. У базі даних створити «Новий довідник продуктів». Створити запит «Ціни», в результаті виконання якого ціна всіх видів муки в «Новому довіднику продуктів» збільшиться на 10%.

Варіант №2

  1. Створити запит «Ціни страв», в результаті виконання якого видається інформація: меню, назва страви, назва ресторану, дата, ціна. Виконати сортування по меню, а усередині по назвах блюд і датах.

  2. Створити запит «Ціни салатів». Вибрати з бази даних інформацію про ціни на салати. В результаті виконання запиту повинна видаватися інформація: назва страви, дата, назва ресторану, ціна. Виконати сортування по назвах страв, а усередині по датах.

  3. Створити підсумковий запит, в результаті виконання якого видається інформація про мінімальну ціну кожної страви.

  4. Створити перехресний запит про середню ціну кожної страви на дату: у рядках – назви страв, в стовпцях – дати, в області даних – середня ціна страви.

  5. Створити параметричний запит, в результаті виконання якого видається інформація про ціну страв конкретного меню. В результаті виконання запиту повинна видаватися інформація: меню, назва страви, назва ресторану, дата, ціна.

  6. Створити запит на вибірку, в результаті виконання якого видається інформація: назва ресторану, меню, назва страви, дата, ціна. Виконати сортування по назвах ресторанів, а усередині по меню і назвам страв. На основі цього запиту створити нову таблицю «Інформація про ціни».