Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. Рекламні видання / Лекції. Рекламні видання.doc
Скачиваний:
756
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.73 Mб
Скачать

3.5. Порядок реєстрації друкованого змі

Відносини, пов'язані з діяльністю друкованих засобів масової інформації в Україні, регулюються Конституцією України, Законами України „Про інформацію", „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" та іншими законодавчими актами України.

Дія цих нормативно-правових актів поширюється на друковані засоби масової інформації, засновані в Україні, а також на друковані засоби масової інформації інших держав, які розповсюджуються в Україні.

Порядок реєстрації друкованих засобів масової інформації визначається нормами Закону України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1287 „Про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та розміри реєстраційних зборів" (із змінами та доповненнями) та Положенням "Про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації в Україні", затвердженим наказом Держкомінформу 09.08.2001 № 193 і зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29 жовтня 2001 року за № 915/6106.

Закон України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" створює правові основи діяльності друкованих засобів масової інформації (преси) в Україні, встановлює державні гарантії їх свободи відповідно до Конституції України, Закону України „Про інформацію" та інших актів чинного законодавства і визнаних Україною міжнародно-правових документів.

У Законі під друкованими засобами масової інформації (пресою) в Україні розуміються періодичні і такі, що продовжуються, видання, які виходять під постійною назвою, із періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію.

Додатки до друкованих засобів масової інформації у вигляді видань газетного та журнального типу є окремими періодичними і такими, що продовжуються, друкованими виданнями і підлягають реєстрації на загальних підставах.

Зазначені вище друковані видання можуть включати до свого складу інші носії інформації (платівки, дискети, магнітофонні та відеокасети тощо), розповсюдження яких не заборонено чинним законодавством України.

Друкований засіб масової інформації може видаватися тільки після його державної реєстрації.

Державній реєстрації підлягають всі друковані засоби масової інформації, що видаються на території України, незалежно від сфери розповсюдження, тиражу й способу його виготовлення.

Державній реєстрації не підлягають:

  • Законодавчі, офіційні нормативні та інші акти, бюлетені судової та арбітражної практики, що видаються органами законодавчої, судової та виконавчої влади;

  • інформаційні матеріали та документація, що видаються підприємствами, організаціями, навчальними закладами і науковими установами з метою використання їх у своїй діяльності;

  • видана за допомогою технічних засобів друкована продукція, не призначена для публічного розповсюдження, або машинописна, розмножена на правах рукопису.

Право на заснування друкованого засобу масової інформації (відповідно до ст. 8 Закону України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні") належить:

  • громадянам України, громадянам інших держав та особам без громадянства, не обмеженим у цивільній правоздатності та цивільній дієздатності;

  • юридичним особам України та інших держав;

  • трудовим колективам підприємств, установ і організацій на підставі відповідного рішення загальних зборів (конференції).

Заяви про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації подаються засновником (співзасновниками) до органів державної виконавчої влади, визначених Кабінетом Міністрів України. Відповідно до вже згадуваної Постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1287 „Про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та розміри реєстраційних зборів" державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації здійснюють:

  • із загальнодержавною, регіональною (дві та більше областей) та/або зарубіжною сферою розповсюдження Держкомінформ;

  • з місцевою сферою розповсюдження в межах: Автономної Республіки Крим - Республіканський комітет по інформації Автономної Республіки Крим; однієї області, одного чи кількох районів, міста (крім м. Севастополя), інших населених пунктів, а також підприємств, установ і організацій - управління інформації обласних державних адміністрацій; у межах м. Севастополя - комітет інформації Севастопольської міської державної адміністрації.

Державну реєстрацію інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності здійснює Держкомінформ.

Державна реєстрація представництв іноземних інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності здійснюється після акредитації їх кореспондентів у Міністерстві закордонних справ.

Заяви про реєстрацію друкованих засобів масової інформації, додатки до них у вигляді видань газетного та журнального типу подаються до органу реєстрації засновником (співзасновниками) на кожне видання окремо у друкованому вигляді державною мовою. На друковане видання, випуск якого передбачено кількома мовами одночасно, подається одна заява.

