Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

шпори - копия

.docx
Скачиваний:
176
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
100.37 Кб
Скачать

11.Основні положення концепції розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоровя України.

Концепція визначає перспективні напрямки та завдання фармацевтичної галузі та спрямована на створення відповідної нормативно-правової бази, що регулює фармацевтичну діяльність, розробку національної політики в фармацевтичній сфері при визначенні соціальних пріоритетів у забезпеченні населення лікарськими засобами, для доступної та ефективної фармакотерапії і профілактики захворювань населення, а також впровадження на підприємствах і організаціях фармацевтичного сектору міжнародних стандартів, перш за все виробничої (GMP), клінічної (GCP), лабораторної (GLP), дистриб'юторської (GDP), аптечної (GPP) та інших належних практик. Концепція передбачає - визначення основних засад, виходячи з яких здійснюється встановлення через нормативно-правові та нормативно-технічні документи положень, правил, норм поведінки та вимог, що регулюють обіг лікарських засобів в Україні.

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ: доступність ліків, якість ліків, раціональне використання ліків, реформування системи наукового забезпечення та освіти, впровадження та розвиток формулярної системи, формування Національного переліку основних лікарських засобів та Державного формуляра за міжнародними непатентованими назвами з урахуванням дози активної речовини, лікарської форми та пакування відповідно до рекомендацій ВООЗ.

12. Дитячі лікарські форми.Проблеми та перспективи.

Найбільш оптимальним дитячим лікарським засобом вважається препарат, який відповідає віку, фізіологічного стану та масі тіла дитини, доступний у твердій ЛФ для перорального застосування або який можна розчинити у різних розчинах, включаючи їжу.

У 2007р ВООЗ розробила перелік основних ЛЗ для дітей. Це був перелік безпечних ефективних ЛЗ для дітей віком до 12 років з 28 фармакотерапевтичних груп.

З метою удосконалення дитячих лікарських форм необхідно розширювати науково-дослідну роботу зі створення нових лікарських засобів для дітей, збільшувати асортимент високоефективних допоміжних речовин , розробляти спеціальні види упаковок для дитячих лікарських форм. Зусилля повинні бути спрямовані на створення ліків, зручних у використанні, які мінімально травмують психіку дитини, мають приємний смак, запах, привабливий зовнішній вигляд і в той же час забезпечують максимальний терапевтичний ефект із мінімумом побічних дій і відповідають вимогам, які висуваються до дитячих лікарських форм. Необхідно розробляти тверді лікарські форми для дітей у декількох дозуваннях. Вони повинні мати обтічну форму і покриватися слизькими оболонками. Допускається нанесення поділяючих рисок, що полегшують дроблення лікарської форми на частини.Розчини для ін'єкцій в ампулах і флаконах повинні також мати кілька дозувань для того, щоб забезпечити зручність при користуванні і зменшити втрати лікарських засобів при використанні.

Відсутність ЛЗ для дітей є глобальною проблемою, яка найбільш гостро стоїть в країнах що розвиваються. Лише незначна кількість ЛЗ існує у спеціально розроблених для дітей формах, а якщо такі ліки і є, то вони часто бувають недоступні для дітей. Так, наприклад, щорічно майже три мільйони дітей у віці до п’яти років помирають від діареї і пневмонії. Від діареї існує надійне лікування у формі оральних регідратаційних солей і цинку. Проте дослідження показують, що ці ЛЗ часто відсутні в аптеках і клініках країн, де ці хвороби найбільш поширені.

14.ЛІКАРСЬКІ ФОРМИ З ПЛАСТИЧНО-ПРУЖНО-В’ЯЗКИМ ДИСПЕРСІЙНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ

МАЗІ — м’яка лікарська форма, призначена для нанесення на шкіру, рани або слизові оболонки. М. складаються з основи та лікарських речовин, рівномірно розподілених у ній. До М. також можуть входити консерванти, ПАР та інші допоміжні речовини, дозволені до медичного застосування. На сьогодні М. застосовуються у медичній практиці з лікувальною, профілактичною, діагностичною метою, а також як косметичний засіб. М. повинні мати певні консистентні властивості, які характеризуються реологічними показниками: пластичністю, в’язкістю, періодом релаксації, від яких значною мірою залежить ступінь фармакодинаміки. М. повинні мати оптимальну дисперсність лікарських речовин та їх рівномірний розподіл, що гарантує максимальний терапевтичний ефект і незмінність складу при зберіганні. Разом з тим вони повинні бути стабільними, без сторонніх домішок і з точною концентрацією лікарських речовин.

Згідно з медичною класифікацією М. поділяють за дією та місцем застосування. За дією розрізняють М. поверхневої та глибокої дії. За місцем застосування розрізняють М.: дерматологічні (власне М.); очні; М. для носа; вагінальні, уретральні та ректальні.

За фізико-хімічною класифікацією М. — це вільні, всебічно дисперсні, безформні (безструктурні) або структуровані системи з пластично-пружно-в’язким дисперсійним середовищем. Згідно з цією класифікацією М. розподіляють за консистенцією, типом дисперсних систем і типом використовуваних мазевих основ. За консистенцією розрізняють рідкі М. (або лініменти), креми, гелі, власне М., щільні М. (пасти). За типом дисперсних систем розрізняють гомогенні та гетерогенні

13. Основні показники економічної діяльності аптеки-валовий дохід,торгові накладення,витрати обігу,рентабельність.

Для успішної діяльності аптек із забезпечення населення та лікувально-профілактичних закладів лікарськими засобами і виробами медичного призначення необхідний постійний моніторинг основних економічних показників .Для розрахунку їх абсолютних та відносних значень використовуються вихідні дані із первинних та нагромаджуючих облікових документів і матеріалів звітності. Торгові накладення є частиною роздрібної ціни лікарського засобу, яка призначена для відшкодування витрат та створення прибутку і розраховуються як різниця між цінами реалізації та цінами закупівлі .Валовий прибуток (сума реалізованих торгових накладень), як фінансовий результат від реалізації товару, визначається порівнянням доходів і витрат звітного періоду. Під сумою витрат розуміється собівартість реалізованих товарів (товарообіг в оптових цінах, реалізація в оптових цінах), для визначення якої використовується метод оцінки за цінами продажу, що базується на розрахунку середнього відсотка торгових накладень. . Витрати обігу — це поточні витрати, представлені у грошовій формі та направлені на здійснення процесу доведення товарів від виробника до споживача.

.Рентабельнiсть – це вiдносний показник, що характеризує рiвень ефективностi (дохідностi) аптеки. Показники рентабельностi повнiше, нiж прибуток, характеризують кiнцевi результати роботи аптеки, оскiльки їх величина показує спiввiдношення прибутку з наявними або використаними ресурсами. Оцінка показників рентабельності дають уявлення про те, наскільки ефективно підприємство здійснює свою діяльність, контролює витрати на виробництво і реалізацію продукції, і який чистий прибуток при цьому отримує.

15. Засоби лікувальної косметики-технологія,принципи застосування,фармопіка при їх відпуску.

Косметологія – галузь клінічної медицини, яка вивчає механізми виникнення косм. недоліків та вад шкіри, і розробляє шляхи її усунення, профілактики та маскування. Лікувальна косметика або космецевтика являє собою поєднання косметики і фармацевтичних препаратів. Даний клас косметики має у своєму складі активні інноваційні компоненти, які впливають на біологічну функцію шкіри. Вони допомагають їй протистояти таким негативним явищам як старіння шкіри, наявність дерматологічних проблем, агресивне вплив забрудненого навколишнього середовища .До складу продуктів космецевтики включають вітаміни, ферменти, антиоксиданти, кислоти та інші активні речовини.

Лікувальні косметичні засоби необхідно застосовувати в комплексі щодня ранком і ввечері. Цей комплекс традиційно складається із трьох основних елементів:

•очищення

•тонизування – після очищення шкіри.

•харчування й зволоження

1. Засоби гігієни і санітарії

2. Лікувально-профілактичні КЗ

3. Декоративна косметика

Лікувальна косметика від звичайної відрізняється наявністю у її складі лікарських речовин.На відміну від ліків, лікувальну косметику можна застосовувати і здоровим людям, оскільки крім лікувальних властивостей має також хороші косметологічні і декоративні властивості .

16. Система бухгалтерського обліку в аптеках: принципи, план рахунків, метод подвійного запису господарських операцій

Бухгалтерський облік – це процес вимірювання, виявлення, реєстрації, накопичення, узагальнення та передачі інформації про діяльність підприємства (аптеки) зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Завдання БО:

------контрольні

--------інформаційні

------аналітичні – визн.підсумків госп.д-сті.

Облікова формула БО: активи = зобов’язання + власний капітал

Вимоги до бухгалтерського обліку:

1. Своєчасність обліку

2. Точність та об’єктивність

3.Повнота та аналітичність облікових даних

4. Яснісь і доступність

5. Економічність обліку

Інструкція про застосування плану рахунків встановлює призначення і порядок ведення рахунків БО методом подвійного запису інформації. Ведення позабалансових рахунків здійснюється за простою системою без застосування подвійного запису.

