Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalna_psihology_Maximenko.pdf
Скачиваний:
110
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
939.69 Кб
Скачать

Частина VІ. Індивідуально психологічні особливості особистості

умов у вихованні дітей не буває. Багатогранність спілкування, обставин, в які потрапляють діти, їхніх переживань створює над звичайно різноманітні умови життя та виховання дітей. Саме це, відбиваючись у мозку дитини, викликає найрізноманітніші індивідуальні способи реагування, які поступово стають у кожної дитини своїми, властивими лише їй звичними рисами характеру. Саме те, що морально етичні норми життя і вимоги до дітей у процесі їх виховання (вказівки, санкції) здебільшого бувають типовими, найбільше зумовлює прояви типових рис характеру, спільних для багатьох людей.

19.5. Формування характеру

Формування характеру — це процес становлення стійких пси хологічних утворень особистості під впливом об’єктивних і спеціально створених для цього умов, коли її дії та вчинки в ре зультаті їх багаторазових повторень стають звичними й визнача ють типову модель її поведінки.

Характер людини формується в процесі її індивідуального життя під провідним впливом суспільних умов. Особливо важли ву роль у вихованні характеру відіграє активна діяльність особи стості, і передусім праця як середовище її суспільного буття, спілкування, як необхідна умова її самопізнання та саморе алізації. В процесі праці виявляються моральні, інтелектуальні, вольові та інші якості особистості, що, закріплюючись під впли вом певних умов життя, набувають рис характеру.

Реформування, що відбуваються в сучасному суспільстві, по ява нових ідеалів і цінностей, зумовлених входженням до систе ми ринкових відносин, створюють передумови для формування рис характеру нової ділової людини.

Серед чинників, які мають для людини життєве значення і впливають на формування її характеру, особлива роль належить вихованню. Виховання організовує обставини життя і спрямовує в потрібному напрямі життєві впливи, підкріплює їх, створює відповідне ставлення до навколишньої дійсності особистості, що формується. Разом з тим воно гальмує негативні впливи, пере шкоджає закріпленню небажаних звичок і рис її поведінки.

На певному, достатньо високому етапі розвитку особистості починають діяти самовиховання і саморегулювання процесу становлення характеру. Сформовані в процесі виховання потре

267

С.Д. Максименко «Загальна психологія»

би, ідеали, установки особистості стають підґрунтям її вимог як до зовнішніх умов життя, так і до самої себе. Вона сама починає організовувати своє життя і виховувати себе, керуючись при цьо му як власними, так і суспільними ціннісними орієнтирами. По вною мірою здатність до самовиховання характеру виявляється тоді, коли особистість набуває життєвого досвіду, оволодіває за садами психологічної культури, коли у неї формується світогляд і остаточно складаються ідеали, відповідно до яких вона починає свідомо планувати своє життя і визначати в ньому своє місце.

Відмінності в характерах помітні вже у дітей молодшого дошкільного віку. У цьому віці, як показує досвід виховання в ди тячих садках, досить виразно виявляються такі риси: това риськість, колективізм, ласкавість, сміливість, соромливість, за мкнутість, охайність, точність, терплячість або примхливість, впертість, різкість та ін. Прояви рис характеру у цьому віці близь ко стосуються темпераменту.

Особливо важливе виховання характеру в підлітковому віці. Підліток уже не дитина, у нього гострий інтерес до навколишньої дійсності, дуже велика активність, прагнення до праці — фізичної та розумової. Потрібно навчитися організовувати цю активність, навчити підлітків діяти дружно, займатися громадською робо тою, працювати організовано. Треба мати на увазі те, що невраху вання у вихованні вікових особливостей підлітків дуже часто зу мовлює негативізм, браваду, неслухняність, нестриманість, не вмотивовані вчинки. Разом з тим підлітки чутливі до думки ко лективу. Вони дорожать оцінкою колективом їхньої трудової, на вчальної та спортивної діяльності, керуються нею у своїй по ведінці, і це відіграє значну роль у формуванні їхнього характеру.