Облік заяв, що надходять до органу реєстрації, ведеться у спеціальній книзі постійного зберігання.

У заяві про державну реєстрацію періодичного друкованого видання, відповідно до Положення "Про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації в Україні", що затвердженого наказом Держкомінформу 09.08.2001 № 193 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 жовтня 2001 року за № 915/6106, мають бути вказані:

  1. засновник (співзасновники) видання (засновник — юридична особа наводить повну назву згідно з документами, що підтверджують його цивільну правоздатність; засновник – фізична особа наводить свої паспортні дані);

  2. вид видання (газета, журнал, збірник, бюлетень, альманах, календар, дайджест);

  3. статус видання (вітчизняне - друкований засіб масової інформації, у якого засновником виступають українська юридична(і) та/або фізична (і) особа(и), редакція (видавець) розташована на території України та в назві не використовується марка (назва) зарубіжного ЗМІ; спільне - друкований засіб масової інформації, створений за участю іноземної(их) юридичної(их) чи фізичноі(их) особи (осіб), в назві такого засобу масової інформації може використовуватися марка (назва) зарубіжних засобів масової інформації);

  4. назва видання (мовою (мовами), якою (якими) виходитиме у світ);

  5. мова (мови) видання;

  6. сфера розповсюдження (місцева - в межах Автономної Республіки Крим, однієї області, одного чи кількох районів, міста, інших населених пунктів, а також підприємств, установ і організацій; регіональна - дві та більше областей; загальнодержавна - в межах України; зарубіжна - за межами України);

  7. категорія читачів (верстви населення, на які розраховане видання: усе населення, дорослі, молодь, діти, чоловіки, жінки, інваліди, студенти, працівники певної галузі, науковці, педагоги і т. д.);

  8. програмні цілі (основні принципи) або тематична спрямованість (їх стисла характеристика: розвиток освіти, підвищення рівня духовності, розвиток дозвілля, інформування населення з певних питань, заснування видання з благодійною метою та для безкоштовного розповсюдження та ін.);

  9. передбачувані періодичність випуску, обсяг (в умовних друкарських аркушах) і формат видання;

  10. юридична адреса засновника, кожного зі співзасновників (указана в правоустановчих документах) та його (їх) банківські реквізити;

  11. місцезнаходження редакції;

  12. вид видання за цільовим призначенням (загальнополітичне, із питань економіки й бізнесу, виробничо-практичне, наукове, науково-виробниче, науково-популярне, навчальне, довідкове, .літературно-художнє, з питань мистецтва, спортивне, правове, еротичне, для дозвілля, медичне, релігійне, уфологічне, екологічне, туристичне, рекламне (понад 40 відсотків обсягу одного номера - реклама), інформаційне, для дітей).

Крім того, в заяві зазначається, що в разі зміни відомостей, що в ній указані, засновник (співзасновники) повинен повідомити орган реєстрації протягом одного місяця з дня, коли такі зміни відбулися, в тому числі слід подати зміни до правоустановчих документів (зміни юридичної адреси, банківських реквізитів, адреси редакцій, виду, програмних цілей, або тематичної спрямованості, періодичності випуску, обсягу та формат) видання, статусу видання, виду видання за цільовим призначенням).

У разі відсутності (неточного або невірного зазначення) у заяві відомостей, яких вимагає це Положення, заява залишається без розгляду, про що письмово повідомляється засновнику (співзасновникам). Після усунення недоліків орган реєстрації розглядає заяву по суті.

До заяви про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації додаються документи, які підтверджують цивільну правоздатність засновника (співзасновників) - юридичної особи:

  • копії свідоцтва про державну реєстрацію, статуту (положення), установчого договору, засвідчені нотаріально;

  • протокол або витяг із протоколу рішення загальних зборів (конференції) - у випадках заснування друкованого ЗМІ трудовим колективом, згідно з вимогами ст. 8 Закону "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні";

  • угода між засновником і правонаступником (у разі перереєстрації засобу масової інформації у зв'язку із зміною засновника);

  • установчий договір між співзасновниками друкованого засобу масової інформації (засвідчений нотаріально, якщо одна зі сторін - фізична особа);

  • довіреність, доручення (якщо заяву та/чи установчий договір, угоду між засновником і правонаступником підписує особа, якій таке право не надано право установчими документами).

