Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_IPS_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Тема 11. Множинність злочинів – 4 години

1. Поняття одиничного злочину. Види одиничних злочинів.

2. Поняття, особливості та види триваючих злочинів.

3. Продовжуваний злочин.

4. Складений злочин.

5. Злочин із похідними наслідками.

6. Поняття множинності злочинів. Ознаки множинності злочинів.

7. Співвідношення множинності злочинів та одиничних злочинів.

8. Загальна характеристика форм множинності злочинів.

9. Правові наслідки множинності злочинів.

10. Поняття, види та кваліфікація повторності злочинів.

11. Поняття, види та кваліфікація сукупності злочинів.

12. Поняття, види та кваліфікація рецидиву злочинів.

13. Поєднання кількох форм множинності злочинів.

Задача № 1

У приміщенні диспетчерської гаража між П., Щ. та Т. виникла суперечка. Коли Щ. і Т. почали бити П., останній схопив металеву заготовку і з метою вбивства обох наніс нею Щ. удар по голові, а коли той упав, двічі вдарив по голові Т. Від одержаних травм Щ. і Т. померли на місці події.

Скільки злочинів вчинив П.?

Задача № 2

Р., перебуваючи в нетверезому стані, вибив двері продуктового кіоску, зайшов усередину і взяв п’ять пляшок горілки, три пляшки коньяку, тридцять плиток шоколаду і вісім коробок цукерок. Все це він відніс до себе додому.

Випивши вдома півпляшки коньяку, Р. вирішив повернутися до кіоску. Р. повернувся до кіоску, зайшов усередину, але був помічений К. і затриманий. На допиті Р. пояснив, що повернувся до кіоску, оскільки вдома у нього виник намір забрати з кіоску решту пляшок горілки і коньяку, що там залишалися.

Чи можна розцінити дії Р. як один злочин?

Варіант: На допиті Р. пояснив, що намір забрати всі пляшки з горілкою та коньяком виник у нього перед проникненням до кіоску, але він вирішив реалізувати цей намір у два прийоми.

Задача № 3

П. познайомився на пляжі з Г. і запросив її до себе додому подивитися відеофільми. Після їх перегляду він запропонував Г. залишитися в нього на ніч, а коли та відмовилась, зачинив двері і, погрожуючи ножем, кілька разів вступав з нею у статевий зв’язок. Ранком П. відвів Г. на квартиру, де вона проживала.

Скільки злочинів вчинив П.?

Ознайомтеся з постановою Пленуму Верховного Суду України №5 від 30.05.2008 р. «Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи».

Задача № 4

К., ставши особою без певного місця проживання, вирішив здобувати собі засоби на прожиток шляхом викрадення чужого майна у громадян на вокзалах і в портах. 19 січня на вокзалі м. Києва викрав рюкзак з особистими речами у М.; 27 липня викрав валізу у Т. в морському порту м. Іллічівська. Всього таким чином ним було здійснено вісім крадіжок на території України на загальну суму 3,5 тис. гривень.

Чи можна вчинене К. кваліфікувати як одиничний злочин?

Задача № 5

Під час відбування покарання за розбій А. і П. домовились, що коли останній вийде на волю, то дістане і передасть в колонію наркотичні засоби. Через 3 тижні після звільнення П. купив у невстановленої особи 2,5 кг анаші, привіз її до міста, де жила мати А., і залишив їй. Мати кілька місяців зберігала анашу вдома, а потім під час чергового побачення передала її синові. При спробі збути анашу іншому засудженому А. було затримано.

Чи мала місце множинність злочинів у цьому випадку?

Задача № 6

К., працюючи водієм таксі, зґвалтував у машині громадянку Л. Потерпіла наступного дня заявила про випадок, що стався, у міліцію, а через декілька днів зрозуміла, що К. заразив її венеричною хворобою, про що повідомила слідчого.

Чи утворюють дії К. множинність злочинів?

Задача № 7

Б., раніше судимий за розбій, після відбуття покарання організував групу для вчинення квартирних крадіжок, до якої увійшли раніше не судимі П. і С. Вони розробили єдиний план вчинення крадіжок, розподілили між собою функції, визначили дві перші квартири, з яких розпочнеться їхня діяльність.

Спочатку вони обікрали квартиру Р., спричинивши йому майнову шкоду на суму 210 641 гривня, потім проникли в квартиру Г., склали в дві сумки його майно на суму 310 869 гривень, але при винесені сумок з квартири були помічені сусідкою, яка зчинила галас. Незважаючи на це, Б., П. і С. збігли з сумками вниз, сіли в машину, що належала П., і втекли.

Які форми множинності злочинів мали місце? Яке їх кримінально-правове значення?

Варіант: Сусідка, зчинивши галас, загородила дорогу до сходів. Тоді Б., не кидаючи сумок, відштовхнув її до П. і С., а ті вдарили її головою об стіну, в результаті чого їй було завдано середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Задача № 8

Д. був затриманий під час замаху на зґвалтування неповнолітньої Л. Під час досудового розслідування Д. зізнався, що до цього вчинив ще кілька злочинів: зґвалтування неповнолітніх Ш., П., К., замах на зґвалтування повнолітньої О. Його показання були підтверджені на досудовому слідстві і в судовому засіданні. Крім того, встановлено, що, долаючи опір, Д. завдав потерпілим побої, а при зґвалтуванні П. заподіяв їй умисне тяжке тілесне ушкодження за ознакою спричинення психічної хвороби.

Яке співвідношення між повторністю та сукупністю злочинів? Як вони будуть враховані при кваліфікації дій Д.?