Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чопяк в.В., Потьомкіна г.О., Гаврилюк а.М. Лекції з клінічної імунології для практичних лікарів.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Порівняльна характеристика апоптозу та некрозу

Показник

Апоптоз

Некроз

Біологічне значення

+++

-

Зміни клітинної мембрани

Збереження цілісності, втрата мікроворсинок, утворення везикул

Порушення цілісності

Зміни ядерного апарату

Конденсація хроматину, пікноз,

Фрагментація

Набухання

Зміни в цитоплазмі

Конденсація цитоплазми,

деградація білків цитоскелету

Аутоліз

Причина см0ерті клітини

Деградація ДНК, порушення енергетики клітини

Порушення цілісності мембрани

Швидкість розвитку

Від 10 сек. до 12 годин

впродовж 1 години

Енергозалежність

+

-

Зворотність процесу

+

-

Запальна відповідь

-

+

Лімфатичні вузли – структурна одиниця – лімфоїдний фолікул, який складається з кіркового і мозкового шару. Т-лімфоцити розміщені в паракортикальній зоні, В-лімфоцити – в мозковому шарі лімфоїдного фолікула. У кірковому шарі знаходяться центри розмноження. Лімфатичні вузли через свої лімфатичні судини здійснюють очищення лімфи і відповідають значною мірою за формування набутого імунітету за гуморальним типом.

Селезінка – складається з білої і червоної пульпи; структурна одиниця – селезінкова долька; біла пульпа (мальпігієві тільця), розміщена за ходом артеріол; анатомічна будова – аналогічна лімфатичному вузлу. Між червоною і білою пульпою розміщені регіони, які заселені Т- і В-лімфоцитами, що мігрували з кісткового мозку та тимусу. У селезінці відсутні лімфатичні судини, циркуляція імунокомпетентних клітин здійснюється через трабекули та ретикулярну тканину синусів. Селезінка відповідальна за очищення крові, знищення старих, деформованих еритроцитів і тромбоцитів (гемокатерез) та формування набутого, значною мірою гуморального імунітету. У цьому непарному органі синтезуються тафтсин, який за своєю структурою нагадує Fc-фрагмент імуноглобуліну і відноситься до опсонінів та спленін – речовина, яка сприяє лімфопоезу, посилює імунний захист, зменшує прояви запального процесу.

Лімфоїдна система, асоційована із слизовими оболонками – це капсульовані лімфоїдні утвори (мигдалики, аденоїди, апендикулярний відросток, пейєрові бляшки тощо) та некапсульована лімфоїдна тканина (MALT – мукозо-асоційована лімфоїдна тканина). До складу некапсульованої міжепітеліальної лімфоїдної тканини входять лімфоцити, макрофаги та плазмоцити, які синтезують IgA та IgE. У слизовій оболонці формуються секреторні форми цих імуноглобулінів. У склад MALT входять: SALT – лімфоїдна тканина, асоційована із шкірою; GALT – лімфоїдна тканина, асоційована з ШКК; BALT– лімфоїдна тканина, асоційована з бронхами; NALT - лімфоїдна тканина, асоційована з носом тощо.

Основні фактори неспецифічного (природженого) імунітету

  1. Механічні бар’єри та фізіологічні фактори (неушкоджена шкіра та слизові; секрети, котрі вкривають епітеліальні тканини; війчатий епітелій, волосяний покрив, рідкі середовища організму (слина, сльози, сеча, харкотиння)

  2. Фізіологічні функції (чхання, кашель, блювота, пронос, гарячка, концентрація кисню, ендокринний та нейрогенний статус);

  3. Хімічні та біохімічні реакції (продукти життєдіяльності сальних залоз – жирні кислоти, які володіють бактерицидними властивостями, антибактерицидні ферменти, оксидантні та антиоксидантні системи, кисле pH секретів та рідких середовищ організму.

  4. Клітинна ланка природженого імунітету (мононуклеарні фагоцити: моноцити, тканинні макрофаги; гранулоцити (нейтрофіли, еозинофіли, базофіли периферичної крові та тканинні); кілерні клітини (природні/ натуральні кілери, просто кілерні клітини – К-клітини та лімфокін-активовані кілерні клітини - ЛАК); - і -Т-лімфоцити.

  5. Гуморальна ланка природженого імунітету: природні антитіла, гемаглютиніни, гемолізини, лізини, захистні ферменти, білки гострої фази запалення, компоненти система комплементу.

  6. Цитокіни (інтерлейкіни, інтерферони, фактори росту, хемокіни, цитотоксини).

  7. Система адгезивний молекул.

  8. Система шаперонів.

  9. Система Toll- like рецепторів.