Подвійне відображення операцій забезпечує:

-- повноту відображення і рівність змін по дебету і кредиту іншого рахунку,

-- здійснення контролю за рухом госп.засобів і джерел їх утворення.

17. Фармопіка при відпуску ЛЗ для дітей різних періодів росту

Фарм. опіка – комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

При відпуску безрецептурних ЛЗ немовлятам слід звернути увагу на симптоми хвороби.

Загрозливі симптоми, які вимагають негайного звернення до лікаря

  • часте і важке дихання, кашель, хрипи і свист під час дихання;

  • температура вище 38°С, дитина роздратована, плаче, її неможливо заспокоїти;

  • гіпотермія (дитина холодна);

  • сильне тремтіння або судоми;

  • блювання, пронос, наявність крові і слизу в калі або випорожнення мають практично білий колір;

  • відсутність дефекації більше 24 год.;

  • дитина відмовляється від їжі, не може пити, дуже млява і апатична;

  • дитина кричить, і її обличчя стає блідим або синім;

  • губи і язик мають синюватий колір;

  • сонливість і важке пробудження, дитина втрачає свідомість;

  • дуже сильне потовиділення (під час їжі або коли дитина плаче);

  • поява шкірних висипів, які не минають впродовж 2 днів;

  • шкіра і очі жовтіють; з’являються висипи на тілі;

  • субфебрільна температура тримається більше 1 тижня.

Дозування ЛЗ для дітей:

Вік

Частка дози

дорослого

1 міс

6 міс

1 рік

3 роки

7 років

12 років

1/10

1/5

¼

1/3

½

2/3


В якості жарознижувального засобу препаратом вибору в дитячій практиці є парацетамол, максимальна доза якого не повинна перевищувати 60 мг/кг на добу. При наявності протипоказань до застосування парацетамолу препаратом вибору є ібупрофен. Комбіновані ЛЗ не вик.дітям до 6 років.

Розчинами, що містять етанол, обробляють шкіру навколо рани і краї рани. Розчини перекису водню не застосовують для промивання і введення в глибокі рани – можлива емболія пухирцями повітря. У дітей віком до 2-х років заборонено застосування кислоти борної через можливу абсорбцію через шкіру і системну токсичну дію. Лікарські засоби, що містять повідон-йод, не застосовують у дітей віком до 1 року.

Якщо пелюшковий висип у дитини не зникає протягом 48−72 годин від початкуз астосування лікарського препарату, необхідно припинити лікування і звернутися за повторною консультацією до лікаря-педіатра. Лікарські засоби у вигляді мазей не можна наносити на інфіковані та мокнучі рани

Для дітей до 1 року діосмектит призначають в дозі 1 пакетик/добу, при г. діареї добова доза препарату на початку лікування може бути збільшена вдвічі. Приймати ентеросорбенти необхідно між прийомами їжі .

Розчини оксиметазоліну (0,01%) можна застосовувати з народження, ксилометазоліну (0,05%) – з 3 місяців, тривалість лікування не повинна перевищувати 5 днів.Після розкриття краплі можуть зберігатися не більше одного місяця

18. Менеджмент у фармації. Кадровий менеджмент, сучасні теорії менеджменту

Менеджмент – це процес планування, організування, мотивування, контролювання та регулювання, які необхідні для формування та досягнення цілей організації.

Менеджмент – управління установою, колективом або людьми.

Золоте правило мен-ту(Файоль): за кодну функцію має бути лише один відповідальний.

Кадровий менеджмент або менеджмент людських ресурсів займається пошуком працівників, набором персоналу тощо.

Завдання кадрового менеджменту – задовільнити потребу організації у кваліфікованих кадрах і ефективно використовувати їх, враховуючи можливості самореалізації кожного працівника в рамках даної організації.

У першій половині ХХ століття отримали розвиток чотири школи управлінської думки. Хронологічно вони можуть бути подані так:

•школа наукового управління;

•адміністративна (класична) школа;

•школа людських стосунків;

•школа науки управління або кількісна школа.

Наприкінці 70-х рр.ХХ ст. Було розроблено теорію Z Вільямом Оучі, яка моделює ідеальну систему:

-Довгострокова робота на підприємстві

-Індивідуальна відповідальність

-Стратегічні управлінські рішення прийняті за принципом консенсусу

-Неформальний контроль із застосуванням строгих методів

-Постійне профільоване підвищення кваліфікації працівників

-Особлива увага до працівника, до його особистих проблем.

19. Фармацевтична опіка при відпуску ЛЗ для вагітних

Фарм. опіка – комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

Навіть широко використовувані і дозволені при вагітності медикаментозні препарати можуть викликати різні ускладнення у плода та новонародженого. При призначення будь-якого лікування під час вагітності слід мати на увазі, що всі ліки призначаються тільки за показаннями. При цьому необхідно вибирати лікарські засоби з доведеною переносимістю, віддаючи перевагу якомусь одному препарату, а не комбінованого лікування.

Застосування медикаментів може сприяти таких ускладнень вагітності, як: самовільний викидень; передчасні пологи; мертвонародження; вроджені аномалії; церебральний параліч; затримка розумового розвитку або поведінкові порушення та ін Лікарські засоби, що не викликають органічних уражень плода, можуть сприяти розвитку у нього алергічних реакцій. Крім того, негативний вплив лікарських препаратів може виявлятися тільки після народження дитини або в більш пізні терміни

3 критичні періоди:

1. Перший тиждень.

2. 4-8 тиждень (дифер. органів)

3. 28-32 тижні.

Вагітність значною мірою впливає на інгаляційний (↑) і ректальний (↓)шляхи всмоктування

Категорично не можна застосовувати під час вагітності барбітурати, варфарин (дефекти), доксициклін, тетрациклін (кістки),фторхінолони (хрящі),сульфаніламіди (вади), аміноглікозиди ( нефротох, глухота), глюкокортикоїди (вов. паща).

Порівняно безпечні пеніциліни, клотримазол, ністатин, еритроміцин, метоклопрамід, полівітамінні комп, препарати заліза.

20. Маркетинг у фармації. Фармацевтичний ринок ЛЗ і методи його вивчення

Маркетинг — ринкова концепція управління виробничо-збутовою і

науково-технічною діяльністю підприємства, спрямована на вивчення ринку

і економічної кон'юнктури, конкретних запитів споживачів і орієнтація на

них товарів і послуг, що виробляються.

Принципи маркетингу. Основним принципом маркетингу є орієнтація кінцевих

результатів виробництва на реальні вимоги і побажання споживачів.

. Вивчення фарм. ринку здійснюється з двох позицій: з позиції його особливостей, потреб і можливостей і з позиції його ємкості, ступеня насиченості, стану

конкуренції, вірогідності появи товарів-аналогів і товарів-замінників

тощо. Перевага тієї чи іншої позиції приводить або до маркетингу,

орієнтованого на продукт, або до маркетингу, орієнтованого на споживача.

Маркетинг, орієнтований на продукт, використовується, коли діяльність

підприємства спрямована на створення нового товару або вдосконалення

того, що випускається. Головне завдання в цьому випадку зводиться до

спонукання споживачів купувати нові або вдосконалені товари.

Маркетинг, орієнтований на споживача, використовується, якщо діяльність

підприємства спрямована на задоволення потреб, що йдуть безпосередньо

від ринку. Тут головне завдання маркетингу — вивчення потенційних

потреб, пошук ринкової ніші.

Вивчення фармацевтичного ринку

1. Дослідження ринку лікарських засобів

2. Визначення ємкості товарного ринку

3. Сегментація ринку

4.Дослідження споживачів і типології споживання лікарських засобів

5. Визначення потреби в лікарських засобах

6. Дослідження попиту і пропозиції лікарських засобів

21. Фармацевтична опіка при відпуску антигіпертензивних ЛЗ

Фарм. опіка – комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

Артеріальна гіпертензія – стійке підвищення систол. АТ вище 140 ММ.рт.ст або діастолічного вище 90.

Норм. тиск 120-129 – 80-84.

Зменш тиск потрібно до 140/90

5 груп препаратів вибору

- діуретики (подагра, ЦД, гіпокаліємія, імпотенція)

- Б-блокатори (↑ глюкози, імпот, бронх астма, брадикард)

- антагоністи Са ( набряки, хв. нирок і печінки)

- інгібітори АПФ ( суий кашель, набряк Квінке, гіперкаліємія, глюкокорт)

- сартани

Препарати 2 лінії:

-L-адреноблокатори( доксазозин, кардура),( аденома, ЦД)

- алкалоїди раувольфії (адельфан)

- клонідин (при гіперт. кризах), метилдопа(вагітність),

- прямі інгібітори реніну : расі лес

22.Інформація про ЛЗ:реклама ЛЗ в Україні

Інформація про ЛЗ є двох видів: 1)професійна (призначена для лікарів і фармацевтів-інструкція); 2)споживацька (для пацієнтів-листок-вкладиш і на упаковці).