Фізична особа додає копію сторінок паспорта, що засвідчують громадянство та проживання фізичної особи.

При проведенні державної реєстрації забороняється вимагати від засновника (співзасновників) подання інших відомостей і документів.

Державна реєстрація друкованих засобів масової інформації здійснюється у терміни, визначені статтею 13 Закону України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні". Відповідно до неї, орган реєстрації зобов'язаний у місячний строк розглянути заяву про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації і письмово повідомити засновника (співзасновників) про результат розгляду.

В межах цього строку орган реєстрації приймає рішення про:

а) державну реєстрацію видання;

б) відмову у державній реєстрації;

в) зупинення строку розгляду заяви про реєстрацію.

Зупинення цього строку здійснюється органом реєстрації, якщо:

  • засновник (співзасновники) не подав документи, якими підтверджується його (їх) цивільна правоздатність та цивільна дієздатність;

  • між співзасновниками не укладено установчий договір, передбачений статтею 9 цього Закону;

  • виникли обставини, за яких із незалежних від органу реєстрації причин своєчасне проведення державної реєстрації неможливе.

Зупинений строк розгляду заяви про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації поновлюється з дня, коли заявник письмово повідомить про усунення причин, що перешкоджали державній реєстрації видання.

Про результати розгляду заяви орган реєстрації письмово повідомляє засновника (співзасновників).

У разі прийняття рішення про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації орган реєстрації письмово повідомляє про це засновнику (співзасновникам) та вказує йому (їм) про необхідність сплатити реєстраційний збір за видачу свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації.

Засновник (співзасновники) сплачує реєстраційний збір протягом одного місяця з дня одержання письмового повідомлення органу реєстрації про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації (повідомлення надсилається на юридичну адресу засновника (співзасновників) або адресу, на яку вони безпосередньо вкажуть у заяві).

У випадку пропуску цього строку без поважних причин, орган реєстрації анулює рішення про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації, про що письмово повідомляє засновнику (співзасновникам).

Підставою для видачі свідоцтва про державну реєстрацію засобу масової інформації є оригінал платіжного доручення, який залишається органу реєстрації, завізований, у разі потреби, в бухгалтерії органу.

Зупинення строку розгляду заяви про реєстрацію здійснюється органом реєстрації, якщо:

  • засновник (співзасновники) не подав(ли) до реєструючого органу всі документи, якими підтверджується його (їх) цивільна правоздатність та цивільна дієздатність;

  • між співзасновниками не укладено установчий договір, передбачений ст. 9 Закону України „Про друковані засоби масової інформації (преси) в Україні";

  • виникли обставини, за яких із незалежних від органу реєстрації причин своєчасне проведення державної реєстрації неможливо.

Зупинений строк розгляду заяви про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації поновлюється з дня, коли заявник письмово повідомить про усунення причин, що перешкоджали державній реєстрації видання.

Відмова в державній реєстрації друкованого засобу масової інформації можлива тільки з таких підстав:

  • якщо назва друкованого засобу масової інформації, його програмні цілі (основні принципи) або тематична спрямованість суперечать ст. 3 і ст. 4 Закону України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні";

  • якщо органом реєстрації уже раніше видане свідоцтво друкованому засобу масової інформації з тією ж назвою, за винятком видань, що виходять різними мовами;

  • якщо заяву подано до закінчення року з дня набрання законної сили рішенням суду про припинення діяльності друкованого засобу масової інформації.

Про відмову в державній реєстрації даний орган інформує засновника (співзасновників) у письмовій формі із зазначенням підстав, передбачених Законом України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні".