Юнаки та дівчата старшого шкільного віку вже досягають фізичної зрілості й здатні виявляти в поведінці, праці та навчанні достатньо сформовані риси характеру: відповідальність, дис циплінованість, цілеспрямовану наполегливість, принциповість, самостійність.

Дослідженнями формування характеру доведено, що особли во дієвими чинниками є самостійність і самодіяльність у праці, навчанні. При цьому необхідно поставити юнака чи дівчину в такі умови, за яких вони могли б виявити колективізм, мужність, витримку, працьовитість. Але буде великою помил кою, якщо виховання в колективі нівелюватиме індивідуальні якості особистості. В колективі потрібно розкривати й зміцнюва

268

Частина VІ. Індивідуально психологічні особливості особистості

ти кращі риси характеру кожного члена колективу, формувати яскраву індивідуальність.

Успішне формування рис характеру потребує єдності вихов них заходів сім’ї, школи та соціального середовища, громадсь кості.

Ключові поняття теми

Характер, структура характеру, тип характеру, акцентуація, акцентуація застрявання, акцентуація педантизму, акцентуація демонстрування, акцентуація тривожності, риси характеру, моральні риси характеру, вольові риси характеру.

Формалізована структура змісту теми

Характер — індивідуально своєрідне сполучення постійних істотних властивостей особистості, що виявляються в її поведінці.

Групи рис характеру, що виражають ставлення особистості до дійсності:

ставлення до трудової діяльності, ставлення до інших людей, ставлення до самої себе, ставлення до речей та природного середовища.

 

 

 

 

 

ХАРАКТЕР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Властивості

 

Зміст і

 

Риси характеру:

 

 

Стійкі риси,

характеру:

 

форма

 

– інтелектуальні

 

 

що виявляють

– повнота

 

 

 

 

– емоційні

 

 

ставлення

– цілісність

 

 

 

 

– вольові

 

 

особистості:

– визначеність

 

 

 

 

 

 

 

– до самої себе

 

 

 

 

 

 

 

– сила

 

 

 

 

 

 

 

– до інших людей

 

 

 

 

 

 

 

 

– до праці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– до речей та

 

 

 

 

 

 

 

 

природного середовища

 

 

 

 

 

 

 

 

 

269

С.Д. Максименко «Загальна психологія»

Запитання для самостійної роботи

1.Які риси особистості поєднує в собі характер?

2.В яких проявах ставлення найповніше виявляється характер особистості?

3.Які компоненти можна виокремити в структурі характеру?

4.Які риси характеру особистості є типовими, а які — нетипови ми?

5.У чому виявляється акцентуація характеру особистості?

6.Як поєднуються в характері природні та соціальні чинники?

7.Яким є механізм формування властивостей характеру?

8.Як пов’язані між собою характер і темперамент?

9.Якими є умови формування характеру?

Альтернативно тестові завдання для самоконтролю

1.Чи згодні ви з думкою, що фізіологічним підґрунтям утворен ня характеру є динамічні стереотипи?

2.Чи можливі суперечності між змістом і формою характеру?

3.Чи можна стверджувати, що акцентуація певних рис характе ру особистості зумовлюється тільки обставинами її життя?

4.Чи всі стійкі риси поведінки особистості входять до структу ри її характеру?

5.Чи всі властивості характеру можуть свідчити про його сфор мованість?

6.Чи може характер впливати на особливості прояву темпера менту?

7.Чи можна вважати, що соціальний чинник справляє вирі шальний вплив на формування характеру?

8.Чи можна погодитися з твердженням, що деякі риси характе ру можуть передаватися спадково?

Завдання та проблемні ситуації

1.У чому може виявлятися вплив характеру на темперамент? В якому напрямі та за яких умов цей вплив може відбуватися?

2.Які риси поведінки людини свідчать про силу її характеру? Якими є психологічні умови формування сильного характеру?

3.Чим пояснити, що найповніше характер людини виявляється в складних, критичних ситуаціях?

270

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]