Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. Рекламні видання / Лекції. Рекламні видання.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.73 Mб
Скачать

Редакторська підготовка тексту

15.1. Підготовка рукопису

15.1.1. Представлення матеріалу

15.1.2. Редагування матеріалу

15.1.3. Застосування власного стилю.

15.1.4. Визначення структури.

15.2. Оформлення книги

15.2.1. Принципи виміру й термінологія

15.2.2. Характеристики шрифту

15.3. Розробка дизайну тексту

15.3.1. Вибір шрифту

15.3.2. Вибір розмірів смуги набору, полів і шрифту

15.3.3. Стилі заголовків

15.3.4. Переноси

15.3.5. Розділові знаки

15.3.6. Зауваження по розмітці сторінки

15.4. Підрахунок сторінок тексту

При підготовці тексту до набору можливо кілька варіантів. Автор міг створити рукопис за допомогою текстового процесора, міг розбити текст на сторінки або навіть зверстати книгу, міг дати текст у вигляді традиційного рукопису.

15.1. Підготовка рукопису

15.1.1. Представлення матеріалу

Стиль представлення. Якщо у видавництві існує певний стиль представлення матеріалу, надішліть зразок авторові і попросите його притримуватися цього зразка щодо правопису, скорочень, форматів посилань тощо при роботі над текстом.

Форма роздруківки рукопису. Якщо автор готує рукопис із використанням текстового процесора, нехай роздрукує матеріал із подвійним інтервалом на аркушах формату А4 з однієї сторони аркуша. Якщо роздруківка буде на матричному принтері, то не користуватися режимом чорнового друку «draft». Чорнові роздруківки занадто бліді і погано підходять для виготовлення копій. Для рукопису, підготовленого на друкарській машинці, обов'язковими вимогами повинні бути: друк через два інтервали на аркушах формату А4 і тільки з однієї сторони аркуша.

Поля. У роздруківці рукопису мають бути передбачені досить великі поля по всім чотирьох краях аркуша, щоб у редактора було достатнє місця для позначок і коректури. Поля мають бути не менше 2,5 см.

Однорідність розміщення тексту. Необхідно, щоб кількість рядків на аркуші роздруківки було однаковим, а довжина рядків — незмінною. Тим самим суттєво полегшується процес визначення числа сторінок.

Виправлення помилок. В рукописах, набраних за допомогою текстового процесора, знаходиться, як правило, мінімум помилок. Якщо помилок багато, краще повернути файл авторові для виправлення і повторної роздруківки.

Виділення заголовків. Заголовки й підзаголовки в тексті повинні виділятися відповідно до їх рівнів за допомогою напівжирного або курсивного накреслення, або ж іншим способом, наприклад, різними кеглями.

Другорядний текст. Виноски у великих рукописах краще друкувати разом з основним текстом і виділяти їх кольором.

Додатковий матеріал. Будь-який додатковий матеріал (ілюстрації) має бути наданий на окремих аркушах і пронумерований відповідно до прийнятої в основному рукописі системі нумерації.

Нумерація. Усі аркуші мають бути послідовно пронумеровані, номери повинні бути легко помітні й проставлені у відповідних місцях (наприклад, угорі праворуч).

Ілюстрації. Ілюстрації повинні бути повністю відділені від тексту. Їх ніколи не слід включати у вигляді ескізів в основний текст рукопису, де повинні бути лише посилання на них із порядковими номерами.

Зміст. Корисно мати повний зміст, що включає детальний опис складових елементів рукопису й порядок їх розташування.