Рекла́ма— спеціальна інформація про осіб чи продукцію, що розповсюджується в будь-якій формі та в будь-який спосіб з метою прямого чи опосередкованого одержання прибутку.

Реклама повинна містити:об'єктивну інформацію,повну фармакологічну назву і назву виробника ЛЗ,застереження щодо застосування ,рекомендації ознайомитись з листком –вкладишом.

Не допускається будь-яка реклама лікарських засобів, які

не зареєстровані в Україні або виключені з держ. реєстру, а також допінг. р-н.

Також заборонено розміщувати в рекламі наступні відомості:

які можуть справляти враження, що за умови вживання лікарського засобу чи застосування медичної техніки консультація з фахівцем не є необхідною;

відомостей про те, що лікувальний ефект є гарантованим;

порівнянь з іншими лікарськими засобами, медичною технікою з метою посилення рекламного ефекту;

«Дозволяється реклама лікарських засобів, які відпускаються без рецепта лікаря та не внесені до переліку заборонених до рекламування лікарських засобів.

23.Фармацевтична опіка при відпуску лікарських засобів для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань.

Фармацевтична опіка–це взаємодія провізора,хворого та його лікаря протягом усього періоду фармакотерапії,починаючи від моменту призначення і відпуску ЛЗ до повного припинення його дії в організмі хворого з метою забезпечення максимальної фармакотерапевтичної опіки і безпеки терапії.

Виникнення і перебіг хвороб серця, серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань тісно пов'язані з наявністю чинників ризику, основними серед яких є:

  • Підвищений артеріальний тиск;

  • Порушення ліпідного обміну;

  • Надлишкова маса тіла;

  • Нездоровий спосіб життя:

  • Тютюнопаління;

  • Нераціональне харчування;

  • Зловживання алкоголем;

  • Недостатня фізична активність.

  • Шкідливі фактори:

  • Психоемоційні перевантаження

  • Шкідливе довкілля на виробництві та в побуті

Основні ССЗ:

1.Хвороби, пов’язані з ураженням артерій(атеросклероз, ІХС, арт. гіпертензія)

2. Хв, пов’язані з патол. міокарда (кардіопатії, міокардит)

3.Хв перикарда (перикардит)

4. Хв ендокарда (ендокардит)

Тільки лікар-кардіолог може визначити стратегію лікування серцево-судинних захворювань, Самолікування при такій серйозній патології неприпустимо. Підступністю і спільною рисою серцево-судинних захворювань є їх прогресуючий характер. Тому звертатися до кардіолога необхідно при найменших ознаках неполадок в діяльності серця. Тільки в ранніх стадіях захворювання можлива швидка й ефективна корекція, тим менше лікарських препаратів буде потрібно для відновлення роботи серця.

24.Мерчандайзинг в аптечних закладах

Мерчандайзинг – це маркетинг в аптечному закладі, що складається з техніки розміщення асортименту лікарських препаратів. З його допомогою можна значно збільшити обсяг реалізації асортименту лікарських препаратів, покращити якість послуг, сервіс обслуговування.

Основним завданням м-гу є правильна демонстрація і розміщення препаратів з метою збільшення обсягів реалізації.

Додаткові завдання мерчан-гу:

- збільш. обсяг реалізації продукції

- покращити імідж аптеки

- полегшити процес купівлі, допомогти покупцеві у здійсненні покупки,

- сприяти здійсненню імпульсивних і незапланованих покупок,

- зберегти постійних покупців і заохотити нових,

- полегшити роботу провізора.

Мер-зинг провізора починається з оформлення фасаду і вітрини навіть за межами аптечного закладу. Своїм оформленням вітрини повинні заохочувати покупця, демонструвати ЛЗ відповідно до пори року.

Основне правило м-гу - розташування на видному місці ті групи препаратів, які найбільше користуються попитом. У той же час, ті що мене користуються попитом, повинні займати менше місця. Також слід визначити, які торгові марки розміщувати і скільки місця виділити для кожної з них, враховуючи їх відносну популярність.

25.Фармацевтична опіка при відпуску антибіотиків

Фармацевтична опіка–це взаємодія провізора,хворого та його лікаря протягом усього періоду фармакотерапії,починаючи від моменту призначення і відпуску ЛЗ до повного припинення його дії в організмі хворого з метою забезпечення максимальної фармакотерапевтичної опіки і безпеки терапії.

В першу чергу потрібно розповісти пацієнту як потрібно приймати антибіотик, до чи після іди, чим його запивати, який період часу повинен бути між прийомом антибіотика. Наприклад, макроліди потрібно приймати до іди, один раз в день, курс лікування 3 дні. Інші курс 5-7.

Допоміжна:

- бактерії

-протигрибкові

- антигістамінні

- гепатопротектори

26.Принципи фармацевтичної логістики

Логістика – це процес планування та забезпечення, включаючи контроль ефективного та безперебійного надходження товарів, послуг та супутньої інформації з місця їх створення до споживача. Цей процес спрямований на різнопланове задоволення споживчих запитів.

Функції логістики:

- базисні ( постачання, виробництво, збут)

- ключові (підтримка стандартів обслуговування, управління виробничими процедурами, ціноутворення, транспортування)

- допоміжні ( вантажопереробка, захисне упакування, збір зворотніх відходів, інформ. підтримка)

Логістична система має макро-(в різних регіонах України) і мікросередовище ( в межах однієї фірми).

Всі логістичні процеси повині протікати з дотриманням золотих правил логістики(7R):

- правилильна продукція (потрібна)

- /- якість (необхідна)

-/- кількість (необхідна)

-/- час (встановлена)

-/- місце (необхідне

-/- споживач (конкретний)

-/- витрати ( оптимальні)

Тобто, постачання потрібної продукції в необхідній кількості і належній якості у встановлений час в необхідне місце конкретному споживачеві з оптимальними витратами.

27.Фармацевтична опіка при відпуску ЛЗ для лікування хворих на цукровий діабет

Фармацевтична опіка–це взаємодія провізора,хворого та його лікаря протягом усього періоду фармакотерапії,починаючи від моменту призначення і відпуску ЛЗ до повного припинення його дії в організмі хворого з метою забезпечення максимальної фармакотерапевтичної опіки і безпеки терапії.

ЦУКРОВИЙ ДIАБЕТ (ЦД) – хронічне метаболічне захворювання, основним фактором якого є збіл. цукру в крові через недостатність інсуліну або порушення чутливості тканин до нього.

 Норма цукру 3,3-6,2(Діаб асоціація)

Види:

1 тип (автоімунний, ідіоматичний)

2 тим інсулінонезалежний

Лікування ЦД1Т

1.Дієта

2.ЛЗ замісної терапії

* традиційна (корот. інс 2/3 перед снід, 1/3 перед вечер)

*інтенсивна (щоденний підбір дози на основі вимір глюкози)

ПД: абсцеси, затвердіння, алерг. р-ї, гіпоглікем. кома

Препарати iнсулiнурозподiляються на групи згiдно з тривалістю дiї:

     ·        iнсулiни ультракороткої дiї (аналоги iнсулiну);

     ·        iнсулiни короткої дiї;

     ·        iнсулiни середньої тривалостiдiї;

     ·        iнсулiни тривалої дiї.

Лікування ЦД2Т

1. Пероральні гіпоглікемічні ЛЗ

2. Дієта

3. Фіз активність

Починати з бігуанідів

* Пох. сульфанілсечовини: стим. Б-клітини острівців Ланг.

ПР: гіпоглікемія, зб. маси, алерг. р,резистентність

*метиглітиніди:репаглініт МД і ПР аналог

*бігуаніди: стим. синтез ендог. і-ну, посил. лі полізу, підв чутл. клітин до дії інс( метформін, сіофор) ПД: дизбактеріоз,метал присмак

* Тіазолідиндіони: підв. чутл клітин (розіглітазон) ПД: зб. маси,ураж. печінки, серц недост.

*інгібітори Л-глюкозидази: забезп пригн. розпаду до оліго- і моносах: акарбоза ПД: метеоризм, нудота, діарея

28.Система дистрибуції лікарських засобів

НАЛЕЖНА ПРАКТИКА ДИСТРИБУЦІЇ (GDP) — сукупність правил і вимог до дистрибуції, дотримання яких забезпечує якість ЛЗ у процесі їх оптової реалізації. Дистрибуція — діяльність, пов’язана із закупівлею, зберіганням, постачаннями або експортом ЛЗ, за винятком роздрібної торгівлі. Ця діяльність здійснюється спільно з виробниками або власниками реєстраційного посвідчення, імпортерами, іншими дистриб’юторами або спільно з суб’єктами господарської діяльності, що займаються роздрібною торгівлею ЛЗ.

