Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_IPS_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Тема 28. Злочини проти безпеки виробництва – 2 години

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти безпеки виробництва.

  2. Порушення вимог законодавства про охорону праці.

  3. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

  4. Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах.

  5. Порушення правил ядерної або радіоактивної безпеки.

  6. Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд.

Задача № 1

Працівник М. виконував роботи, які належать до вогненебезпечних. У порушення інструкції з техніки безпеки, майстер Ш. не забезпечив його спецодягом. Під час роботи від іскри в М. зайнявся одяг і він одержав опіки. Перебуваючи в лікарні, М. занедужав запаленням легенів, від чого помер. Дайте кримінально-правову оцінку поведінки Ш.

Задача № 2

Комендант будинку У. не забезпечив необхідної безпеки під час скидання снігу з даху будинку, через що скинутою брилою льоду була смертельно травмована С. Скидав сніг Ч., який, виконуючи цю роботу, не виявив належної уваги. Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому.

Тема 29. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 2 години

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту за законодавством України.

  2. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. Відмінність від порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху.

  3. Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації.

  4. Незаконне заволодіння транспортним засобом.

  5. Знищення, підробка або заміна номерів, вузлів та агрегатів транспортного засобу.

  6. Характеристика злочинів, що посягають на безпеку руху та експлуатації залізничного, водного і повітряного транспорту, які вчинюються загальним суб’єктом.

Задача № 1

У. сів за кермо батькового автомобіля і вирішив спробувати проїхатися. В результаті він збив М., спричинивши останньому легкі тілесні ушкодження. Чи підлягає кримінальній відповідальності У.? За яких умов?

Варіант: У. був за кермом автомобіля з подвійним управлінням, в присутності інструктора.

Задача № 2

С., працівник транспортного підприємства „Світанок”, перебуваючи в стані сп’яніння, одержав дозвіл на виїзд у рейс від П., в результаті якого вчинив наїзд на пішохода В., спричинивши останньому тривалий розлад здоров’я. Чи підлягають С. і П. кримінальній відповідальності? За яких підстав?

Задача № 3

Жителі селища, щоб звернути увагу на проблему невиплати заробітної платні, блокували роботу залізничної дороги. Чи може ставитися питання про притягнення винних до кримінальної відповідальності?

Задача № 4

Випиваючи у вагоні-ресторані поїзда Одеса-Київ, К. посперечався з Б., що той побоїться зірвати стоп-кран. Б. не зробив цього, побоюючись відповідальності. Однак, С. що сидів рядом, який до цього часу вже випив пляшку горілки, пішов і зірвав стоп-кран. Поїзд, який на той час ішов на великій швидкості, у результаті цієї дії зійшов з рейків. Кваліфікуйте дії С., Б. й К.