Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія пружних хвиль посібник.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Введемо позначки

Тоді

, (9.11)

підставляючи рівняння (9.11), з якого можна визначити швидкість V,в рівняння (9.10), отримаємо

, (9.12)

звідки

(9.13)

Таким чином, за допомогою формул (9.12), (9.13) ми можемо перерахувати горизонтальний перетин поля U(х,z,t)на рівень нижче, а вертикальне січення наХв бік. Одночасно за допомогою формули (9.11) визначаємо розподіл швидкості пружних хвиль між лініями перерахунку поля.

Організуючі вкладені цикли по t,х,z, здійснимо процедуру міграції і отримаємо глибинний розріз, обмежений горизонтальним та вертикальним профілями, та розподіл швидкості по сітціХ·Zна цій площині.

Таким чином, процедура коректної міграції вирішує обернену задачу кінематичної сейсміки за даними, що зареєстровані на співпряжених вертикальному та горизонтальному профілях.

10 Практичні роботи з теорії пружних

ХВИЛЬ

10.1 Дослідження напруженого стану та деформацій

гірської породи при збудженні пружних хвиль

Мета та завдання роботи

Метою лабораторної роботи є дослідження зв`язку між напруженнями та деформаціями, які утворюються в гірських породах при збудженні пружних коливань тампером у процесі сейсморозвідувальних робіт на малі глибини.

Завданням роботи є вивчення узагальненого закону Гука та його застосування в сейсморозвідці; визначення пружних модулів гірських порід через швидкості поширення пружних хвиль в середовищі, оцінка величини деформацій, що виникають при заданому розподілі сил.

Внаслідок виконання роботи студент повинен:

- отримати знання з теорії пружності та її застосування в сейсмічному методі розвідки;

- вміти визначити напруження та деформації, що виникають в пружному тілі при заданому розподілі сил;

- отримати навички роботи з обчислювальною технікою.

Основні теоретичні положення

Між напруженим та деформованим станами, що виникають в пружному тілі під дією прикладених сил, існує певний зв`язок. Найбільш простим способом він визначається з дослідів поздовжнього розтягу пружного стержня. Такі досліди вперше були проведенні Гуком. У подальшому отримані закономірності були узагальнені та встановлений математичний зв'язок між компонентами тензора напружень та тензора деформацій. Узагальнений закон Гука має наступний вигляд

, (10.1)

де - компонента тензора напружень, що прикладена до площини, яка перпендикулярна i-ій вісі координат, по напрямку j-ої вісі ( рисунок 10.1); та - пружні модулі (коефіцієнти Ламе); ei j - компонента тензора деформації, яка означає відносне подовження тіла вздовж i-тої вісі координат при i=j або ж зміну кута між гранями тіла, що орієнтовані вздовж i-ої та j-ої координатних осей, в процесі деформації при i j; - дилатація або відносна зміна об`єму пружного тіла

. (10.2)

Рисунок 10.1 - Просторове розташування компонент

тензора напружень

Пружні модулі Ламе можна визначити через щільність гірської породи та швидкості розповсюдження пружних хвиль поздовжньої Vр та поперечної Vs поляризації

. (10.3)

Компоненти тензора напружень визначають шляхом ділення відповідних проекцій прикладеної сили на площу, до якої вона прикладена S (рисунок 10.2).

При цьому слід звернути увагу, що внутрішні напруження протидіють зовнішній силі, а для дотичних напружень справедлива рівність i j=j i. Для спрощення будемо вважати, що ущільнення гірської породи відбувається в вертикальному напрямку, тому x x=y y=0.

Fy

Fx

X

Y

Fz

Z

Рисунок 10.2 - Розподіл сил при ударі тампера

Порядок проведення роботи

1. Вивести робочі формули, що пов`язують компоненти тензора деформації з прикладеними до пружного тіла силами та виникаючими при цьому напруженнями.

2. Розрахувати (з допомогою ЕКВМ, ПЕОМ) компоненти тензора деформації та дилатації об`єму гірської породи при збудженні пружних хвиль ударом тампера (молота) з площею бійка 0,04 м2, якщо в момент удару розвинута сила F, а напрям удару по горизонтальній площині визначається кутами  і  (рисунок 10.2).

3. Номер варіанту n визначається номером студента по списку групи. Непарні номери досліджують деформацію глини з Vp=1750 м/с, Vs=500 м/с і =2,0 г/см3, а парні - деформацію пісково-глинистого ґрунту з Vp=1900 м/с, Vs=400 м/с і =1,9 г/см3. Решту параметрів визначають із співвідношень

(10.4)

Оформлення результатів роботи

1. На міліметровому папері зобразити у векторній формі силу, що діє на гірську породу в момент удару та компоненти викликаних нею напружень, вважаючи, що сила прикладена до горизонтальної площини. Вказати масштаб побудови. Щоб правильно побудувати кути в кабінетній та аксонометричній проекціях, відкладайте компоненти сили та напружень вздовж координатних осей в масштабах 1:1:0,5 та 1:1:1 відповідно.

2. Записати компоненти тензора напружень у вигляді матриці.

3. Представити компоненти тензора деформацій в матричній формі, враховуючи, що e k l =e l k.

4. Навести значення дилатації та зробити письмовий висновок про степінь деформації гірської породи при збудженні пружних хвиль.

Питання для самоперевірки

- Що таке напруження, чим воно викликане?

- Що таке деформація, які її різновиди Вам відомі?

- Що таке дилатація (фізичний зміст та математична форму-ла)?

- Як записати узагальнений закон Гука?

- Які пружні модулі Ви знаєте?

- Чим відрізняються нормальні та дотичні напруження, як вони індексуються?

- Який фізичний зміст компонент тензора деформацій?