Обов'язки, що накладають на дистриб'юторів, полягають у тому, що вони зобов'язані постійно забезпечувати наявність необхідного асортименту лікарських засобів для задовольняння потреб населення та постачати необхідну кількість лікарських засобів за дуже короткий час на обумовлену територію. Система якості, згідно з якою працюють дистриб'ютори лікарських засобів, має гарантувати, що: - лікарські засоби, які вони закуповують і реалізують, зареєстровані згідно з чинним законодавством України; - постійно додержуються умови зберігання лікарських засобів, включаючи період транспортування; - виключена контамінація лікарських засобів іншими лікарськими засобами і навпаки; - лікарські засоби зберігаються в безпечних умовах в приміщеннях, що охороняються.

29. Фарм опіка при лікуванні гастроентерологічних захворювань

Фармацевтична опіка–це взаємодія провізора,хворого та його лікаря протягом усього періоду фармакотерапії,починаючи від моменту призначення і відпуску ЛЗ до повного припинення його дії в організмі хворого з метою забезпечення максимальної фармакотерапевтичної опіки і безпеки терапії.

Гастроентерологія — розділ медицини, який вивчає органи травної системи людини, їх будову і функціонування, їх захворювання і методи їх лікування.

Основні симптоми:

- біль

- диспепсія (відрижка, метеоризм, печія)

-кровотеча ( мелена –чоний стілець)

- блідість шкіи

- падіння тиску

- блювання (кофейна гуща)

*рак шлунка (сіро-зелений колір шкіри, втрата ваги, постійні болі, глосит – лак. язик)

*Виразка 12 палої (пізні болі(1,5-2), вивчий апетит, овечий стілець

* вирака шлунка (ранні болі (0,5-1)

Фактори ризику: харчування, Н. р., стреси, спад. схильність, шк.. звички, ліки(глюк),підв. секреція НСІ

Лікування:

* потрійна (інгібітори ПП, кларитроміцин, амоксицилін)

*квадро терапія(ІПП, тетрациклін, Ві субцитрат, метронідазол (тинідазол))

ПД ІПП: шк.. висипи, Діарея, підв. апетит, маскують клініку раку

ПД Н2-бл:діарея, метеоризм, маск. кл. раку

*Ві субцитрат : гастроцитопротектор

Допоміжна терапія:

* антациди (Са, АІ- закрепи, Мg- діарея)

*Синтетич. простагландини: мізопростол(покр. повер. шл)

*гастроцитопротектор (сукральфат)

*селек. блокатои М-холінорец (пірензепін)

30.Сучасні принципи ціноутворення на лікарські засоби

Базова постанова №955(2008) «Постанова про заходи щодо стабілізації цін на ЛЗ та ВМП»

Оптовикам не більше 10% націнки.

Ціни для аптек.Зміни в регулювані цін постанова №880 (2012), гранична націнка, грн.:

До 100-25%

100-300 -23%

300-500-20%

500-1000-15%

10000-10%

Фактори, що впливають на формування ціни лікарського засобу, поділяються на три основні групи: фактори попиту(;-властивості лікарського засобу (ефективність, наявність побічної дії тощо) фактори пропозиції (кількість аналогів лікарського засобу); фактори зовнішнього середовища(ВВП, життєвий рівень, політ. та екон. стабільність)

. Метод надбавок-цей найпоширеніший метод ціноутворення належить до витратної моделі.Даний метод зорієнтований на споживачів, їх купівельне сприйняття, що є дуже важливим для соціально важливих товарів, до яких належать лікарські засоби. „Відчутна" цінність товару в населення формується через рекомендації лікаря і провізора. Методи встановлення договірних цін на лікарські засоби в умовах інфляції У найпростішому варіанті ціна узгоджується у момент укладання угоди і не підлягає перегляду протягом її виконання ні за яких обставин — це тверда або фіксована ціна. Метод визначення ціни за рівнем конкурентоспроможності товару . Цей метод також належить до конкурентної моделі ціноутворення. Якщо фірма розробила новий товар із певними технічними та економічними параметрами, кращими чи гіршими за аналогічні параметри товару свого основного ринкового конкурента, то вона може встановлювати ціну з урахуванням інтегрального показника конкурентоспроможності Метод встановлення ціни на підставі торгів.Це ще один своєрідний метод конкурентного ціноутворення. Покупець (замовник) оголошує конкурс на поставки фармацевтичних товарів. Одержавши і порівнявши пропозиції, замовник підписує контракт із виробником, який пропонує найвигідніші умови

31.Фармацевтична опіка при відпуску ЛЗ для лікування гострих респіраторних захворюваннях.

Фармацевтична опіка–це взаємодія провізора,хворого та його лікаря протягом усього періоду фармакотерапії,починаючи від моменту призначення і відпуску ЛЗ до повного припинення його дії в організмі хворого з метою забезпечення максимальної фармакотерапевтичної опіки і безпеки терапії.

1. Необхідно з’ясувати інформацію про наступне:

1. у кого виникла проблема (пацієнт, члени сім’ї, знайомі – діти чи дорослі);

2. як давно виникло нездужання і скільки часу триває;

3. яких заходів вжито перед зверненням до аптеки;

4. які ліки вже приймались з метою профілактики захворювання

32. Вимоги до оформлення рецептів і відпуску ЛЗ НА ОСНОВІ ДІЮЧИХ НАКАЗІВ МОЗ України

За наказом № 360:

Рецепти повинні мати кутовий штамп закладу охорони здоров’я та завірятися підписом і особистою печаткою лікаря, а у випадках, передбачених цим наказом (п. 1.14), додатково — круглою печаткою суб’єкта господарювання, що провадить діяльність, пов’язану з медичною практикою. Завіряти печаткою закладу охорони здоров’я або іншого суб’єкта господарювання, що провадить діяльність, пов’язану з медичною практикою, незаповнені та не підписані медичним працівником рецептурні бланки забороняється.

Рецепти на лікарські засоби, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, додатково завіряються печаткою червоного кольору «Вартість підлягає відшкодуванню».

Рецепти обов’язково виписуються на рецептурні лікарські засоби; безрецептурні лікарські засоби, вироби медичного призначення у разі відпуску їх безоплатно чи на пільгових умовах; лікарські засоби, які виготовляються в умовах аптеки для конкретного пацієнта.

Рецепти виписуються на спеціальному рецептурному бланку форми № 3 (ф-3) та рецептурному бланку форми № 1 (ф-1). Рецепти на лікарські засоби, які підлягають предметно-кількісному обліку (додаток 3), що відпускаються на пільгових умовах чи безоплатно, крім наркотичних (психотропних) лікарських засобів, виписуються у 2 примірниках на бланку ф-1. У разі виписування безоплатно чи на пільгових умовах наркотичних (психотропних) лікарських засобів поряд з виписуванням Рецепта на бланку ф-3 виписуються додатково Рецепти на бланку ф-1.

Рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами виписуються на спеціальних рецептурних бланках ф-3.  Рецепт ф-3 додатково підписується керівником закладу охорони здоров’я або його заступником з лікувальної роботи (а в разі їх відсутності — підписом завідувача відділення цього закладу, на якого покладена відповідальність за призначення наркотичних (психотропних) лікарських засобів) і завіряється печаткою суб’єкта господарювання, що провадить діяльність, пов’язану з медичною практикою.

На рецептурних бланках ф-1 дозволяється виписувати не більше трьох найменувань лікарських засобів

Рецепти на лікарські засоби, виписані на рецептурних бланках ф-1, дійсні протягом одного місяця з дня виписки, а на спеціальних рецептурних бланках ф-3 — протягом десяти днів з дня виписки.

Термін зберігання Рецептів та вимог-замовлень в аптеках: 1. Рецепти на відпущені лікарські засоби, що виписані на спеціальних рецептурних бланках ф-3 зберігаються в аптеках протягом п'яти років (не враховуючи поточного року) .2. Рецепти (ф-1) на лікарські засоби, відпущені безоплатно чи на пільгових умовах, та на лікарські засоби, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, зберігаються в аптеках протягом трьох років (не враховуючи поточного року). 3. Рецепти на лікарські засоби, які підлягають предметно-кількісному обліку (за винятком лікарських засобів, виписаних на спеціальних рецептурних бланках ф-3, зберігаються в аптеках протягом одного року (не враховуючи поточного року). .4. Вимоги-замовлення зберігаються протягом трьох років (не враховуючи поточного року).

33. Фармацевтична опіка при відпуску ЛЗ для запобігання вагітності

Загалом, можна виділити наступні методи контрацепції:

1. Природні методи

2. Метод лактаційної аменореї.

3. Бар’єрна контрацепція: презервативи, діафрагми; ковпачки; губки; сперміциди.

4. Гормональна контрацепція:

• комбіновані (естроген-прогестинові) контрацептиви:комбіновані оральні контрацептиви (КОК), комбіновані ін’єкційні контрацептиви (КІК), контрацептивний пластир, вагінальне кільце

• прогестогенові контрацептиви: протизаплідні таблетки прогестогенового ряду (ПТП); прогестогенові ін’єкції; прогестогенові імплантати.

