Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать

Вставка робочих листів

Насамперед потрібно виділити робочий лист, перед яким необхідно зробити вставку. Щоб вставити за один раз декілька робочих листів, треба виділити відповідну кількість листів. Далі, використовуючи меню, виконайте команду «Вставка\Лист» для вставки табличних листів. Для вставки листів діаграм виконайте команду «Вставка\Диаграмма…» та на четвертому кроці майстра діаграм відмітьте пункт «отдельном».

Крім того для вставки робочого листа можна використовувати команду «Добавить…» з контекстного меню. У вікні діалогу «Вставка», що з’явилось, на вкладці «Общие» зазначте тип листа, що вставляється. У цьому ж вікні діалогу на вкладці «Решения» будуть подані доступні шаблони.

Видалення робочого листа

Виділіть листи, що повинні бути знищені. Виконайте команду «Правка\Удалить лист» або виберіть команду «Удалить» з контекстного меню ярлика листа, що видаляється. Дайте підтвердження у вікні попереджувального повідомлення, що з'явилося. Скасувати видалення листа неможливо.

Перейменування робочого листа

Вікно діалогу для перейменування робочого листа може бути відкрите трьома способами:

  • подвійним клацанням миші на ярлику листа, що перейменовується,

  • командою «Формат\Лист\Переименовать»,

  • командою «Переименовать» з контекстного меню ярлика відповідного листа.

Ім'я робочого листа може містити до 31 символу, включаючи символи пропуску. У імені листа не можна використовувати символи «. : , ? * / \». Крім того ім'я листа, що задається, не повинно повторюватися у робочій книзі. Тимчасові імена листів варто замінити іменами, що дають представлення про задачу, що розв'язується у листі.

Переміщення та копіювання робочого листа

Робочі листи можуть бути переміщені або скопійовані, як у межах поточної робочої книги, так і в іншу (або нову) робочу книгу.

Команду для переміщення або копіювання робочих листів можна вибрати з контекстного меню ярлика відповідного листа. Робочі листи не можуть бути переміщені або скопійовані за допомогою традиційних команд «Вырезать», «Копировать» та «Вставить» меню «Правка».

Групове заповнення робочих листів

Excel надає можливість вводити інформацію відразу у декілька листів, працюючи у так званому груповому режимі. Якщо необхідно, наприклад, підготувати робочу книгу, де декілька листів (або усі) містять якусь однакову інформацію (можливо, назви фірм, товари, вихідні показники), то немає рації вводити її у кожний лист окремо. При використанні групового режиму те, що вводиться в один з листів, буде включено у всі листи, що входять до групи.

Для роботи з групою листів:

  • Зберіть необхідні робочі листи у групу, використовуючи один із розглянутих вище способів виділення листів.

  • Після того як листи згруповані (про це нагадує напис «Группа» у заголовку робочої книги), можна вводити інформацію в один з листів групи.

  • Для скасування групового режиму потрібно викликати контекстне меню і виконати команду «Разгруппировать листы».

Уведення даних

Чарунки робочого листа можуть містити різноманітну інформацію: текст, числові значення, дати, час, формули. Щоб помістити дані у визначену чарунку робочого листа, необхідно вибрати потрібну чарунку, ввести дані та підтвердити уведення. Excel при цьому автоматично розпізнає тип даних, що вводяться. Значення, що вводиться, відображається у рядку формул. Крім того, у цьому ж рядку з'являються розглянуті раніше кнопки для опрацювання вмісту чарунки.

Уведення даних завершується натисканням клавіші <Enter>. Часто набагато зручніше для завершення уведення використовувати клавіші управління курсором. У цьому випадку після уведення поточна чарунка зміщається у відповідному напрямку. Скасувати уведення дозволяють клавіша <Esc>.