Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать

Уведення чисел

Excel інтерпретує уведений вміст чарунки як числове значення, якщо воно складається з цифр і, можливо, деяких спеціальних символів:

Уведення від'ємного числа починається зі знака мінус. Як від'ємне автоматично інтерпретується і числове значення, взяте у круглі дужки.

Уведений перед числом знак плюс ігнорується.

Використана перед числом, або у числі, одна кома сприймається як десяткова кома.

При уведенні числа можна використовувати пропуск як роздільник тисяч (1 000 000).

Перед числом (або після нього, у залежності від установок у панелі керування Windows) можна використовувати знак грошової одиниці.

Після числа можна зазначити символ відсотка.

Можна вводити числа у вигляді раціональних дробів, розділяючи цілу та дробову частини пропуском «3 1/2». При відсутності цілої частини замість неї обов'язково вказується 0.

При записі числа в експоненціальній формі використовується символ «E» для відділення мантиси та порядку. Якщо ширина чарунки недостатня для відображення числа, Excel автоматично покаже його в експоненціальній формі.

Якщо число занадто довге та не може бути відображене у чарунці цілком, замість нього відображаються спеціальні символи (###). Для коректного відображення числа збільшить ширину стовпчика. Числові значення вирівнюються у чарунці по правому полю.

Уведення значень дати та часу

Безпосередньо з клавіатури можна вводити значення дати з інтервалу від 01.01.1900 до 31.12.2078. При цьому для поділу окремих частин значення дати поряд із точкою можна використовувати косу риску (/) або дефіс (), виконавши відповідні установки у вікні «Свойства: Язык и стандарты», що викликається з «Панели управления» Windows.

У значенні часу години, хвилини та секунди розділяються двокрапкою (:). Excel використовує за умовчанням 24-годинний формат. При необхідності використання 12-годинного формату, зазначте після значення часу через символ пропуску am (або просто a) чи pm (або просто p). Якщо у чарунку потрібно записати і значення дати, і значення часу, розділіть їх символом пропуску.

У внутрішньому представленні Excel зберігає та опрацьовує дати та час як десяткові числа. Значення дат зберігаються у вигляді цілих чисел з інтервалу від 1 до 65380, значення часу — у вигляді десяткових дробів з інтервалу від 0 до 1. Так, даті 01.01.1900 відповідає число 1. А, наприклад, 6 годинам (це 6/24 доби) відповідає число 0,25. Завдяки цьому значення дат і часу можуть бути використані в обчисленнях.

При використанні у формулах значень дати та часу вони повинні бути зазначені у лапках.

Уведення тексту

Будь-які дані, що вводяться та які Excel не сприймає як числові значення, значення дати, часу або формули, інтерпретуються як текст. Як текстові сприймаються також будь-які дані, перед якими при уведенні зазначений апостроф ().

Текст, що поміщається у чарунку, може містити до 255 довільних символів. За умовчанням текст вирівнюється у чарунці по лівому полю. Для окремих символів можна використовувати різноманітні параметри форматування.

Якщо уведений у чарунку текст перевищує ширину чарунки, він відображається поверх розташованих праворуч сусідніх чарунок. Проте, якщо сусідня чарунка не порожня, текст, що не уміщається, буде обрізаний по правому краю чарунки (обрізається тільки відображення, самий текст зберігається у відповідній чарунці повністю).

Довгий текст можна розбити у чарунці на декілька рядків, задаючи натисканням клавіш <Alt+Enter> перехід до нового рядка.

Текст деякої чарунки можна центрувати у виділеній області, що складається з декількох чарунок (наприклад, для створення заголовка), за допомогою кнопки — «Объединить и поместить в центре» панелі «Форматирование». Для цього треба виділили область і натиснули зазначену кнопку.