5. Внутрішньоматкові контрацептиви

6. Стерилізація: оклюзія маткових труб; вазектомія

ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ЗАСТОСУВАННЯ КОМБІНОВАНИХ ГОРМОНАЛЬНИХ КОНТРАЦЕПТИВІВ

Жінки, які не повинні приймати комбіновані гормональні контрацептиви: вагітні жінки; жінки, які годують грудьми; жінки з вагінальною кровотечею, причина якої нез’ясована; жінки з важкими захворюванням печінки або жовтяницею;жінки, що мають доброякісну чи злоякісну пухлину печінки; жінки з порушеннями кровообігу, особливо якщо вони пов’язані з тромбозом; жінки з систолічним тиском вище 160 мм.рт.ст. та діастолічним – вище 100 мм.рт.ст.;жінки, які мають порушення згортання крові або ускладнений перебіг діабету в анамнезі;жінки, які мають рак молочної залози; жінки з мігренями та вогнищевими неврологічними симптомами; жінки, які не можуть пам’ятати про щоденне використання таблеток; жінки, що мають алергію на будь-які компоненти комбінованих гормональних контрацептивів;жінки які курять, якщо вони старші 35 років.

КОК потрібно приймати кожного дня приблизно в один і той самий час, бажано ввечері, це зменшує виникнення побічних ефектів контрацептивів.

Контрацептивний пластир. За один менструальний цикл жінка використовує 3 пластирі, кожний з яких накладається на 7 днів. Замінювати пластир потрібно в один і той же день тижня. Після зняття третього пластиру проводиться 7-денна перерва, під час якої відбувається менструальноподібна кровотеча.

Вагінальне кільце. Жінка самостійно розміщує одне кільце глибоко в склепінні піхви один раз кожні 28 днів. Кільце знаходиться там протягом 21 дня і виймається на період 7 днів, під час перерви відбувається менструальноподібна кровотеча. Наступне кільце слід вводити на 29-й день від дня введення попереднього, навіть якщо кровотеча не закінчилася. Застосування цього методу контрацепції необхідно повторювати кожні 28 днів.

34,36. Особливості виписування рецептів на отруйні, сильнодіючі, наркотичні, психотропні лікарські засоби Всі лікарські засоби відпускаються за рецептами (крім переліку, що дозволяє відпуск без рецепта). Ф-1, Ф-2, Ф-3 на рецептурних бланках Ф-2 і Ф-3 дозволяється виписувати тільки одне найменування лікарського засобу. А на бланку Ф-1 можна виписати не більше трьох найменувань. Лікарі лікувально-профілактичних закладів у порядку передбаченому наказом № 117 від 30.06.94 р. при наявності відповідних показань, зобов’язані виписувати хворим рецепти на лікарські засоби, завірені своїм підписом і особисто печаткою. В рецепті вказується латинська назва препарату із зазначенням дози препарату, порядку вживання, віку хворого, порядку оплати. В окремих випадках рецепт завіряється печаткою медичного закладу. На рецептурних бланках Ф-2 лікарські засоби виписуються групі хворих, що мають право на безплатне або пільгове придбання лікарських засобів, а також лікарські засоби, що мають одурманюючу властивість за переліком МОЗ наказу № 117 від 30.06.94 р. і підлягають предметно-кількісному обліку (циклодол, клофелін, ефедрингідрохлорид, фенобарбітал).

Постанова № 770 «Про затвердження Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, і прекурсорів» скл з 4 таблиць, кажна має 2 списки

Наказ № 490 « Про затвердження переліків отруйних та сильнодіючих ЛЗ»

35. Фармацевтична опіка при відпуску без рецептурних ЛЗ

Фармацевтична опіка – це комплексна програма взаємодії провізора і пацієнта на протязі всього періоду медикаментозної терапії, починаючи від моменту відпуску лікарського засобу до повного припинення його дії.

Завдання ФО містить наступні етапи:

*оцінити потребу пацієнта

*виявлення загрозливих симптомів, які вимагають негайного звернення до лікаря

*застереження щодо застосування ЛЗ

*умови раціонального застосування ЛЗ

*побічні р-ї ЛЗ

Необхідно з’ясувати інформацію про наступне:

1. у кого виникла проблема (пацієнт, члени сім’ї, знайомі – діти чи дорослі);

2. як давно виникло нездужання і скільки часу триває;

3. яких заходів вжито перед зверненням до аптеки;

4. які ліки вже приймались з метою профілактики захворювання

Найпоширеніші стани, які лікуються за допомогою безрецептурних препаратів

головний біль

простуда (кашель, риніт, болі в горлі, лихоманка)

розлади збоку шлунково-кишкового тракту (печія, замки або діарея)

розлади з боку центральної нервової системи (підвищена тривожність, емоційна лабільність, безсоння, підвищена стомлюваність)

вугрова висипка

м'язовий біль

суглобовий біль

порізи

забої

легкі опіки

Категорії пацієнтів, що вимагають підвищеної уваги провізора при відпуску без рецептурних ліків.

Літні люди - вони в більшості країн є основними споживачами ліків, у тому числі безрецептурних. Через вікові особливості фармакокінетики у них частіше виникає побічна дія ліків, а в результаті застосування значного числа препаратів - проблема лікарської взаємодії.

Діти - їм самим, крім батьків, потрібно роз'яснювати як необхідність застосування ліків, так і небезпеку, пов'язану з їх неправильним застосуванням.

Вагітні жінки - активні споживачі безрецептурних ліків. На жаль, інформація відносно тератогенної дії препаратів в даний час явно недостатня, тому єдиним гарантованим способом уникнути можливої несприятливої дії ліків на плід є попередження їхнього невиправданого використання.

Годуючі матері - також вимагають особливої уваги провізора (фармацевта), оскільки ліки, поступаючи в молоко, можуть надавати несприятливу дію на дитину.

37.Фарм. опіка при відпуску седативних ЛЗ

Фармацевтична опіка – це комплексна програма взаємодії провізора і пацієнта на протязі всього періоду медикаментозної терапії, починаючи від моменту відпуску лікарського засобу до повного припинення його дії.

Седативні засоби – лікарські речовини, які зменшують підвищену дратливість і володіють помірною заспокійливою дією. До седативних засобів належать: 1.Броміди (натрію і калію бромід, бромізовал). Препарати рослинного походження , зокрема, з валеріани лікарської (Valeriana) – настій кореня і кореневища валеріани, настойка і сухий екстракт валеріани); препарати пустирника – собача кропива (Leonurus) – настій і настойка; меліса лікарська (Melissa oficinalis) – настій листя. Седативні засоби належать до групи засобів, що пригнічують центральну нервову систему. Посилюючи процес гальмування або пригнічуючи збудження, препарати цієї групи мають регулюючий вплив на функції центральної нервової системи. Силою своєї дії седативні засоби значно поступаються перед невролептиками і транквілізаторами. Вони не викликають міорелаксації, атаксії, розбитості, сонливості і явищ залежності, широко застосовуються в амбулаторній практиці. Седативні засоби потенціюють ефект снодійних, ненаркотич-них анальгетиків, невролептиків і транквілізаторів, полегшують настання сну, особливо при розладах невротичного характеру. Протипоказання: Підвищена чутливість до компонентів препарату, міастенія, дитячий вік до 12 років. З обережністю: гострі захворювання шлунково-кишкового тракту, захворювання печінки, алкоголізм, захворювання або травми головного мозку, епілепсія. Застосування при вагітності та лактації

38. Система фармакологічного нагляду в Україні: збір інформації про ПР на ліки

Фармаконагляд – наука, яка пов’язана з виявленням, оцінкою та профілактикою небажаних наслідків ФТ.

Мета:

* підвищення рівня медико-санітарної допомоги пацієнтам

*посилення заходів безпеки

*оцінка співвідношення користі-ризику, ефективності-безпеки

*клін. підготовамспеціалістів у галузі фармаконагляду та інформування

Отримання інформації про ПР:

- спонтанні повідомлення про ПР

-фармакоепілеміологісні досл

-моніторинг ФТ

Система фармакологічного нагляду — це державна система збору, наукової оцінки інформації про ПР лікарських засобів при їх медичному застосуванні з метою прийняття відповідних регуляторних рішень.

Наказ МОЗ від 2006р №898 «Про затвердження порядку здійснення нагляду за побічними реакціями ЛЗ дозволених до мед застосування» Фактори, за яких виникає ПР/ПД ЛЗ: 1. Алергічні, щ. о не залежать від дози ЛЗ, — тип В. 2. Токсичні, що залежать від дози ЛЗ, — тип А. 3. Місцеві — у ділянках введення. 4. Реакції при взаємодії ЛЗ — виникають на тлі прийому кількох ЛЗ і є наслідком їх взаємовпливу на процеси фармакокінетики та/або фармакодинаміки. 5. Реакції на відміну ЛЗ — виникають при відміні ЛЗ. 6. Тератогенні ефекти — аномалії розвитку плода, які пов’язані з застосуванням ЛЗ. Канцерогенні ефекти — утворення пухлин, пов’язане із застосуванням ЛЗ.