Рішення про відмову в державній реєстрації друкованого засобу масової інформації або порушення встановленого ст. 13 Закону (2782-12 ) порядку державної реєстрації можуть бути оскаржені засновником (співзасновниками) у судовому порядку.

Реєстраційний збір справляється у розмірах, установлених Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1287 „Про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та розміри реєстраційних зборів". Відповідно до неї установлено збір у таких розмірах за видачу:

а) свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації із загальнодержавною, регіональною та/або зарубіжною сферою розповсюдження - 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

б) свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації з місцевою сферою розповсюдження в межах Автономної Республіки Крим, однієї області, обласного центру або двох і більше сільських районів - 24 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

в) свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації з місцевою сферою розповсюдження в межах одного міста, району, окремих населених пунктів, а також підприємств, установ, організацій - 14 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

г) свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації, що спеціалізується на матеріалах еротичного характеру, - 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

д) свідоцтва про державну реєстрацію дайджесту – 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому:

  • розмір реєстраційного збору за видачу свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації для дітей та інвалідів зменшується на 50 відсотків;

  • звільняються від сплати реєстраційного збору друковані засоби масової інформації, засновані з благодійною метою і призначені для безплатного розповсюдження (про намір заснувати такий друкований засіб масової інформації засновники (співзасновники) указують у заяві про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації).

Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації встановленого Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1287 „Про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та розміри реєстраційних зборів" зразка має необмежений строк дії. Видача свідоцтва представнику засновника оформляється відповідним записом у книзі обліку виданих свідоцтв про реєстрацію періодичних друкованих видань постійного зберігання, яку веде орган реєстрації.

Друкований засіб масової інформації вважається зареєстрованим із дня видачі свідоцтва про реєстрацію.

Особа, яка заснувала друкований засіб масової інформації, є його засновником. Особи, які об'єдналися з метою спільного заснування видання, вважаються його співзасновниками.

Засновник (співзасновники) зберігає право розпочати випуск друкованого засобу масової інформації протягом одного року з дня одержання свідоцтва про державну реєстрацію. Якщо цей строк пропущений без поважних причин, свідоцтво про державну реєстрацію втрачає чинність, про що письмово повідомляється засновнику (співзасновникам). Свідоцтво в таких випадках підлягає поверненню органу реєстрації у місячний строк.

Друкований засіб масової інформації вважається виданим, якщо він підписаний до виходу у світ і видрукуваний будь-яким тиражем. Сфера розповсюдження друкованого засобу масової інформації не обмежується.

Друковані засоби масової інформації в Україні видаються державною мовою, а також іншими мовами.

Стиль і лексика друкованих засобів масової інформації мусять відповідати загальновизнаним етично-моральним нормам. Уживання лайливих і брутальних слів не допускається.

Зареєстрованому періодичному виданню присвоюється відповідний номер і серія.

Перереєстрація друкованого засобу масової інформації проводиться органом реєстрації у порядку, встановленому для його реєстрації, в разі зміни: засновника (складу співзасновників, у тому числі зміни найменування засновника); назви; мови; сфері розповсюдження видання.

До заяви про перереєстрацію друкованого засобу масової інформації додається копія попереднього свідоцтва про державну реєстрацію. Після реєстрації, при отриманні нового свідоцтва, засновник повертає оригінал попереднього свідоцтва. Якщо оригінал свідоцтва про державну реєстрацію втрачено, засновник подає підтвердження про опублікування в друкованих ЗМІ оголошення про визнання недійсним утраченого свідоцтва із зазначенням реєстраційного номера, дати видачі свідоцтва та засновника ЗМІ.

Зміна засновника (складу співзасновників) повинна оформлятися угодою між засновником (співзасновниками) і його правонаступником, укладеною відповідно до вимог цивільного законодавства України.

При перереєстрації друкованого засобу масової інформації реєстраційний збір сплачується у половинному розмірі, встановленому Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1287 „Про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та розміри реєстраційних зборів".

