Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать

14. Інтернет

14.1 Загальні відомості про Інтернет

Інтернет – всесвітня мережа, певна сукупність технічних засобів, стандартів і домовленостей, яка дозволяє підтримувати зв’язок між різними комп’ютерними мережами у світі.

Всесвітня павутина (англ. World Wide Web, скорочено: WWW; також: всемережжя, веб або тене́та) — найбільше всесвітнє багатомовне сховище інформації в електронному вигляді: десятки мільйонів пов'язаних між собою документів, що розташовані на комп'ютерах, розміщених на всій земній кулі. Вважається найпопулярнішою і найцікавішою службою мережі Інтернет, яка дозволяє отримувати доступ до інформації незалежно від місця її розташування.

Для роботи в Інтернет необхідні спеціальні програми - браузери.

Браузер (англ. browser — переглядач) — програмне забезпечення для комп'ютера або іншого електронного пристрою, як правило, під'єднаного до Інтернет, що дає можливість користувачеві взаємодіяти з текстом, малюнками або іншою інформацією на веб-сторінці. Тексти та малюнки можуть містити посилання на інші веб-сторінки, розташовані на тому ж веб-сайті або на інших веб-сайтах. Веб-переглядач з допомогою посилань дозволяє користувачеві швидко та просто отримувати інформацію, розміщену на багатьох веб-сторінках.

Розглянемо деякі браузери:

Mozilla Firefox — швидкий, надійний та легкий в роботі і добре захищений безкоштовний браузер.

Google Chrome — безкоштовний браузер, що поєднує простоту дизайну з сучасними технологіями.

Internet Explorer — популярний безкоштовний графічний браузер для операційної системи Windows.

Safari — безкоштовний веб-браузер від компанії Apple Inc. для операційної системи Windows.

Maxthon — багатофункціональний Інтернет-браузер побудований на основі Internet Explorer.

Для підключення комп'ютера до Інтернету необхідно вибрати провайдера та тарифний план.

Провайдер (Internet Service Provider, ISP) - організація, фірма або служба, що забезпечує користувачам доступ і поставку різнорідних послуг комп'ютерної мережі та доступ в Internet. Часто провайдери надають послуги хостінгу, веб-дизайна та реклами в Internet.

Серед провайдерів виділяються регіональні ISP місцевого рівня і великі провайдерські установи національного масштабу (Network Access Provider, NAP)..

Національні провайдери підтримують функціонування швидкісних інформаційних магістралей бекбона Інтернет (від англ. Backbone – хребет), і зв’язані з національними провайдерами інших країн.

Веб-сайт (от англ. website: web — «паутина», «сеть» и site — «место», букв. «место в сети») или просто сайт — в компьютерной сети объединённая под одним адресом (доменным именем или IP-адресом) совокупность документов частного лица или организации.

Які бувають сайти?

Сайт-візитка. Зараз наявність сайту-візитки для будь-якої компанії стає обов'язковим правилом.

Корпоративний сайт - це продовження та логічний розвиток сайту-візитки.

Інтернет-магазин. Бізнес і торгівля увійшли до Інтернет у середині 90-х років 20-століття.

Форум. Форуми в Інтернеті - зовсім унікальне явище, що дозволяє вирішити безліч проблем.

Чат - цей засіб обміну текстовими повідомленнями декількох (аж до декількох сотень або навіть тисяч) користувачів у режимі реального часу.

Тематичні сайти - це головний стрижень Інтернету, що робить його привабливим для мільйонів користувачів.

Блоги – це сучасні «стінгазети».

Хостінг (hosting) - передача в оренду користувачеві частини свого серверного простору; підтримка працездатності користувальницького сайту на своїх веб-серверах.

Банер (banner) - в Internet - графічне зображення або текстовий блок рекламного характеру, що є гіперпосиланням на веб-сторінку з розширеним описом продукту або послуги. Банери розміщають на веб-сторінках, для залучення відвідувачів (потенційних клієнтів) або для формування іміджу.

Веб-сторінка (англ. Web-page) — інформаційний ресурс доступний в мережі World Wide Web, який можна переглянути у веб-браузері. Зазвичай, ця інформація записана в форматі HTML або XHTML, і може містити гіпертекст з навігаційними гіперпосиланнями на інші веб-сторінки.

Домен (англ. Domain) — частина простору ієрархічних імен мережі Інтернет, що обслуговується групою серверів доменних імен (DNS-серверів) та централізовано адмініструється.

Доменне ім'я (англ. Domain name) — це унікальне алфавітно-цифрове ім'я, що ідентифікує конкретний вузол Інтернет. Доменні імена звичайно складаються з двох і більше частин, розділених крапками. Ліва частина доменного імені відповідає кінцевому вузлу мережі (ідентифікує кінцевий вузол мережі). Права частина є більш загальною (визначає країну, область, регіон і т. п.).

Домен верхнього (першого) рівня (англ. top-level domain – TLD) – в ієрархії системи доменних імен (DNS) найвищий рівень після кореневого домену (англ. root domain). Є початковою точкою відліку (справа наліво), з якої починається доменне ім'я в Інтернеті.

http:// (www або домен(и) n-го рівня) . домен 2-го рівня . домен верхнього (першого) рівня/

Наприклад: http://www.example.com/

Основні домени верхнього рівня:

  • com – комерційні організації;

  • net – мережеві організації;

  • edu – навчальні та наукові організації;

  • gov – урядові організації;

  • mil – військові організації;

  • biz – бізнес;

  • info – інформаційні організації;

  • org – інші організації.

Також використовують національні домени першого рівня: ua, ru, uk, us тощо. Більш детальніше про домени першого рівня можна переглянути за посиланням: http://uk.wikipedia.org/wiki/Домен_верхнього_рівня.

Пошук комерційних Web-сайтів.

Щоб отримати шукану адресу, треба в адресному рядку браузера до назви фірми, підприємства, організації (до ключового слова) можна додати домен верхнього рівня сom та попереду підставити www (необов'язково в сучасних браузерах).

Web-сторінки, в адресі яких позначений домен верхнього рівня com, як правило, містять інформацію, написаною англійською мовою.