Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_IPS_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Тема 32. Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації – 2 години

  1. Характеристика злочинів у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації.

  2. Розголошення державної таємниці. Втрата документів, що містять державну таємницю.

  3. Передача або збирання відомостей, що становлять службову інформацію, зібрану у процесі оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, у сфері оборони країни.

  4. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

  5. Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

  6. Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

  7. Ухилення від призову за мобілізацією.

  8. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів.

Задача № 1

М., працівник науково-дослідницького інституту України, з метою доопрацювати деякі наукові розрахунки, таємно виніс за межі інституту документи, що містять інформацію, яка становить державну таємницю. По дорозі додому він зайшов до магазину з метою зробити покупки, а машину залишив на стоянці біля магазину. Повернувшись приблизно через годину, він з’ясував, що з машини були викрадені магнітофон та портфель з документами. Кваліфікуйте дії М.

Задача № 2

Офіцер К., що служить в Збройних Силах України, а саме, в частинах, що охороняють оборонні об’єкти, святкуючи свій день народження, знаходячись в стані алкогольного сп’яніння, розповідав своїм друзям П. та С. про свою роботу, про об’єкти, які вони охороняють, їх розташування та рід занять. С., в свою чергу, розповів про це своєму брату. Кваліфікуйте дії К. та С.

Задача № 3

Громадянин України Г. вирішив провідати родичів, які проживають на території Молдови. З собою взяв свого шістнадцятирічного племінника І. У зв’язку з тим, що Г. не оформив спеціального дозволу від батьків І. на виїзд його закордон, він намагався заховати І. в машині та провести його без належного оформлення на митниці. Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому.

Тема 33. Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян та злочини проти журналістів – 4 години

Заняття № 1

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян.

  2. Характеристика злочинів у сфері використання державних символів:

2.1. наруга над державними символами;

2.2. незаконне підняття Державного Прапора України на річковому або морському судні;

2.3. незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій.

  1. Захоплення державних або громадських будівель чи споруд.

  2. Характеристика злочинів, що перешкоджають діяльності представників влади, працівників правоохоронних органів, членів громадських формувань:

4.1. опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

4.2. втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, працівника державної виконавчої служби;

4.3. втручання у діяльність державного діяча;

4.4. перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради;

4.5. перешкоджання діяльності Рахункової палати, члена Рахункової палати;

5. Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи.

6. Підкуп працівника підприємства, установи чи організації.

Задача № 1

У день незалежності України, 16 річний С., біля 23 години повертався додому з дня народження один, побачивши, що біля дома висить прапор, без поважної причини зняв його и порвавши викинув у сміття. Кваліфікуйте дії С.

Варіант: С. повертався додому з друзями.

Задача № 2

Д. та А. біля школи № 47, зібрали усіх робітників школи і закликали зайняти приміщення місцевої адміністрації, для зупинення її роботі, з метою виплати їм заробітної плати за останні три місяці. Але захопити приміщення не вдалось, тому що було відвернено нарядом міліції. Вирішить питання про відповідальність Д., А. та інших осіб, які приймали в цьому участь.

Заняття № 2

        1. Характеристика злочинів, що посягають на життя, здоров’я, свободу та власність представників влади, працівників правоохоронних органів, членів громадських формувань, журналістів:

    1.  погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу;

    2. погроза або насильство щодо журналіста;

    3. погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча;

    4. умисне знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу;

    5. умисне знищення або пошкодження майна журналіста;

    6. посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця;

    7.  посягання на життя журналіста;

    8. захоплення представника влади або працівника правоохоронного органу як заручника;

    9. захоплення журналіста як заручника;

    10. погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов'язок;

    11. умисне знищення або пошкодження майна службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов'язок.

  1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань.

  2. Самоправство.

  3. Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження.

  4. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

  5. Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

  6.  Умисне пошкодження ліній зв'язку.

Задача № 1

Працівник міліції З., вертаючись із роботи додому, помітив, що біля автобусної зупинки двоє хуліганів – О. і К. - б'ють громадянина, який зробив їм зауваження (вони розштовхували жінок і дітей, намагаючись сісти в автобус без черги). З., підійшовши до них, представився, показав, що він працівник міліції й вимагав припинити протиправні дії. У відповідь на зауваження, О. і К. накинулися на З. і побили його, заподіявши йому легке тілесне ушкодження. Кваліфікуйте дії З. й К.

Задача № 2

Н., М. і Р. організували виробництво по підробці різних документів, штампів і печаток. Н. підшукував замовників, як правило, серед осіб, які нелегально збиралися покинути територію України. М. підробляв паспорти, свідчення й інші офіційні документи. Р. підробляв штампи, печатки, шляхом виготовлення різних кліше. Дохід, одержуваний від цієї діяльності, Н., М. і Р. ділили на трьох. Кваліфікуйте дії Н., М. і Р., визначте роль кожного в вчиненні злочину.