39. Фармацевтична опіка при відпуску БАДів і СХП

Біологі́чно акти́вна харчова́ доба́вка — спеціальний харчовий продукт, призначений для вживання або введення в межах фізіологічних норм до раціонів харчування чи харчових продуктів з метою надання їм дієтичних, оздоровчих, лікувально-профілактичних властивостей для забезпечення нормальних та відновлення порушених функцій організму людини.

Види БАДів

Нутрицевтики - есенціальні біологічно активні речовини, які застосовуються для корекції хімічного складу раціону людини.

Парафармацевтики - біологічно активні речовини, які володіють певною фармакологічною активністю та застосовуються для підтримки у фізіологічних межах функціональної активності органів та систем, профілактики патологічних станів та допоміжної терапії.

Еубіотики (пробіотики) - біологічно активні добавки, які містять живі мікроорганізми та нормалізують мікрофлору кишківника

40. Контроль якості лікарських засобів в умовах аптеки. Функції уповноваженої особи

Вхідний контроль якості лікарських засобів в аптеках (Наказ № 436 від 20.01.2001р) здійснює особа, відповідальна за якість лікарських засобів, які надходять в аптеку (уповноважена особа).

Уповноважена особа – це особа, призначена керівником суб’єкта господарської діяльності на відповідну посаду фармацевтичного закладу, на яку покладено здійснення вхідного контролю якості лікарських засобів, що підлягають оптовій та роздрібній реалізації.

Обов’язки уповноваженої особи

1. Перевірка ЛЗ, що надходять до аптеки, а також супровідних документів — накладних (з обов’язковим зазначенням найменування, дозування, лікарської форми, номера серії, кількості, назви виробника), сертифікатів якості виробників, даних про реєстраційний статус ЛЗ;

2. Оформлення висновку вхідного контролю якості ЛЗ;

3. Ведення реєстру ЛЗ, які надійшли до суб’єкта господарської діяльності;

4. Перевірка наявності неякісних та фальсифікованих серій ЛЗ згідно з інформацією територіальної інспекції;

5. Надання територіальній інспекції повідомлень про виявлені неякісні та фальсифіковані ЛЗ або такі, про які є підозра щодо їх якості. Зупинення торгівлі такими Л

6. Погодження внутрішнього порядку обігу ЛЗ.

41. Фарм. опіка при відпуску вітамінних ЛЗ

Фармацевтична Опіка — комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

Вітаміни - це низькомолекулярні біологічні активні речовини, що

забезпечують нормальний плин біохімічних і фізіологічних процесів в

організмі. Вони є необхідні складової їжі і роблять дію на обмін речовин

у дуже малих кількостях.

Настанова з оцінки потреб пацієнта при зверненні за допомогою

Необхідно з’ясувати інформацію про наступне:

- у кого виникла проблема (пацієнт, члени сім’ї, знайомі — діти чи дорослі);

- як давно виникло нездужання і скільки часу триває;

- яких заходів вжито перед зверненням до аптеки;

-які ліки вже прийняті для полегшення стану.

Надання належної інформації щодо лікарських препаратів для відповідального самолікування

1. Надати рекомендації щодо режиму дозування лікарського засобу, умов прийому, терміну лікування, правил зберігання лікарських засобів;

2. Застереження при застосуванні (особливості прийому, побічні ефекти, вплив режиму харчування тощо);

42. Види внутрішньоаптечного контролю якості ЛЗ.

У державному нормуванні виробництва лікарських препаратів велика увага приділяється контролю якості готового продукту.

Якість лікарських засобів, що готуються в аптеках за рецептами чи на вимогу лікувально-профілактичних установ (а також внутріаптечна заготівля, фасовка, концентрати і напівфабрикати) визначається результатами внутріаптечного контролю:

  • письмового,

  • опитувального,

  • органолептичного,

  • фізичного,

  • хімічного,

  • контролю при відпуску.

Проведення внутріаптечного контролю покладається на завідувача аптеки, його заступників, провізора-аналітика і провізора-технолога.

  1. Письмовий контроль: здійснюється фармацевтом і провізором-технологом при виготовленні лікарських препаратів за індивідуальними прописами і вимогами лікувально-профілактичних установ шляхом заповнення по пам'яті паспорта письмового контролю (ППК).

  2. Опитувальний контроль: здійснюється провізором-технологом і застосовується вибірково.

  3. Органолептичний контроль: здійснюється аналітиком чи провізором-технологом і полягає в перевірці: зовнішнього вигляду лікарської форми, кольору, смаку, запаху, однорідності змішування, відсутності механічних включень у рідких лікарських формах.

  4. Фізичний контроль здійснюється аналітиком або провізором-технологом і полягає в перевірці загальної маси чи об'єму лікарської форми, кількості і маси окремих доз, що входять у дану лікарську форму (але не менше 3-х доз), контролюється також якість закупорювання.

  5. Хімічний контроль здійснюється провізором-аналітиком (якісний і кількісний) і провізором-технологом (вибірково - якісний) і полягає у визначенні відповідності і кількісного вмісту лікарських речовин, що входять до складу лікарської форми.

43. Фарм. опіка при відпуску фітозасобів.

Фармацевтична Опіка — комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

Водні витяжки

Усі рослини – 1:10

Валеріана, горицвіт, конвалія – 1:30

Сильнодіючі (термопсис, наперстянка) –1:400

Алкалоїди: екстрагують з НСІ 0,83% для переведення у легкорозчинну сіль

Серцеві глікозиди: pH нейтральне, подрібнення і Т режим, не більше 15 хв на вод бані, охолодж – не менше 45 хв

Ефір. олії: в інфундирках, щільно закритих кришками

Антраглікозиди: готують відвари, тривале нагрівання 30 хв,. Сена проціджують після повного охолодження. Ревінь і крушина проц.. негайно

Сапоніни: екстрагують в ледь лужному середовищі в присутності Натрію гідро карб.

Дубильні речовини: проціджують негайно після зняття інфундирки

Виготовлені з лікарських трав фітопрепарати мають свої характерні особливості: поступовий, повільний розвиток терапевтичного ефекту, м'яка, помірна дія, як правило, тільки пероральне введення або зовнішнє застосування

Настанова з оцінки потреб пацієнта при зверненні за допомогою

Необхідно з’ясувати інформацію про наступне:

- у кого виникла проблема (пацієнт, члени сім’ї, знайомі — діти чи дорослі);

- як давно виникло нездужання і скільки часу триває;

- яких заходів вжито перед зверненням до аптеки;

-які ліки вже прийняті для полегшення стану.

Надання належної інформації щодо лікарських препаратів для відповідального самолікування

1. Надати рекомендації щодо режиму дозування лікарського засобу, умов прийому, терміну лікування, правил зберігання лікарських засобів;

2. Застереження при застосуванні (особливості прийому, побічні ефекти, вплив режиму харчування тощо);

44. Фармакоекономіка – описує і аналізує витрати на фармакотерапію.

Фармакоекономіка (Pharmacoeconomics) - наукова дисципліна, яка вивчає і порівнює витрати (cost ) та ефективність (effectiveness) альтернативних схем профілактики, діагностики та лікування захворювань.

Головна мета фармакоекономіки - раціональне використання обмежених ресурсів системи охорони здоров'я для максимального задоволення потреб населення у медичній і фармацевтичній допомозі.

Найважливішим практичним завданням фармакоекономіки є обґрунтований вибір схеми профілактики, лікування захворювання, медичних технологій на основі даних доказової медицини для конкретного хворого з оптимальним показником «витрати-ефективність», «витрати-користь», враховуючи реальні фінансові можливості держави. Відповідно до основних положень реалізованої Державної програми забезпечення населення лікарськими засобами результати фармакоекономічного аналізу використовуються при розробці формулярів лікувально-профілактичних закладів, при створенні (перегляді) Державного формуляру лікарських засобів

Методи фармакоекономічного аналізу:

- вартість-ефективність

- мінімізація вартості

-вартість-користь

- вартість –вигода

- аналіз впливу на бюджет

-розподіл ризику

Головна мета ФЕ аналізу:

Ефективність

Безпечність

Якість життя

Витрати

45.Фарм. опіка при відпуску гомеопатичних ЛЗ.

Фармацевтична Опіка — комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

Гомеопатія – метод індивідуальної терапії ЛЗ ослиного, тваринного, мінерального, синтетичного походження в малих дозах, що виготовляється методом розведення,і призначається за принципом подібності.

Гомеопатичний лікарський засіб (ГЛЗ) - лікарський засіб, що містить одну або більше гомеопатичних субстанцій, та виготовлений методом послідовного динамізованого розведення або диспергування.

