Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать
    1. 4.3. Калькулятор

Калькулятор - програма, що імітує електронний калькулятор.

Калькулятор може бути представлений в двох режимах: звичайному - для проведення арифметичних розрахунків з використанням пам'яті і науковому (інженерному), який дозволяє виконувати тригонометричні, логічні і статистичні операції.

Для перемикання з одного режиму в іншій використовуються пункти Инженерный або Обычный з меню Вид. Інженерний калькулятор виконує значно більше операцій, але більш складний.

Результати розрахунків висвічуються на індикаторі, зберігаються при перемиканні режимів і переносяться в інші програми за допомогою буфера обміну. Число, що знаходиться на індикаторі, заноситься в буфер обміну по команді Копировать з меню Правка. Команда Вставить переносить число з буфера обміну на індикатор.

Введення чисел і знаків проводиться з клавіатури або мишею клацанням відповідного символу. Цифрові клавіші можна використовувати як у верхній частині клавіатури, так і на цифровому блоці, який включається клавішею NumLock. Результат обчислень висвічується на індикаторі після натиснення клавіші "=" або Enter.

Призначення різних кнопок калькулятора і дублюючі їх клавіші приведені в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1.

Призначення кнопок калькулятора і дублюючі їх клавіші

Кнопка

Клавіша

Виконувана дія

+

+

складання

-

-

віднімання

/

/

ділення

*

*

множення

1/х

R

отримання зворотної величини

+/-

F9

зміна знака числа

sqrt

@

корінь квадратний

=

= або Enter

отримання результату, повторення останньої дії

.

. або

відділення десяткової частини числа від цілої

%

%

знаходження відсотка

Back (Назад)

Backspace

видалення з індикатора останнього символу

З

Esc

очищення калькулятора

ЦЕ

Del

очищення індикатора

МС

Ctrl+L

очищення пам'яті

MR

Ctrl+R

витягнути з пам'яті

М+

Ctrl+P

надбавка поточного числа до величини, що зберігається в пам'яті

MS

Ctrl+M

запис в пам'ять числа на індикаторі

    1. 4.4. Буфер обміну

Однією з особливостей Windows є можливість копіювання або переміщення інформації (тексту, графіків, малюнків, файлів, папок тощо) з одного середовища в інше. Ця властивість дозволяє різним вікнам документів або додатків використовувати одну і ту ж інформацію спільно. Таку можливість забезпечує буфер обміну інформації, що працює за програмною технологією Windows OLE. Інформація в буфері обміну зберігається до запису іншої інформації в нього або до відключення ПК, оскільки тимчасово зберігається в оперативній пам'яті.

Командами Вырезать або Копировать – інформація поміщається в буфер обміну, командою Вставить – інформація витягується і поміщається в документ або додаток.

Є декілька способів роботи з буфером обміну:

  • за допомогою стандартних кнопок панелі інструментів -Вырезать; - Копировать; - Вставить. Перш ніж об'єкт(и) помістити в буфер, їх необхідно виділити, потім вибрати відповідну кнопку (Копировать, Вырезать), перейти до іншого документа або іншої позиції в тому ж документі і вибрати кнопку Вставить;

  • в рядку меню вибрати пункт Правка, який має команди для роботи з буфером обміну Вырезать, Копировать, Вставить;

  • клацнути на виділеному об'єкті правою кнопкою і з контекстного меню вибрати команди відповідно Вырезать, Копировать, Вставить.

  • використовувати поєднання клавіш відповідно Ctrl+C, Ctrl+X, Ctrl+V.