Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать

14.5. Правила виконання запитів у пошукових системах

При виконанні запитів є певні правила, які частково можуть відрізнятися в різних пошукових системах, однак основні дії схожі. Правила виконання запитів завжди можна дізнатися на Web-сторінці конкретної пошукової системи в розділі Допомога (цей розділ може називатися Help, Як шукати, Поради пошуку, Правила виконання запитів тощо).

Правила запитів зазвичай включають в себе використання мови запитів для розширеного пошуку.

Найпростіше правило, що існує для всіх пошукових систем, - вказати будь-яку фразу і клацнути Пошук.

Пошукова система Яндекс.

Яндекс — пошукова машина, здатна на ваш запит знайти в україномовній частині Інтернету найбільш відповідні веб-сторінки, новини, зображення, статті енциклопедій чи товари, відповісти на запитання про погоду чи культурні події.

Правильний запит складається з декількох слів, тому що за одним словом зазвичай важко зрозуміти, що користувач хоче знайти. Наприклад, запит дизайн може означати бажання знайти інформацію про дизайн інтер'єру або про веб-дизайн, а може — про ландшафтний дизайн. На такий запит Яндекс знайде сторінки про всі відомі йому види дизайну.

Яндекс не вимагає від користувача знання спеціальних команд для пошуку. Досить набрати запитання. Незалежно від того, в якій формі вжито слово в запиті, пошук враховує всі його форми за правилами української мови. Це називається врахування морфології слів.

Всі слова, які користувач наводить в запиті, за замовчуванням шукаються з усіма морфологічними формами. Щоб скасувати пошук усіх форм, крім заданої, треба поставити перед словом знак оклику без пробілу. Цей оператор також враховує регістр у тому випадку, якщо слово набране з великої літери.

Наприклад запит !віз знайде сторінки, де слово віз зустрічається лише в такій формі з великої чи малої літери; запит !Віз — лише з великої.

Якщо одна чи декілька форм слова збігаються з іншими словами, пошук може знаходити зайві сторінки. Вказавши нормальну форму слова за допомогою оператора !!, можна прибрати багато непотрібних сторінок.

Наприклад, запит !!віз знайде всі форми слова – воза, возу, возом та інші, і не знайде форм слова везти (одна з яких збігається зі словом віз).

Яндекс добре розуміє запити з декількох слів і здатний самостійно їх інтерпретувати. Він знає, в яких випадках треба шукати сторінки, в яких слова запиту розташовані поряд, а коли достатньо словам зустрітися в одному документі, щоб сторінка добре відповідала запиту. Оскільки Яндекс досить «розумний», то він дозволяє користувачеві контролювати всі нюанси своєї поведінки.

В Яндекс є Пошукові Підказки – це додаткова можливість пошуку, завдяки якій користувач зможе, набираючи запит, оцінити, уточнити і швидко вибрати відповідний варіант запиту, не набираючи його повністю. Набираючи літери або слова, спостерігайте за списком – він оновлюється. Якщо потрібний запит є у списку, можна клікнути на нього мишею. Ця дія автоматично приведе на сторінку з результатами пошуку на цей запит. Також, щоб вибрати відповідний запит, можна використовувати стрілки вгору (↑) або вниз (↓), а для переходу до пошуку, натиснути «Enter».

Щоб скоротити час пошуку сайту, у деяких випадках Підказки дають можливість безпосередньо перейти на сайт, не звертаючись до результатів пошуку. Якщо користувач забув змінити розкладку клавіатури, то йому не потрібно набирати запит знову – підказки «передбачають», що він хотів набрати, і показують запити вже у правильній розкладці.

У Яндекс всі пошукові запити проходять через сервіс виправлення друкарських помилок, який виявляє і виправляє помилки у фразах та окремих словах, а також уміє розпізнавати текст, набраний у неправильній розкладці клавіатури й автоматично його виправляє.

Яндекс дозволяє вирішувати складні пошукові завдання, не користуючись мовою запитів. Для візуального створення складних запитів можна використовувати можливості розширеного пошуку на сторінці «Розширений пошук», але знання мови запитів дає можливість вирішувати найскладніші пошукові завдання. Найбільш популярні оператори, їх призначення та приклади використання наведені в таблиці.

Приклад

Значення

"червона шапочка"

Слова розташовані підряд у точній формі

"як * то поховайте"

Пропущено слово у виразі

культура & Китаю

Слова у межах одного речення

сканери && Київ

Слова у межах одного документа

Київ << США

Неранжувальне "і": вираз після оператора не впливає на позицію документа у видачі

великий /2 хурал

Відстань у 2 слова в будь-який бік

музей Шевченка &&/3 Тарасова гора

Відстань у 3 речення в будь-який бік

Іван /+2 Котляревський

Відстань у 2 слова в прямому порядку (тобто між заданими словами може зустрічатися одне слово)

Олексій /(-1 +2) Толстой

Відстань в 1 слово у зворотному порядку або в 2 слова у прямому

аероплан | літак

Пошук будь-якого зі слів

лавра ~~ Київ

Вилучення слова Київ з пошуку

Сірко ~ собака

Пошук речення, де слово Сірко зустрічається без слова собака

муміє && (лікування | лікувальний)

Дужки формують групи у складних запитах

!Віз

Слово в точній формі з заданим регістром

!!віз

Словникова форма слова (шукати віз, воза тощо, але не віз як похідну форму слова везти)

title:Максвелл

Пошук за заголовками документів

url:www.exler.ru/blog/

Пошук за URL

inurl:exler

Пошук за фрагментом URL

host:www.yandex.ru

Пошук за хостом

rhost:com.livejournal.*

Пошук за хостом у зворотному записі

mime:pdf

Пошук за одним типом файлів

lang:en

Пошук з обмеженням за мовою

domain:ru

Пошук з обмеженням за доменом

date:200712*

Пошук з обмеженням за датою

date:20071215..20080101, date:>20091231

Пошук з обмеженням за інтервалом дат

cat:11000051

Пошук за рубрикою Яндекс.Каталогу