Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать

14.4. Пошукові системи Інтернет

В Інтернет є потужні засоби пошуку будь-якої інформації: документів, зображень, програм, Web-сторінок і т. д. Пошук здійснюється у так званих пошукових системах, які також називають пошуковими програмами, пошуковими серверами, пошуковими машинами. Пошукових систем в Internet безліч. Найбільш популярні системи пошуку інформації наведено в таблиці.

Назва

Адреса

Україна

Google

http://www.google.com.ua/

Яндекс

http://www.yandex.ua/

Ukr.net

http://www.ukr.net/

Росія

Яндекс

http://www.yandex.ru/

Google

http://www.google.ru/

Mail.ru

http://go.mail.ru/

Захід

Google

http://www.google.com/

Yahoo

http://www.yahoo.com/

Bing

http://www.bing.com/

Більшість пошукових систем шукають інформацію на сайтах Всесвітньої павутини, але існують також системи, здатні шукати файли на ftp-серверах, товари в інтернет-магазинах, а також інформацію в групах новин Usenet.

Індексація в пошукових системах сайтів здійснюється пошуковим роботом.

Пошукова система реалізована у вигляді Web-сторінки зі звичайною адресою, яка містить так званий рядок для пошуку і кнопку Пошук (Search), а також може містити тематичний каталог ресурсів, посилання на популярні сторінки і т.п.

Для виклику пошукової системи необхідно ввести її адресу в адресному рядку браузера. Після завантаження пошукової системи в рядку для пошуку необхідно ввести запит (query), який представляє собою рядок тексту (на будь-якій мові), – ключову фразу шуканих документів в Internet і натиснути кнопку Пошук.

Для більш ефективного пошуку необхідно, щоб запит містив слова або фразу, які будуть на шуканій Web-сторінці або в шуканому документі (їх потрібно «вгадати»). Через деякий час на екрані з'явиться список адрес Web-сторінок, що містить посилання на шукані документи, які, як правило, супроводжуються коментарями. Клацнувши посилання, можна перейти до будь-якого зі знайдених документів.

Щоб перейти до наступної сторінки списку знайдених документів, необхідно клацнути відповідний номер (1, 2, 3, ...) в головному вікні з результатом пошуку. Зазвичай документи з першої десятки знайдених максимально відповідають запиту.

Основу будь-якої пошукової системи становить спеціальна програма-мережевий робот або spider (павук), іноді можна зустріти назви worm (черв'як), crawler (повзуча рослина). Пошукова система розсилає в Internet таких «павуків», які переглядають максимальну кількість (по можливості) представлених у Internet Web-сторінок, а потім реєструють їх адресу (URL) і вміст у своїй базі даних. Після введення користувачем запиту і клацання кнопки Пошук Пошукова система переглядає базу даних і виводить на екран результат пошуку.

Крім того, практично всі пошукові системи дозволяють зареєструвати сторінку користувача, розміщену в Internet. Для цього на сторінці великої пошукової системи, наприклад, такий як YAHOO!, потрібно викликати режим реєстрації та ввести URL і опис своєї сторінки. Далі Пошукова система поширить вашу реєстраційну інформацію на всі інші великі пошукові вузли, ті, у свою чергу, на інші і т.д. Є також глобальні реєстраційні сервери.

Пошукові каталоги є, наприклад, на пошукових серверах Rambler, Yahoo!, AltaVista та ін. Щоб здійснити пошук по каталогу, необхідно вибирати «мишею» теми, заглиблюючись і звужуючи коло пошуку до тих пір, поки список виведених посилань не зменшиться до декількох сторінок, які можна переглянути вручну, або до досить великої групи, в якій можна здійснити звичайний пошук (наприклад, в пошуковій системі Яндекс: Освіта → Вища освіта → Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського).