Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать

Управління вікнами

Excel, як і більшість інших Windows-програм, пропонує цілий ряд команд для виконання операцій над вікнами. Нові вікна відкриваються автоматично при відкритті робочих книг. Можна відкрити декілька вікон і для однієї робочої книги, використовуючи команду «Окно\Новое».

Визначення способу розташування вікон

Вікна відкритих робочих книг можуть бути розташовані у вікні програми декількома способами. Щоб скористатися одним із стандартних способів розташування:

Виконайте команду «Окно\Расположить…».

У вікні діалогу, що відкрилось, виберіть спосіб розташування вікон. Якщо обраний спосіб розташування повинний відноситися тільки до вікон поточної робочої книги, включіть відповідний параметр у вікні діалогу «Расположение окон».

Приховування та відображення вікон

Якщо вікно робочої книги на якийсь час необхідно прибрати з екрана, його можна сховати. Вікно при цьому не буде закрите, і його можна відобразити у будь-який момент.

Для приховування вікна:

  • Перейдіть у вікно, що ви хочете сховати. Наприклад, оберіть його зі списку, поданого у підменю для пункту «Окно».

  • Виконайте команду «Окно\Скрыть».

Для відображення вікна:

  • Скористайтеся командою «Окно\Отобразить…».

  • Виберіть зі списку, поданого у вікні діалогу, ім'я необхідного вікна.

Робочі книги та файли

Робоча книга являє собою одиницю організації даних і складається з робочих листів. При створенні або відкритті робочої книги вона буде подана в окремому вікні. Закриття вікна означає і завершення роботи з робочою книгою.

Дані, збережені у вигляді файлів з інших програм (тобто збережені в інших форматах), можуть бути імпортовані в Excel для опрацювання. Інформація, з якою ви працюєте в Excel, може бути збережена в інших форматах, і, таким чином, експортована.

Як і в інших Windows-програмах, обмін даними в Excel може здійснюватися через буфер обміну або з використанням механізму Drag&Drop (перетягнути та покласти).

За допомогою механізмів OLE і DDE можна задавати впровадження і зв'язування об'єктів в Excel.

Щоб одержати доступ до збережених раніше даних, потрібно відкрити відповідний їм файл.

Робота з книгою

Нова робоча книга містить за умовчанням 3 робочих листи (у попередніх версіях — 16) із тимчасовими іменами «Лист1», «Лист2», «Лист2». Вище вже було розглянуто, як можна зробити будь-який лист активним, використовуючи область ярликів робочих листів.

Типи листів у робочій книзі

Excel дозволяє користувачу включати у робочу книгу листи довільного з п’яти (шести у попередніх версіях) доступних типів:

  • Робочий (табличний) лист використовується для уведення (збереження) даних і виконання обчислень.

  • Лист діаграми призначений для представлення даних табличного листа у графічному вигляді. Діаграма, проте, може бути також впроваджена у табличний лист.

  • Лист вікна діалогу призначений для створення користувачем власних вікон діалогу.

Виділення робочих листів

Окремий робочий лист буде виділений, якщо обрати його як активний.

Для виділення декількох суміжних робочих листів клацніть мишею на ярлику першого листа та натисніть клавішу <Shift>. Утримуючи її натиснутої, клацніть на ярлику останнього листа.

Щоб виділити декілька несуміжних робочих листів, клацніть мишею на ярлику першого листа, натисніть клавішу <Ctrl> і, утримуючи її натиснутою, клацайте на ярликах інших робочих листів, що виділяються.

Для виділення всіх листів робочої книги виберіть із контекстного меню, що викликається правою кнопкою миші при розташуванні курсору в області ярликів листів, команду «Выделить все листы».

Зняти виділення декількох робочих листів можна клацнувши мишею на ярлику будь-якого листа, що не входить в область виділення. Цей робочий лист стане активним робочим листом. Крім того можна скористатися командою «Разгруппировать листы» з контекстного меню. Цей спосіб зняття виділення зручний, наприклад, якщо виділені всі листи робочої книги.