Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_IPS_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Задача №4

Суд визнав Г. винним у зґвалтуванні Д. Якось заступивши на вахту у навчальному корпусі Г., прийшов увечері во двір училища. Зустрів студентку Д. і запропонував їй пройтися з ним. Привівши Д. в темне місце, Г. і зґвалтував її. У вироку зазначено, що „хоча Г. і не висловлював погроз на адресу Д., його службове становище і психічний вплив на потерпілу свідчать про наявність в його діях складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 154 КК”. У справі встановлено, що Д. була заміжня і знаходилася на утриманні чоловіка. Чи правильно кваліфікував дії Г. суд? Вкажіть, які обставини мають бути встановлені для наявності складу злочину, передбаченого ст. 154 КК? Чи є в даному випадку ці обставини?

Тема 23. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина – 2 години

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина.

  2. Характеристика злочинів проти виборчих прав громадян.

  3. Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

  4. Грубе порушення законодавства про працю, його відмінність від грубого порушення угоди про працю.

  5. Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат.

  6. Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

  7. Порушення недоторканності житла.

  8. Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер.

  9. Порушення недоторканності приватного життя.

  10. Кримінально-правова охорона сімейних відносин.

  11. Кримінально-правова охорона релігійних прав людини.

  12. Порушення авторського права і суміжних прав.

Задача №1

К., кандидат у депутати обласної Ради, найняв групу молодих людей під керівництвом А., в якості спостерігачів на виборчих дільницях. У день виборів, дізнавшись, що на одній з виборчих дільниць ситуація складається не на користь К., А. влаштував скандал, що перейшов у бійку. У ході бійки були повалені і поламані виборчі урни, а бюлетені, що проголосували, приведені в непридатність. Кваліфікуйте дії А.

Задача №2

Заступник голови адміністрації району П., знаючи, що жителі села К. негативно налаштовані стосовно діючої адміністрації, розпорядився скасувати в день виборів усі рейси автобусів із села в райцентр, де розташовувались виборчі дільниці. Як причину зазначив недостатню кількість пального. Кваліфікуйте дії П.

Задача №3

Журналісту С. вдалося засняти факти, що компрометують політичних діячів Г. С. помітили охоронці Г. – розбили камеру та побили журналіста. Кваліфікуйте дії охоронців Г.

Задача №4

Під час проведення з'їзду політичного руху „З” Г., якому не сподобалися гасла руху, подзвонив у міліцію і заявив, що в палаці культури, де проходив з'їзд, закладена бомба. У результаті з'їзд було зірвано. Кваліфікуйте дії Г.

Варіант: Г. виготовив саморобну димову шашку й інсценував пожежу у фойє палацу культури.

Заняття № 5

Керівництво АТ „У” оголосило про додатковий набір співробітників на інженерні посади. До заступника начальника АТ Т., що приймав на роботу, прийшла громадянка О. і виявила бажання працювати, надавши відповідні документи. Т., ознайомивши з наданими документами, спочатку погодився прийняти О., але, коли довідався, що в неї маленькі діти, відмовив їй у прийомі, мотивуючи це тим, що О. буде часто відсутня на робочому місці через хворобу дітей. Чи законні дії Т.?