Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. Рекламні видання / Лекції. Рекламні видання.doc
Скачиваний:
756
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.73 Mб
Скачать

23.3. Вибір поліграфічного підприємства

На перший погляд, знайти виконавця замовлення на поліграфічне відтворення підготовленого у видавництві оригінал-макету нині не є проблемою: ринок поліграфічних послуг у нас справді насичений. До того ж, він увесь час розвивається. Йдеться лише про те, аби вийти саме на того поліграфіста, який виконає ваше замовлення якісно, вчасно і за прийнятну ціну.

Отож, як зорієнтуватися в цій розгалуженій і маловідомій для початкуючого видавця сфері поліграфічних послуг, де і з ким з поліграфістів налагоджувати контакти?

Найперше, слід привчити себе від початку дружити з професійно зорієнтованою періодикою. Систематичне її читання дасть змогу постійно набувати нові фахові знання, добре орієнтуватися в сучасних тенденціях розвитку вітчизняної та зарубіжної видавничо-поліграфічної сфери. Передусім, це науково-практичний часопис для фахівців видавничої справи, книгорозповсюд-ження і поліграфії «Друкарство», що виходить у Києві. Редакція двомісячника «Палітра друку», зорієнтованого здебільшого саме на поліграфічну галузь, знаходиться у Львові. Все більше стверджується серед користувачів-професіоналів і початківців рекламно-інформаційний часопис «Ринок поліграфічної продукції». Матеріали постійних рубрик «Поліграфічні послуги», «Папір та картон», «Поліграфічні матеріали», «Комп'ютерна, розмножувальна техніка та ремонт» - це те, що треба для вибору. До того ж, тут регулярно вміщуються прайс-листа, зокрема й на послуги Друкарень. Подібні прайси та інші матеріали нерідко подають різноманітні рекламні всеукраїнські та регіональні періодичні видання («Експрес-об'ява, «РіО», «Київ на долонях»).

Другим джерелом інформації можуть слугувати довідкові видання, їх в останні роки все більше з'являється на ринку. З найпомітніших варто виділити щорічний довідник «Полиграфия. Реклама. Упаковка. От «А» до «Я». ЦёСпільний проектдвох київських видавництв — «Одекс плюс»і «Кредо принт». Самдовідник є справжнім путівником у галузі поліграфії та рекламних послуг, з допомогою якого початкуючому видавцеві можна зав'яза- ' ти нові ділові контакти, не лише надрукувати, а й реалізувати свою першу продукцію, знайти надійного партнера, розмістити термінове замовлення тощо. Видання складається з шести розділів, кожний з яких містить в алфавітному порядку детальну інформацію про ті підприємства, організації і фірми, які займаються іща чи іншим видом поліграфічної діяльності. Цікаво, що зга- І дані видавці, крім щорічного загального довідника, готують ще і додаткові його випуски за регіонами. Скажімо, 2002 року побачив світ уже четвертий випуск довідника «Полиграфия. От «А» до «Я». Киев и регионы».

Надійним і перевіреним місцем пошуку партнерів є книговидавничі і поліграфічні виставки-ярмарки. Найголовнішою тусовкою друкарів у нашій державі є, безперечно, щорічна міжнародна спеціалізована виставка «Поліграфія», яка проводиться упродовж трьох-чотирьох днів вересня у павільйонах національного комплексу «Експоцентр України». Можливості вітчизняної поліграфії, лідерів і початківців друку можна детально вивчити під час міжнародних книжкових виставок-ярмарок, які щорічно проводяться у Києві, Харкові, Одесі, Львові. Найавторитетнішим серед цих заходів є форум видавців у Львові, який за десять років існування щовересня збирає все більшу кількість учасників і гостей.

Обираючи за рекламними даними поліграфічне підприємство для співпраці, видавцеві все ж слід пам'ятати, що рівень виконання замовлення залежить не лише від новизни, престижності обладнання чи наявних поліграфічних матеріалів, а й від загального рівня культури виробництва на даному підприємстві, професійності й відповідальності його працівників. Тому не зайвим буде побувати перед цим на такому підприємстві, оглянути зразки його готової продукції, поцікавитися цінами.

Щодо цін. Аби зорієнтуватися, наскільки об'єктивною є запропонована поліграфічним підприємством калькуляція на виконання вашого замовлення, обрахування його кількісних та якісних характеристик можна паралельно запропонувати ще одній друкарні. Тоді буде можливість порівняння і вибору.