Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukrayinska_mova.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
724.48 Кб
Скачать

X. Вправи на розвиток техніки читання

1. Гра « Не перерви ланцюжок»

Діти читають по одному реченню, намагаючись на перервати «ланцюжок».

2. Вправа « Вовк і заєць»

Першим починає читати Заєць. Коли він прочитає декілька слів, починає читати Вовк. Він намагається наздогнати Зайця. Гра припиняється, коли обидва учні читають одне й теж.

3. Гра « Хвости»

Вчитель починає читати речення, учні знаходять його у тексті і читають кінець речення.

Xі. Підсумок уроку

  • Кому був присвячений наш урок?

  • Що сподобалось на уроці?

  • Яке значення має мати у житті кожної людини?

  • Як треба ставитися до неї?

Багато в світі різних слів

І гарних висловів чимало.

Та найласкавіше із них

І найгарніше слово… (мама)

Xіі. Домашнє завдання

1.Читати казку, переказувати.

2. Знайти прислів’я про матусю, пояснити своє розуміння цього прислів’я.

35.Чергування їх типи. Історичні чергування фонем. Методика вивчення чергувань звуків у початковій школі.

Чергування- закономірна зміна звуків чи фонем. Сучасна українська мова має цілу систему морфологічних чергувань. Ці чергування є об’єктом дослідження морфології- розділ мовознавства, що вивчає зміни фонем тих самих морфем.

Усі чергування поділяються на: - найдавніші

-історичні

Історичні- тому, що пояснюються причинами, які існували на давніх етапах розвитку мови і сьогодні перестали діяти. Сучасна мова зберегла риси цілої низки чергувань, як у системі голосних, так приголосних. Не всі з них вивчаються у початковій школі. Діти ознайомлюються з чергуваннями найдавнішими. Чергуванням ое з и. Сильна позиція — позиція, в якій протиставлення і розрізнення фонем досягають найбільшої сили.

Слабка позиція — позиція, в якій протиставлення фонем неповне або зникає зовсім, тобто нейтралізується.

Для голосних сильна позиція — наголошена, слабка — ненаголошена. Наприклад, у слові се́ла фонема /е/ знаходиться у сильній позиції, оскільки на неї падає наголос, але у слові село́ ця сама фонема перебуває у слабкій позиції і звучить як звук наближений до [и]. У сильній позиції також можуть бути і сонорні приголосні звуки у деяких мовах світу.

У слабкій позицій часто відбувається нейтралізація двох чи більше фонем:

  • росHYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0". мене

  • росHYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0". мине

  • для цих слів відповідатиме транкрипція [м еи н е́]

  • росHYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0". волы

  • росHYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0". валы

  • для цих слів відповідатиме транкрипція [в ʌ л ы́],

Чергування ое з і. Так і при утворенні слів (о), (е) чергуються з (і). Звуки (о), (е) вимовляються у відкритих складах, звук (і) – у закритих: слово – слів, семи – сім, воля – вільний, творити – твір. Це чергування відбувається і в суфіксах: батькова – батьків, радості – радість.

У процесі розвитку мови нашарувалося чимало винятків із цих правил. Так, не чергуються (о), (е) з (і) у закритому складі, коли вони вставні (веселка – веселок) або випадні (колосок – колоска); у звукосполученнях -оло-, -оро-, -еле, -ере- (холод, мороз, шелест, берег, але: поріг, моріг, зберіг); у сполученнях звуків –ев-, -ов-, -ер-, -ор- (лев, повний, чорний, шерсть).

У деяких словах звуки (о), (е) вимовляються в закритих складах, (і) – у відкритих: будов, стіжок.

У системі приголосних фонем діти ознайомлюються з наслідками I та II палаталізації та чергуванням приголосних з йотом. Важливо щоб вчитель не сплутував різні типи чергувань. Дуже часто вчителі плутають першу палаталізацію і чергування з йотом, задньоязикових приголосних. Учитель повинен ретельно дібрати приклади та опрацьовуючи іменники вчителеві варто дібрати приклади палаталізації. А опрацьовуючи дієслова – особові закінчення, побудувати роботу з словами в яких відбулося чергування з йотом.

24

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]