Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. Рекламні видання / Лекції. Рекламні видання.doc
Скачиваний:
756
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.73 Mб
Скачать

4.4. Ексклюзивні видання

Ексклюзивність перекладається українською як винятковість. У цьому випадку ми дійсно маємо справу з винятковими виданнями, на створення яких відважується видавець з бажання виділитися, привернути увагу громадськості передусім оригінальністю, незашореністю своєї ідеї. Такі видання не претендують на масовість накладів. Розраховані на обмежене число покупців, вони все ж не залишаються непоміченими в книговидавничому морі, викликають інтерес насамперед у преси, а відтак — і в пересічного читача.

Часом сам пересічний читач, точніше, його прізвище, може стати героєм літературного твору відомого автора. Звичайно, не за безплатно. Так, британське літературне товариство разом із видавцями зініціювало наприкінці 2000 року в Лондоні благодійний аукціон "Безсмертя". Суть цього заходу полягала в тому, що будь-який охочий, заплативши суму від 150 фунтів стерлінгів, міг розраховувати на те, що його прізвище й ім'я зобов'язувалися використати в своїх нових творах найбільш відомі в країні сучасні літератори, твори яких ніколи не залежуються на книжкових полицях. Щоправда, організатори аукціону не гарантували, до якої сюжетної канви введе автор конкретне прізвище, якими рисами характеру наділить він цього героя.

Ще один ексклюзивний видавничий проект: автором книги виступає... собака. Презентація саме такої книги відбулася в американському місті Маямі. Перекладачем собачих ідей щодо того, як краще жити по сусідству з "братами нашими меншими", виступив такий собі Денніс Фрейд, який "переклав" гавкання своєї улюблениці чотириногої Женев'єви на розмовну англійську мову. Ціна одного примірника цього видання — 50 американських доларів. Такий незвичний досі проект уже встиг зацікавити й українських видавців. Під час міжнародного ярмарку "Книжковий світ-2004" в Харкові на повну силу розкручувався проект, за яким "собача книга" незабаром появилася і в Харкові.

Несподівано резонансним виявися проект німецького благодійного фонду "Читання". Опікуючись проблемою збайдужіння частини суспільства до процесу читання, керівництво фонду з нагоди Всесвітнього дня книги оголосило в Майнці конкурс "на найшвидше в світі написання книги". В конкурсі взяли участь одночасно 40 письменників. Книга обсягом понад сто сторінок писалася протягом лише двох годин. Того ж дня твір було віддруковано в Кельнській друкарні накладом одна тисяча примірників й відправлено для продажу в найбільші міста країни. Надвечір книгу вже купували в Берліні, Мюнхені, Франкфурті-на-Майні.

У серії ексклюзивних видань дедалі більшу винахідливість стали проявляти в останні роки українські видавці. На столичному Майдані незалежності успіхом у туристів і киян стали користуватися видавничо-поліграфічні друки вуличної розкладки "Канцелярії Дяді Жори" — різноманітні посвідчення з елементами тонкого гумору, а то й сатири в назвах. Зміст такої продукції характеризують ось ці назви: "Посвідчення жлоба", "Посвідчення діда (бабусі, кума, куми, сусіда)", "Шалена красуня", "Дармоїд", ""Відгодований депутат", "Крутий Сашко".

І, нарешті, — офіційний вітчизняний ексклюзив. За проектом концерну "Правекс" в Україні всього лиш в одному примірнику випущено унікальне видання, Інкрустоване дорогоцінними металами, — Основний Закон держави — Конституція України.

Ще один напрямок ексклюзивних видавничих новинок — незвичність книжкових форм.

Хітовою новинкою від японських видавців стали "книжки-вдяганки". Відомий у країні дизайнер Іссея Міяке створив нечуваний досі 21-томник книги "Чарівник країни Оз". При розгортанні прочитаних сторінок кожного тому читач захоплено стежить за тим, як звичайна книжкова сторінка перетворюється під час її перегортання у яскраву сукню, спідницю, сорочку тощо... Вражає ціна одного комплекту видання — вісім тисяч доларів.

Намагаються не відстати від винахідливих японців і німці. Їхнє ноу-хау в скарбничку виняткових видань — книги для читання в... туалетах. Ідею, підхоплену зі сторінок преси, оперативно зреалізувало видавництво "Кловерлаг". Незабаром на Франкфуртському міжнародному книжковому ярмарку були презентовані перші книги в сувійному (рулонному) варіанті, надруковані на туалетному папері й заповнені спеціальним трафаретом різноманітними прозовими й поетичними текстами. Наступний випуск таких незвичних видань представить серію детективів і казок.

Вразили книговидавничу громаду й американці, видавши... найважчу в світі книгу. Присвячена вона легендарному спортсмену з драматичною долею Мохамеду Алі. Вага цього незвичного видання — 34 кілограми, наклад — десять тисяч примірників, а ціна одного примірника — десять тисяч євро. Керівництво видавництва "Ташен" не сумнівалося в тому, що книга швидко розійдеться серед численних прихильників знаменитого боксера.

До речі, спроба американців подивувати читаючу громаду є запозиченою. Можна сказати, що й від українців. Адже з історії української видавничої справи знаємо, що ще наприкінці XVII століття друкарі Почаївської друкарні видали для історії Євангелію 1689 року вагою один пуд і 30 фунтів. Як твердить Іван Огієнко, тільки сильний диякон міг з неї читати, виносяти такий скарб на середину церкви. (Свята Почаївська Лавра, с53).

У цьому блоці можна виділити також серію видань з умовною назвою "Туристичні несподіванки". Серед бестселерів — новинка американського видавництва "Філдінг Уорлвайд" "Найнебезпечніші місця в світі". Обсяг книги — понад тисяча сторінок.

Оглянуті вище незвичні новинки світового й вітчизняного книговидавничого ринку засвідчують, які колосальні резерви ще не задіяні тими, хто творить власну видавничу програму. Питання полягає лише в тому, які пізнавальні, естетичні чи бізнесові орієнтири видавець ставить перед собою.

Тема № 5