У разі перереєстрації" друкованого засобу масової інформації засновнику або його представнику видається нове свідоцтво про державну реєстрацію встановленого зразка. Підставою для отримання нового свідоцтва є платіжне доручення, подане органу реєстрації відповідно до пункту 2.11 Положення "Про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації в Україні", затвердженого наказом Держкомінформу.

У разі пошкодження або втрати свідоцтва про державну реєстрацію засновник (співзасновники) має право на одержання дубліката.

Для отримання дубліката свідоцтва про державну реєстрацію у разі його втрати засновник (співзасновники) подає до реєструючого органу підтвердження опублікування в друкованих засобах масової інформації про визнання недійсним утраченого свідоцтва про державну реєстрацію із зазначенням реєстраційного номера, дати видачі свідоцтва та засновника ЗМІ.

За видачу дубліката свідоцтва про державну реєстрацію періодичного видання справляється збір у розмірі, встановленому вказаною вище Постановою Кабінету Міністрів України - 20 відсотків установленого реєстраційного збору.

Орган реєстрації має право надавати на запити фізичних та юридичних осіб відомості щодо зареєстрованих ЗМІ та відомості, що вказані у свідоцтві про державну реєстрацію таких ЗМІ.

Визнання свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ недійсним здійснюється на підставі письмового повідомлення засновника (співзасновників), погодженого з редакцією, а також рішення суду про припинення випуску друкованого засобу масової інформації. Засновник (співзасновники) має право припинити випуск видання у випадках і порядку, передбачених установчим договором або статутом редакції чи іншим договором, укладеним між засновником (співзасновниками) і редакцією. Суд припиняє випуск видання у разі порушення частини першої статті 3 Закону України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" або ліквідації юридичної особи, яка є засновником видання. Про своє рішення суд повідомляє відповідний орган реєстрації.

Свідоцтво в таких випадках утрачає чинність і підлягає поверненню органу реєстрації у десятиденний термін.

Відмова в державній реєстрації друкованого засобу масової інформації або порушення встановленого статтею 13 цього Закону порядку державної реєстрації, а також рішення про припинення випуску видання можуть бути оскаржені засновником (співзасновниками) у судовому порядку.

Скасування рішення про припинення діяльності друкованого засобу масової інформації тягне за собою відшкодування збитків, заподіяних засновнику (співзасновникам), включаючи неодержані доходи.

Місцеві підрозділи (Республіканський комітет інформації Автономної Республіки Крим - КМ, обласні управління у справах преси та інформації, Київське й Севастопольське міські управління у справах преси та інформації) щоквартально (до 5-го числа наступного місяця) у письмовій формі надсилають Держкомінформу відомості про зареєстровані ними в поточному кварталі друковані ЗМІ.

У кожному випуску друкованого засобу масової інформації повинні міститися такі вихідні дані:

  • назва видання;

  • засновник (співзасновники);

  • прізвище та ініціали редактора (головного редактора);

  • порядковий номер випуску й дата його виходу у світ;

  • індекс видання, розповсюджуваного за передплатою;

  • тираж;

  • ціна або помітка „Безкоштовно";

  • адреси редакції, видавця, друкарні;

  • серія, номер і дата видачі свідоцтва про державну реєстрацію;

  • видавець (співвидавці).

Розповсюдження продукції друкованого засобу масової інформації без вихідних даних забороняється.

Контрольні примірники періодичних і таких, що продовжуються, видань відразу після надрукування безоплатно надсилаються редакцією засновникові (співзасновникам) і органу реєстрації.

Діяльність друкованих засобів масової інформації - це збирання, творення, редагування, підготовка інформації до друку та видання друкованих засобів масової інформації з метою її поширення серед читачів - спрямована на отримання прибутку, є підприємницькою діяльністю у цій сфері і здійснюється на основі Закону України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", Закону України „Про підприємництво" та інших актів чинного законодавства України.

Редакції, засновники, видавці, розповсюджувачі, державні органи, організації та об'єднання громадян несуть відповідальність за порушення законодавства про друковані засоби масової інформації.

Тема № 4