Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чопяк в.В., Потьомкіна г.О., Гаврилюк а.М. Лекції з клінічної імунології для практичних лікарів.doc
Скачиваний:
322
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.9 Mб
Скачать

234

Чоп'як в.В., Потьомкіна г.О., Гаврилюк а.М. Лекції з клінічної імунології для практичних лікарів (цикл лекцій - частина 1)

Львів – 2010

УДК 612.017:612:614.253.1

Ч 754

ББК 52.523.25

Чоп'як В.В., Потьомкіна Г.О., Гаврилюк А.М. Клінічна імунологія для практичних лікарів (цикл лекцій - частина перша).- Львів.-2010.- 229 с.

Автори: Чоп'як Валентина Володимирівна– доктор медичних наук,

професор, завідувач кафедри клінічної імунології та алергології

Львівського національного медичного університету імені Данила

Галицького, Заслужений лікар України, заслужений діяч науки і

техніки України

Потьомкіна Галина Олександрівна– кандидат медичних

наук, доцент кафедри клінічної імунології та алергології

Гаврилюк Анна Мирославівна– кандидат біологічних наук,

доцент кафедри клінічної імунології та алергології

Рецензенти: Бєлоглазов Володимир Олексійович– доктор медичних наук, професор,

завідувач кафедри внутрішньої медицини №2 Кримського державного

медичного університету ім. С.І.Георгієвського

Дріянська Вікторія Євгенівна- доктор медичних наук, професор, замісник

директора з наукової роботи ДК «Інститут нефрології АМН України»

Підручник охоплює найважливіші розділи з фундаментальних основ клінічної імунології з урахуванням сучасних досягнень медичної науки і відповідає навчальній програмі циклу спеціалізації «Клінічна імунологія» та вибраним циклам тематичного удосконалення з цієї дисципліни. Особливу увагу в ньому відведено викладу сучасних знань з базових механізмів функціонування імунної системи людини, вікових її особливостей, взаємозв’язків запалення, гіперергії, психонейроендокринологічних імунних механізмів та актуальних напрямків клінічної імунології – онкоімунології, імунології репродукції та трансплантології. Грунтовно висвітлені шляхи формування імунопатології, яка спричинена дією інфекційних та ксенобіотичних факторів.

Підручник призначений для лікарів-слухачів клінічних імунологів та широкого кола лікарів інших спеціальностей – терапевтів, педіатрів, інфекціоністів, акушер-гінекологів, онкологів. Він також може бути корисним лікарям-інтернам різних спеціальностей та студентам медичних ВУЗів.

Рекомендовано Центральною методичною комісією ЛНМУ імені Данила Галицького, Протокол № 1 від 25.02.2010 р.

Рекомендовано до публікації Вченою Радою ЛНМУ імені Данила Галицького,

Протокол № 4-ВР від 27.05.2010 р.

Чоп’як В.В., Потьомкіна Г.О., Гаврилюк А.М., 2010

Видавництво ЛНМУ ім.Данила Галицького

ЗМІСТ

Передмова ……………………………………………………………. 4 Перелік умовних скорочень………………………………………....5

Лекція 1. Структура імунної системи.

Природжений імунітет.…………………………………...9

Лекція2. Набутий мунітет……………………………………..…....36

Лекція 3. Віковий імунітет…………………………………………54

Лекція 4. Імунологічні основи запалення

та гіперчутливості ………………………………………75

Лекція 5. Взаємодія нервової, ендокринної

та імунної систем ……………………………………….101

Лекція 6. Імуногенетика …………………………………………..118

Лекція 7. Екологічна імунологія…………………………………135

Лекція 8 .Протиінфекційний імунітет…………………………...151

Лекція 9. Онкоімунологія…………………………………………175

Лекція 10.Трансплантаційниий імунітет………………………..190

Лекція 11. Імунологія репродукції ………………………………205

Рекомендована література……………………………………….228

ПЕРЕДМОВА

Коли з'явилася наука імунологія? У середньовіччі, коли лікар Едвард Дженнер запропонував оригінальний спосіб вакцинації проти віспи і врятував таким чином тисячі життів, чи на початку 20-го сторіччя, коли Ілля Мечніков відкрив феномен фагоцитозу, а лікар Пауль Ерліх виявив у сироватці крові гуморальні тільця? Власне, ХХ-те сторіччя можемо вважати основоположним у розвитку імунології та її клінічній реалізації, бо саме тоді відбулися відкриття вчених Карла Ландштайнера, Роберта Коха, Мекфарлейна Бернета, Джорджа Снелла, Сумусу Танегава, Джін Доссе, Нільса Джерне та багатьох інших. Необхідно нагадати, що найчастіше лауреатами Нобелівської премії в галузі медицини та біології ставали імунологи.

Завдяки тому, що у відкритті багатьох імунологічних механізмів приймали участь вчені мікробіологи, біохіміки, патофізіологи та патоморфологи, імунологію довгі роки відносили до фундаментальних дисциплін. Тільки після другої світової війни, коли лікар Пітер Медавар встановив, що відторгнення трансплантату - це імунозалежний процес, імунологію врешті-решт належно оцінили клініцисти і з цього часу почався її переможний марш у практичну медицину. Як галузь практичної медицини, клінічна імунологія була введена в клініки США та Європи в 70-і роки ХХ століття. В Україні тільки в 1991 році були затверджені такі клінічні спеціальності як дитячий імунолог, клінічний імунолог (імунотерапевт), лабораторний імунолог.

Сьогоднішній час є безперечно тріумфальним для клінічної імунології. Саме зараз у діагностиці та лікуванні багатьох хвороб пригодився інтегральний характер цієї дисципліни. Значний прогрес у лабораторній імунологічній діагностиці призвів до формування лікувально-діагностичних алгоритмів, використання яких полегшує встановлення діагнозу і скеровує практичного лікаря в потрібне терапевтичне русло. Високий розвиток рекомбінантних технологій дозволив розробити методи синтезу in vitro багатьох цитокінових препаратів, моноклональних антитіл, проводити генно-інженерні операції на дефектних імунокомпетентних клітинах. Внаслідок цього, практичні лікарі отримали нові імунотропні препарати для лікування важких ревматологічних, алергічних та онкологічних хвороб.

Безперечно, для практичних лікарів вивчення клінічної імунології є непростим з огляду на химерне переплетення багатьох механізмів із складною термінологією, наведеною в основному англійськими абревіа-турами. У своєму підручнику ми намагалися спростити це завдання, подавши в словнику тлумачні короткі переклади основних скорочень з короткими поясненнями.

Шановні колеги! Бажаємо Вам успіхів у роботі над вивченням наших лекцій і щиро віримо, що нові знання з питань клінічної імунології принесуть Вам користь у повсякденній роботі.