Настанова з оцінки потреб пацієнта при зверненні за допомогою

Необхідно з’ясувати інформацію про наступне:

- у кого виникла проблема (пацієнт, члени сім’ї, знайомі — діти чи дорослі);

- як давно виникло нездужання і скільки часу триває;

- яких заходів вжито перед зверненням до аптеки;

-які ліки вже прийняті для полегшення стану.

Надання належної інформації щодо лікарських препаратів для відповідального самолікування

1. Надати рекомендації щодо режиму дозування лікарського засобу, умов прийому, терміну лікування, правил зберігання лікарських засобів;

2. Застереження при застосуванні (особливості прийому, побічні ефекти, вплив режиму харчування тощо);

3. Необхідно попередити про можливе медикаментозне гомеопатичне загострення.

4. Строго індивідуальний підбір гомеопатичних ліків

5. Наявність чітких принципів і павил застосування

46,48.Методи фармакоекономічного аналізу:

1) вартість- ефективність;

2)мінімізація вартості;

3)Вартість-користь;

4)вартість- вигода

5)аналіз впливу на бюджет

6)вартість-захворювання

Головна мета ФА.:ефективність, безпечність, витрати, якість життя

Вартість – ефективність – порівняння 2 і більше схем лікування, які відрізняються і за показниками ефективності і за витратами.

Мінімізація вартості – оцінка і порівняння витрат за умови однакової ефективності ЛЗ (для антибіотиків , при умові біоеквівалентності)

Вартість- користь – оцінка якості життя, внаслідок поведення лікування.

Вартість- вигода – вигода у фінансових показниках.( щеплення, профілактика, діагнозтика захворювань)

Вартість- захворювання – оцінюють середні витрати на схему лікування, розраховуючи статистичну к-ть хворих,визнач обсяги та пріоритети фінансування в охороні здоровя на рівні держави, а також оцінюють витрати на ПР на ЛЗ

Аналіз на бюджет – це метод коли аналізують витрати та ефективність нової схеми лікування замість традиційної і визначають економ ефект при зміні цих схем.

Розподіл ринку – метод порівняння витрат при недостатніх доказах ефективності нового ЛЗ, визначають які витрати буде фінансувати держава, а які виробник для того щоб впровадити забезпечення іннов. засобів

47. Фармацевтична опіка при відпуску НПЗЗ.

Фармацевтична Опіка — комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

Настанова з оцінки потреб пацієнта при зверненні за допомогою

Необхідно з’ясувати інформацію про наступне:

- у кого виникла проблема (пацієнт, члени сім’ї, знайомі — діти чи дорослі);

- як давно виникло нездужання і скільки часу триває;

- яких заходів вжито перед зверненням до аптеки;

-які ліки вже прийняті для полегшення стану.

Надання належної інформації щодо лікарських препаратів для відповідального самолікування

1. Надати рекомендації щодо режиму дозування лікарського засобу, умов прийому, терміну лікування, правил зберігання лікарських засобів;

2. Застереження при застосуванні (особливості прийому, побічні ефекти, вплив режиму харчування тощо);

Нестероїдні протизапальні засоби необхідно приймати після їжі.Нестероїдні протизапальні засоби з обережністю використовують у пацієнтів з бронхіальною астмою, ерозивно-виразковими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, кровотечами, із захворюваннями печінки, порушенням функції нирок, не застосовують в період вагітності та годування грудьми.При одночасному застосуванні з нестероїдними протизапальними засобами може посилюватись дія пероральних цукрознижуючих засобів, антикоагулянтів, антиагрегантів.Ібупрофен знижує ефект тіазидових діуретиків та антигіпертензивних засобів.

49. Фарм. опіка при відпуску ЛЗ для лікування урологічних і нефрологічних захворювань.

Фармацевтична Опіка — комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

Настанова з оцінки потреб пацієнта при зверненні за допомогою

Необхідно з’ясувати інформацію про наступне:

- у кого виникла проблема (пацієнт, члени сім’ї, знайомі — діти чи дорослі);

- як давно виникло нездужання і скільки часу триває;

- яких заходів вжито перед зверненням до аптеки;

-які ліки вже прийняті для полегшення стану.

Надання належної інформації щодо лікарських препаратів для відповідального самолікування

1. Надати рекомендації щодо режиму дозування лікарського засобу, умов прийому, терміну лікування, правил зберігання лікарських засобів;

2. Застереження при застосуванні (особливості прийому, побічні ефекти, вплив режиму харчування тощо);

- дію фуросеміду змен. НПЗП

Рослини: розмарин, хвощ, любисток, морква, брусниця і лимонник (камінняутв), хміль, материнка, суниця

Гломерулонефрит – імунозапальне захворювання з переважним ураженням крубочкового апарату нирок і поступовим втягненням всіх ниркових структур. є гострий і хронічний. лікування:1. Пеніциліни (маколіди)2. цитостатики (азатіоприн) 3. Антикоагулянти(гепарин) 4. Антиагреганти( пентоксифілін) 5. НПЗП 6. Симптом: лікув АГ (сечогінні, В-блок, АПФ), набряків (діуретини – калійзб),гематурії(дицинон, етамзилат)

Пієлонефрит – бактерійне захв нирк. мисок, мисочок, канальців. Лікування: 1. Відновлення кровоточу (операція, сечогінні) 2. Антибактер терапія. 3. Діуретики 4. Спазмолітики 5. Протигрибкові 6.Еубіотики 7. Дезінтоксикаційні

50. Основи діловодства в аптеках.

Дiяльнiсть апарату управлiння щодо створення документiв i органiзацiя роботи з ними в процесi здiйснення управлiнських функцiй називається дiловодством. Процес переносу iнфоомацiї в документ називається документуванням.

Дiловодство може здiйснюватися централiзовано, децентралiзовано i змiшано.

За централiзованої системи всi операцiї, пов'язанi з управлiнською документацiєю, зосереджуються в єдинiй для всiєї органiзацiї - канцелярії або секретаря - референта.

При децентралiзованiй системi всi аналогiчнi операцiї розосередженi в пiдроздiлах органiзацiї як правило, ця система застосовується на пiдприємствах, якi є територiально роздiленi.

При змiшанiй системi частина операцiй здiйснюється централiзовано, а складання та оформлення документiв - як канцелярiєю так i в iнших структурних пiдроздiлах.

51.Фармацевтична допомога на соціально важливі захворювання.

Фармацевтична Опіка — комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

Туберкульоз

Гіпертоія( Пілонтний поект)

СНІД

Онкологічні захворювання

52. Ліцензування фарм. діяльності

53.Фарм. опіка при відпуску ЛЗ геріатричним хворим.

Фармацевтична Опіка — комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

Геріатрична фармація – вивчення особливостей розвитку, перебігу, діагнозтики, лікування і профілактики захворювань, хронічних патологічних процесів, налагодження певної системи фармацевтичного забезпечення осіб похилого, літнього віку і довгожителів.

Старіння супроводжується зміною фармакокінетики і фармакодинаміки ЛЗ. Обовязковим є індивідуальний підбір дози окремих препаратів для окремо взятої особи з чітким розмежуванням часу, способу застосування, взаємодією з їжею.

Чим вищий вік у хворого тим частіше проявляються ПД.

Характерна особливість – поліморбідність.

54. Основні положення фарм. контролю діяльності аптечних закладів. Оргінізації які мають паво контролювати діяльність апт. закладів

Види перевірок:

1. Податкова інспекція

2. Держпожежнагляд

3.Санепідемслужба

4.Держлікінспекція (рецепт. і без рецепт. відпуск)

5.Податкова міліція

6. Інспекція захисту прав споживачів.

7. державна служба контролю з цінами та ціновою політикою

8. СБУ, прокуратура

9. МВС – відділ боротьби з незаконним обігом, відділ боротьби з економічною злочинністю

10 КРС – контрольно- ревізійна служба ( має право викликати МВС або податкову інспекцію)

Види перевірок:

* планові (визначений день)

* позапланові

*комплексна ( 1 раз в рік)

*оперативна – перевірка обмежена в часі і в об’єкті перевірки)

* зустрічна – перевіряє якусь організацію де не чіткі договори з кимось і йдуть ще до другої стоони

Мимовільна – МВС, СБУ, прокуратура

Контрольна закупка – Держлікслужба, МВС, СБУ

55.Вимоги до зберігання ЛЗ різних груп та ЛРС

НАКАЗ

44 від 16.03.1993 р.

Про організацію зберігання в аптечних закладах різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення

  В приміщеннях зберігання лікарських засобів розміщуються окремо:

- в суворій відповідності з токсикологічними групами: список А (отруйні та наркотичні речовини); список Б (сільнодіючі речовини) та загальний список.

Лікарські засоби списків А і Б повинні зберігатися згідно з діючими наказами;

  • у відповідності з фармакологічними групами;

  • в залежності від способу вживання (внутрішнє, зовнішнє);

  • лікарські засоби «ангро» відповідно з агрегатним станом (рідкі окремо від сипучих, газоподібних і інших);

  • у відповідності з фізико-хімічними властивостями лікарських засобів і впливу різних факторів зовнішнього середовища

  • з врахуванням установлених термінів придатності для лікарських засобів;

  • з врахуванням характеру різних лікарських форм.

3.5. Вироби медичного призначення слід зберігати окремо за групами:

- гумові вироби;

- вироби з пластмас;

- перев’язочні засоби та допоміжні матеріали;

- вироби медичної техніки

Всі лікарські засоби в залежності від фізичних та фізико-хімічних властивостей, дії на них різноманітних факторів зовнішнього середовища розподіляються на такі:

  • які вимагають захисту від світла:антибіотики, галенові препарати, рослинна лікарська сировина, органопрепарати зберігати в тарі з світлозахисних матеріалів у темному приміщенні або в шафах, пофарбованих усередені чорноб фарбою і з щільно підігнаними дверцями або в щільно збитих ящиках з щільно припасовоною кришкою.;

  • які вимагають захисту від дії вологи:гігроскопічні речовини та препарати (наприклад, ацетат калію, сухі екстракти, ЛРС, гідролізуючі речовини, солі алкалоїдів,  глікозиди, антибіотики, ферменти,. зберігати в проолодному місці, в щільно запакованій тарі з матеріалів, що непроникливі для парів води,залитою зверху парафіном. ;

  • які вимагають захисту від випаровування:спиртові найстойки, рідкі спиртові концентрати, густі екстракти,ефірні масла, розчини аміаку,.зберігати в прохолодному місці, в герметично укупореній тарі з непроникливою для летких речовин матеріалів скла;

  • які вимагають захисту від дії підвищеної температури:бактерійні препарати, антибіотики;гормональні препарати;вітаміни та вітамінні препарати ;мазі на жировій основі та інші речовини.зберігати при кімнатній температурі (18-20 град.С, прохолодній (12-15 град.С температурі) ;

  • які вимагають захисту від пониженої температури;

  • які вимагають захисту від дії газів, що містяться в навколишньому середовищи;

  • пахучі, барвні;

  • дезінфікуючі засоби.

-Лікарська рослинна сировина повинна зберігатися в сухому, доре вентильованому приміщенні, в чистій сухій, без сторонніх запахів та однородній для кожної партії сировині тарі, в аптеках — скляній, металічній, в ящиках з кришкою, на складах (базах) в паках, мішках паперових багатошарових або тканинних, ящиках.

Оптимальні умови для зберігання лікарської рослинної сировини температура (18-20 град.С ), вологість повітря — (30-40 %).

Лікарську рослинну сировину, яка містить ефірні масла,зберігають ізольовано в добре запакованій тарі.

Отруйну та сильнодіючу лікарську рослинну сировину зберігають в окремому приміщенні або в окремій шафі під замком.

Плазмозаміщуючі та дезинтоксикаційні розчини зберігають ізольовано при температурі в межах від 0С в захищеному від світла місці

56. Проблеми боротьби з фальсифікацією ЛЗ в Україні

Відповідно до ст.2 Закону України «Про лікарські засоби» фальсифікований лікарський засіб – це лікарський засіб який умисно промаркований неідентично (невідповідно) відомостям (одній або кільком з них) про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України, а так само лікарський засіб, умисно підроблений у інший спосіб, і не відповідає відомостям, у тому числі складу, про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України.

Виокремлюють кілька основних типів підробок, а саме:

- препарат, у якому взагалі немає активної речовини;

- препарат, у якому наявні всі речовини, але невідомо, за яких умов і технологій їх отримано;

- препарат у якому дорожчу речовину змінено на аналогічну, але дешевшу.

Найчастіше підробляють препарати, які мають щоденний попит та рекламуються по телебаченню та радіо, до них відносяться знеболювальні, антибіотики, психотропні речовини.

Одним з чинників поширення фальшивих медикаментів є доступність сучасного устаткування, зокрема поліграфічного, що дозволяє випускати підробки настільки високої якості, що зовні відрізнити фальсифікат від справжнього лікарського засобу практично неможливо.

Фірми – виробники розуміючи усю важливість боротьби з фальсифікатами приймають різні запобіжні заходи, а саме: змінюють упаковку через певний проміжок виробництва, доповнюють її спеціальними наклейками, галограмами.

У зв’язку з прийняттям Верховною радою України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію або обіг фальсифікованих лікарських засобів» від 05.07.2012 року № 5065-VI, посилено кримінальну відповідальність за виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів та за контрабанду фальсифікованих лікарських засобів.

57. Взаємодії ліків при одночасному застосуванні

У клінічній практиці часто використовують комбіновану дію лікарських речовин, призначають на прийом декількох препаратів. При цьому лікарські речовини можуть взаємодіяти одна з одною, змінюючи вираження і характер основного ефекту. Взаємодією лікарських засобів називається явище, коли одночасне застосування двох чи більше препаратів дає ефект, який відрізняється від ефекту кожного з них, взятих окремо. Види взаємодії лікарських речовин - фізико-хімічна, фармацевтична і фармакологічна. Фармацевтична взаємодія. В окремих випадках можливі фармацевтична несумісність ліків, за якої в процесі виготовлення препаратів та їх зберігання, а також при змішуванні в одному шприці відбувається взаємодія компонентів суміші і настають такі зміни, в результаті яких препарат стає непридатним для лікування. При цьому лікувальна активність препаратів зменшується або повністю зникає. Фармацевтична несумісність лікарських препаратів може бути пов'язана з хімічними, фізичними та фізико-хімічними властивостями речовин. Фармакологічна взаємодія лікарських речовин. Розрізняють фармакокінетичний і фармакодинамічний тип взаємодії. Фармакокінетичний тип взаємодії може проявлятись ще на етапі всмоктування (ентеросорбенти), транспорту (конкур за взаємозв. з білками крові (індометац і антикоаг), розподілу, депонування, біотрансформації (етил. сп і тетурам)і виведення (НПЗП і фуросемід) Ефекти взаємодії: -зменшення чи повне припинення дії одного з препаратів – антагонізм(М-холіномім і М-холіноб); -посилення ефекту комбінації ліків при односпрямованиій дії – синергізм (зас. для наркозу і нейролептики). - синергоантагонізм (А і Б блокатори)

58. Спеціалізація фармацевтичної допомоги.

Фарм. допомога  —відповідне надання фармакотерапії з метою досягнення певних результатів, що покращують якість життя пацієнтів.. Ф.д. надається незалежно від соціального й матеріального статусу громадян у суспільстві, расової та національної приналежності, віросповідання, громадянства, віку, статевої приналежності, сексуальної орієнтації.

Складові: фарм. опіка, фарм. етика і деонтологія.

Фарм. опіка – комплексна програма взаємодії провізора та пацієнта (провізора та лікаря) протягом усього періоду медикаментозної терапії, починаючи з моменту відпуску ліків до повного припинення їх дії.

59. Нові ЛФ

Мікродраже (Microdragee) — гранули розміром 30-50 мкм, покриті плівкою, яка здатна подовжити тривалість дії лікарської речовини. Наявність або відсутність оболонки, що покриває мікродраже, визначає різний час вивільнення з них діючих лікарських речовин. Мікродраже можуть бути багатокомпонентними, коли кожен з компонентів цієї лікарської форми вивільнюється в різних ділянках травного каналу.

Мікрокапсули — нові лікарські форми, які мають розмір від 5-.до 5000 мкм. Вони заповнюються твердими, рідкими або газоподібними речовинами. Мікрокапсули можуть бути виготовлені в формі таблеток, порошків або суспензії з наданням їм певного забарвлення. До нових лікарських форм належать такі лікарські форми на желатиновій основі: пастилки, цукерки, .

. Ректиолі — це еластичні пластмасові балончики місткістю 2-5 мл. Після зняття ковпачка з клістирної трубки ректиолі в пряму кишку(вводять) лікарську речовину, яка там всмоктується і потрапляє у кров нижніх гемороїдальних вен нижньої порожнистої вени (тому вони обминають печінку). Всмоктування ліків, що вводяться в пряму кишку, відбувається швидше, ніж при введенні їх через рот. Отже, ректально доцільно вводити ліки при захворюванні шлунка, дванадцятипалої кишки, печінки, а також ліки, які мають неприємний смак та запах.

Олівці лікарські (Stilus medicinales) — тверда лікарська форма, що являє собою циліндричні палички завтовшки 4-8 мм та завдовжки до 10 см з загостреним або закругленим кінцем. Застосовуються олівці для спинення кровотечі при дрібних травмах (порізах) шкіри та для інших цілей.

Глосета (glossetta )або лінгвета — невелика таблетка, призначена для сублінг-вального застосування. Вони легко розчиняються, а звільнена активна речовина швидко (всмоктується) крізь слизову оболонку.

Спансули — це капсули для приймання всередину, які містять у собі мікро-драже лікарських речовин з різною тривалістю дії. У спансулі може бути три, чотири і навіть більше п'яти типів мікро-драже з різною тривалістю вивільнення і абсорбування (всмоктування) діючих речовин.