Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать

10. Організація виводу та представлення інформації в субд Access

10.1 Звіти. Основні поняття

Для представлення проміжної й підсумкової інформації в системах управління базами даних традиційно використовується такий засіб як звіт. У сучасних СУБД звіти можуть бути виведені на екран, принтер або вихідний файл для наступної передачі даних. Крім того, у СУБД Access останніх версій включений спеціальний об'єкт — Страницы —, що дозволяє розміщати вихідні дані на Web-Сторінках. Процес створення звітів подібний створенню форм і для розробки використовується режим або Майстра, або Конструктора звітів.

Джерелом даних для звіту може бути таблиця або запит. Крім даних, отриманих з таблиць, у звіті можуть відображатися обчислені за вихідними даними значення, наприклад підсумкові суми.

Звіти й форми Access мають багато спільного. Однак, на відміну від форм, звіти не призначені для введення й виправлення даних у таблицях. Вони дозволяють лише переглядати й друкувати дані. У звіті неможливо змінити вихідні дані за допомогою елементів управління, як це можна зробити за допомогою форм. Хоча у звітах можна використовувати такі ж елементи управління для зазначення стану перемикачів, прапорців і списків.

Звіт, як і форма, може бути створений за допомогою майстра. Розділи звіту подібні розділам форми й включають заголовок і примітка звіту, область даних, а також верхній і нижній колонтитули. У примітках звіту часто поміщають поля з підсумковими значеннями.

Елементи управління можуть бути додані у звіт за допомогою панелі інструментів Панель елементів (Toolbox), яка ідентична тієї, що використовується в режимі Конструктора форм. Форматування й угруповання елементів управління у звіті виконуються аналогічно форматуванню й угрупованню елементів управління у формі. Форми можуть містити підлеглі форми, а звіти можуть містити підлеглі звіти.

Для створення звітів в MS Access серед об’єктів виберемо звіти («Объекты – Отчеты»). Перший звіт створимо за допомогою майстра звітів та внесемо в нього деякі зміни у конструкторі. Другий звіт створимо у конструкторі звітів.

4.2 Приклади створення звітів в субд access за допомогою Майстра звітів та Конструктора

Приклад 1. За допомогою Майстра звітів створити звіт «Замовлення клієнтів по місяцях» на основі запиту «Замовлення». У звіті потрібно виконати угрупування даних по місяцях, а потім по клієнтах. Підсумкові значення по клієнтах, місяцях та звіту в цілому повинні видавати загальну суму замовлень. Відредагувати звіт у конструкторі.

  1. Обрати «Создание отчета с помощью мастера», в діалоговому вікні обрати запит «Замовлення».

  2. Вибрати всі поля та натиснути «Далее >».

  1. На наступному кроці додати рівні угруповання натискаючи кнопку «>», а потім «Группировка…».

  1. Вибрати порядок сортування (за допомогою випадаючих списків) та обчислення, що виконуються для записів (натиснути кнопку «Итоги…»)

  1. Вибрати вид макету, орієнтацію та стиль.

  1. Надати ім'я звіту «Замовлення клієнтів по місяцях» та натиснути кнопку «Готово».

  1. В результаті отримаємо наступний звіт «Замовлення клієнтів по місяцям»

  1. Відкриємо звіт в режимі конструктору («Вид – Конструктор»)

  1. Відредагуємо звіт. Змінимо назви полів, видалимо зайві поля, відформатуємо текст.

  2. Для поля Ціна з області даних та обчислювальних полів =Sum([Сума замовлення]) встановимо грошовий формат поля («ПКМ на потрібному полі – Свойства – Макет – Формат поля – Денежный»):

  1. В результаті отримаємо наступний звіт:

Приклад 2. За допомогою конструктора звітів створити звіт «Замовлення товарів клієнтами» на основі запиту «Замовлення». У звіті повинна виводитися наступна інформація: товар, клієнт та сума замовлення. Виконати угрупування даних по найменуванням товарів. Підсумкові значення по товарам повинні видавати максимальну суму замовлень, а по звіту в цілому – загальну суму замовлень.

  1. Виконаємо «Создать – Конструктор – источник данных – Замовлення – ОК»;

  2. Для додавання заголовка і примітки звіту треба виконати «Вид – Заголовок/примечание отчета».

  1. Для визначення порядку угруповання й сортування даних у звіті виконаємо «Вид – Сортировка и группировка».

  2. У стовпці «Поле/выражение» за допомогою списку виберемо «Товар», а в стовпці «Порядок сортировки»«По возрастанию».

  3. У властивостях групи для заголовка і примітки поставимо «Да».

  1. За допомогою інструменту «Надпись» на панелі елементів додамо в область«Заголовок отчета» назву звіту «Замовлення товарів», в область «Верхний колонтитул»«Товар», «Клієнт» та «Сума замовлення».

  2. Зі списку полів «Замовлення» до області «Заголовок группы ꞌТоварꞌ» перетягнути «Товар» та видалити назву «Товар:».

  3. Таким же чином поступити з полями «Клієнт» та «Сума замовлення» для області «Область данных».

  4. До області «Примечание группы ꞌТоварꞌ» перетягнути поле «Сума замовлення», змінити назву на «Максимальна сума замовлень:».

  5. Перетворити поле «Сума замовлення» на «=Max([Сума замовлення])» та встановити для нього грошовий формат поля.

  6. До області «Нижний колонтитул» вставити дату («Вставка – Дата и время…») та нумерацію сторінок («Вставка – Номера страниц…»).

  7. До області «Примечание отчета» перетягнути поле «Сума замовлення», змінити назву на «Загальна сума замовлень:»,

  8. Перетворити поле «Сума замовлення» на «=Sum([Сума замовлення])» та встановити для нього грошовий формат поля.

  9. Відформатувати поля за своїм розсудом. Закрити та зберегти звіт під назвою «Замовлення товарів клієнтами».

  1. В результаті отримаємо наступний звіт: