Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать

7.3 Створення бази даних. Етапи проектування

Створення БД починається з проектування. Етапи проектування БД:

• дослідження предметної області;

• аналіз даних (сутностей та їх атрибутів);

• визначення відносин між сутностями і визначення первинних і вторинних (зовнішніх) ключів.

У процесі проектування визначається структура реляційної БД (склад таблиць, їх структура та логічні зв'язки). Структура таблиці визначається складом стовпців, типом даних і розмірами стовпців, ключами таблиці.

До базових понять моделі БД «сутність - зв'язок" відносяться: сутності, зв'язки між ними та їх атрибути (властивості).

Сутність - будь-який конкретний або абстрактний об'єкт у розглянутій предметній області. Сутності - це базові типи інформації, які зберігаються в БД (в реляційній БД кожної суті призначається таблиця). До сутностей можуть ставитися: студенти, клієнти, підрозділи і т.д. Екземпляр сутності і тип сутності - це різні поняття.

Поняття тип сутності відноситься до набору однорідних особистостей, предметів або подій, що виступають як ціле (наприклад, студент, клієнт і т.д.). Екземпляр сутності відноситься, наприклад, до конкретної особистості в наборі. Типом сутності може бути студент, а екземпляром - Петров, Сидоров і т. д.

Атрибут - це властивість сутності в предметної області. Його найменування повинне бути унікальним для конкретного типу сутності. Наприклад, для суті студент можуть бути використані наступні атрибути: прізвище, ім'я, по батькові, дата і місце народження, паспортні дані і т.д. У реляційній БД атрибути зберігаються в полях таблиць.

Зв'язок - взаємозв'язок між сутностями в предметній області. Зв'язки представляють собою з'єднання між частинами БД (в реляційній БД - це з'єднання між записами таблиць).

Зв'язок між таблицями дозволяє:

• або виключити можливість видалення або зміни даних у ключовім полі головної таблиці, якщо із цим полем зв'язані які-небудь поля інших таблиць.

• або зробити так, що при видаленні (або зміні) даних у ключовім полі головної таблиці автоматично (і абсолютно коректно) відбудеться видалення або зміна відповідних даних у полях зв'язаних таблиць.

Для настроювання властивостей - зв'язку треба у вікні Схема даних виділити лінію, що з'єднує поля двох таблиць, клацнути на ній правою кнопкою миші й відкрити контекстне меню зв'язку, після чого вибрати в ньому пункт – Изменить связь — відкриється діалогове вікно Изменить связь. У ньому показані назви зв'язаних таблиць, імена полів, що беруть участь у зв'язку (тут же їх можна змінити), а також наведені елементи управління для забезпечення умов цілісності даних.

Якщо встановлений тільки прапорець Обеспечение целостности данных, то видаляти дані із ключового поля головної таблиці не можна. Якщо разом з ним включені прапорці Каскадное обновление связанных полей і Каскадное удаление связанных записей, те, відповідно, операції редагування й видалення даних у ключовім полі головної таблиці дозволені, але супроводжуються автоматичними змінами у зв'язаній таблиці.

Таким чином, зміст створення реляційних зв'язків між таблицями полягає, з одного боку, у захисті даних, а з іншого сторони — в автоматизації внесення змін відразу в кілька таблиць, при змінах в одній таблиці.

Сутності - це дані, які класифікуються за типом, а зв'язки показують, як ці типи даних співвідносяться один з іншим. Якщо описати деяку предметну область у термінах суті - зв'язок, то отримаємо модель сутність - зв'язок для цієї БД.

Розглянемо предметну область: Торгова фірма (Товарообіг) У БД «Товарообіг» повинні зберігатися дані про товарні групи, товари, фірми-клієнти, про замовлення і т.д. Обмежимося даними про товари, про фірми-клієнти, замовлення. Визначимо суті, атрибути сутностей та основні вимоги до функцій БД з обмеженими даними.

Основними предметно-значущими сутностями БД «Товарообіг» є: Товари, Замовлення, Клієнти.

Основні предметно-значущі атрибути сутностей:

- Товари - найменування товару, ціна, кількість;

- Замовлення - дата, кількість, передоплата, сума передоплати;

- Клієнти - найменування, адреса, телефон, рахунок.

Основні вимоги до функцій БД:

- вибрати замовлення по клієнтах із зазначенням сум замовлень;

- вибрати замовлення по клієнтах із зазначенням сум замовлень за певний період;

- вибрати суми замовлень для окремих товарів;

- змінити ціни на всі товари або деякі і т.д.

З аналізу даних предметної області слід, що кожній суті необхідно призначити найпростішу двовимірну таблицю (відношення). Далі необхідно встановити логічні зв'язки між таблицями.

Між таблицями Товари та Замовлення необхідно встановити такий зв'язок, щоб кожному запису з таблиці Товари відповідало кілька записів у таблиці Замовлення, тобто один - до - багатьох, так як один і той самий товар може бути замовлений кілька разів.

Логічний зв'язок між сутностями Замовлення - Клієнти визначений як один - до - багатьох виходячи з того, що кожному запису з таблиці Клієнти відповідало кілька записів у таблиці Замовлення, так як один і той самий клієнт може зробити кілька замовлень. На основі вищевикладеного складаємо модель сутність - зв'язок для БД «Товарообіг». Стрілка є умовною позначкою зв'язку: один – до – багатьох.

  1. Система управління базами даних Mіcrosoft Access