Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. Рекламні видання / Лекції. Рекламні видання.doc
Скачиваний:
756
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.73 Mб
Скачать

15.1.2. Редагування матеріалу

Перевірка фактичної вірогідності матеріалу. Складність вирішення цієї задачі істотно розрізняється в залежності від складності проекту. У будь-якому випадку першорядне значення мають компетенція автора й вірогідність представленого їм матеріалу. Якщо вірогідність матеріалу викликає сумнів, а компетенції редактора недостатньо, варто залучити до роботи наукового консультанта або наукового редактора. Перевірка джерел інформації, як правило, виконується самим автором.

Установлення власника авторських прав і отримання дозволу на видання. Ці завдання можуть відняти значний час. Авторське право – одноособове право відтворювати матеріал у будь-якій формі або публікувати його. Знак охорони авторського права у виді символу © поміщають у нижньому правому кутку обороту титульного аркуша або в нижній правій частині поля сполученого титульного листа. У збірниках творів різних авторів знак охорони авторського права кожного окремого твору приводять внизу початкової або кінцевої полоси твору. Автори у всіх країнах, що використовують прийнятий за даною згодою знак, також захищені аналогічним образом.

Положення про захист авторських прав діють протягом усього життя автора і протягом 50 років після його смерті.

Ніхто не має права використовувати захищені авторським правом матеріали без отримання відповідного дозволу, і однією із задач при редагуванні майбутнього видання є перевірка наявності прав або запит на отримання дозволу. Це завдання може бути досить складним, вимагаючи в деяких випадках консультацій професійного юриста.

На додаток до прав автора існують і авторські права видавця. Авторські права видавництва захищають використані у виданні типографські прийоми. Це означає, що дане видання, набране й представлене у певному вигляді, захищено від можливості типографського відтворення іншим видавництвом, незалежно від статусу прав автора (це важливо в тих випадках, коли автор уже помер і прав автора вже не існує).

Проблема фактів наклепу. Редактор повинний виявляти можливі наклепницькі твердження в тексті і при необхідності проконсультуватися з юристом про допустимість того або іншого твердження автора.

Передрук і підготовка додаткових матеріалів. Ця робота полягає в переробці невдалих або сумнівних місць у тексті, щоб робота предсталаперед читачем у ясному й чіткому вигляді. Тут же варто визначити довідковий апарат видання (вихідні дані) і підготувати матеріал для створення предметного покажчика.

15.1.3. Застосування власного стилю.

При перегляді тексту в потрібних місцях застосовуються особливості стилю, прийнятого для даного типу видань – набір орфографічних, лінгвістичних і типографських правил, що застосовуються видавництвом при редагуванні й друкуванні.

Лінгвістичні особливості – список пріоритетів для стилів орфографії, пунктуації, абревіатури і т.д., використовуваних видавництвом для типографського набору відповідно до прийнятих угод — наприклад, іноземні слова в основному тексті виділятимуться курсивом або будуть братися у лапки (розрізняються типографські лапки («») і так звані круглі лапки ( " ")).

Стильові особливості можуть значно розрізнятися для різних видавництв, а також для різних проектів усередині одного видавництва. В одних випадках, стиль рукопису залишається незмінним або в нього вносяться мінімальні зміни, при цьому редактор покладається на власний досвід, смак (або на якісь стандартні вимоги). В інших випадках, наприклад, при підготовці багатотомних творів або при наявності великого штату редакторів, мається великий список рекомендацій, що містять точні вказівки редакторам, у якому вигляді повинен бути представлений матеріал.

Існують типові рекомендації, якими варто керуватися при використанні власного стилю.

1. Довідкова література. Вибрати стандартний довідник, що буде використовуватися у всіх спірних ситуаціях у питаннях правопису й стилістики. Як правило, це «Орфографічний словник української мови».

2. Дати. Формат використання дат: 8 січня 1998 року; 08.01.98 або якось інакше; позначення для написання століть: XXI століття або 21-й століття і т.д.

3. Числа. Визначити, коли буде використовуватися написання чисел словами, а коли цифрами. (Як правило, числа до десяти пишуться словами, а подальші — цифрами). Як представляти складені числа, наприклад, 801-809 або 801-9.

4. Капітель. Випадки використання капітелі – способу оформлення тексту, при якому малі літери отримують вигляд прописних і збільшуються в розмірі, але залишаються, як і раніше, менше «справжніх» прописних приблизно на 20 %. (Більшість сучасних стилів видання припускає мінімальне використання капітелі).

5. Пунктуація. Проставляти крапки після абревіатур і заголовків; використовувати в прямій мови лапки або тире; спосіб розташовувати бібліографічних і довідкових даних.

6. Використання типографських прийомів. Вирівнювання цифр по базовій лінії шрифту; виділення посилань у тексті курсивом, зірочками або цифрами з номерами посилань; застосування курсиву або напівжирного шрифту для довідкової літератури й бібліографії.

7. Вимоги до набору. Кількість припустимих послідовних рядків із переносами; допустимість «висячих» рядків і т.п.

Після вибору стилю потрібно визначити структуру книги — список указівок по розміщенню друкованих полос, ілюстрацій, визначити наявність і допустимість порожніх полос.