Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_IPS_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Тема 26. Злочини проти довкілля – 2 години

  1. Поняття та види злочинів проти довкілля.

  2. Порушення правил екологічної безпеки.

  3. Приховування або перекручення відомостей про екологічний стан або захворюваність населення.

  4. Забруднення або псування земель, його відмінність від безгосподарського використання земель.

  5. Забруднення моря та порушення законодавства про континентальний шельф України.

  6. Знищення або пошкодження лісових масивів та незаконна порубка лісу.

  7. Незаконне полювання та незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом.

Задача № 1

14 квітня з центрального перепускного пункту ВАТ «Хімзавод» виїхав вантажний автомобіль, в кузові якого знаходилася цистерна ємкістю 8 кубічних метрів. Під час руху автомобіля на дорогу та прилеглі сільськогосподарські угіддя стався витік 10 кг ртуті. Через надзвичайну подію на деякий час був перекритий рух транспорту по цій дорозі. Близько 0,05 гектара землі сільськогосподарського призначення стали непридатними для використання. За даними досудового слідства, витік ртуті стався через те, що цистерна, в якій перевозився небезпечний метал, через тривалий час її експлуатації була вже не придатною для використання за призначенням. На численні запити співробітників підприємства щодо необхідності купівлі нової цистерни керівник відмовляв, посилаючись на недостатність грошових коштів. Кваліфікуйте діяння керівника ВАТ «Хімзавод».

Задача № 2

Громадянин М. отримав у спадок земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 3 га. З метою зміни її цільового призначення М. вивіз і продав іншій особі більшу частину гумусного шару землі. Внаслідок таких дій зазначена земельна ділянка стала фактично непридатною для ведення сільського господарства. Кваліфікуйте дії М.

Задача № 3

2 січня через халатні дії керівництва нафтодобувної компанії на родовищі нафти майже на добу було зупинено технологічний процес. За наказом директора підприємства, яке здійснювало розробку цього родовища, з місця аварії було евакуйовано сто тридцять осіб, проте органи державної влади не були вчасно повідомлені про те, що на підприємстві сталася аварія. Весь цей час в атмосферне повітря викидались отруйні речовини. В ході перевірки було встановлено, що в повітря було викинуто близько 5 тисяч тон кислого і сирого газу. Кваліфікуйте зазначене діяння.

Задача № 4

У., К. і Ш. відправилися в турпохід. Їх шлях пролягав через територію заповідника. Заночувавши на території заповідника, вони розвели багаття, для якого зрубали кілька невеликих дерев. Наступного ранку Ш., якому доручили загасити тліючі вугілля, несумлінно поставився до гасіння, у результаті чого виникла пожежа, і вогнем було знищено 200 га заповідного лісу. Визначте відповідальність У., К. і Ш.

Тема 27. Злочини проти громадської безпеки – 4 години

Заняття № 1

1. Створення злочинної організації, сприяння участі злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності.

2. Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань.

3. Бандитизм.

4. Терористичний акт

5. Злочини, що сприяють вчиненню терористичного акту:

5.1. втягнення у вчинення терористичного акту;

5.2.  публічні заклики до вчинення терористичного акту;

5.3. створення терористичної групи чи терористичної організації;

5.4. сприяння вчиненню терористичного акту;

5.5. фінансування тероризму.

6. Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності.

Задача № 1

Керівники восьми комерційних структур, об’єдналися в організацію, діяльність якої була спрямована на незаконне відшкодування ПДВ. Внаслідок таких операцій вони незаконно одержали з державного бюджету понад 55 млн. грн. Вирішить питання щодо відповідальності.

Задача № 2

Громадянин К., будучи патріотом України, організував у власному селі козацьку общину, у якій намагався відродити традиції Запорозької Січі. Члени козацької общини дотримувались воєнної дисципліни і мали зброю. Чи підлягає К. кримінальній відповідальності?

Задача № 3

Б., Л. і Д., озброївшись обрізами мисливських рушниць, а також обрізами до них, вирушили автомобілем під керуванням Б. у напрямку до м. Умань. Побачивши на 2-му кілометрі автошляху Умань - Краківець АЗС, Б. запропонував здійснити на неї напад. Узгодивши план і розподіливши між собою ролі, Б., Л. і Д. у масках на обличчях і з обрізами в руках підійшли до АЗС. Д. залишився на вулиці, а Б. і Л. увірвалися в приміщення, де знаходились працівники АЗС. Погрожуючи їм зброєю, нападники заволоділи грошима в сумі 2 тис. 727 грн. Вирішити питання щодо відповідальності.

Заняття № 2

    1. Напад на об'єкти, на яких є предмети, що становлять підвищену небезпеку для оточення.

    2. Характеристика злочинів у сфері обігу вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів:

2.1. викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем;

2.2. незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами;

2.3. незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв;

2.4. недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів;

2.5. незаконне поводження з радіоактивними матеріалами;

2.6. незаконне виготовлення ядерного вибухового пристрою чи пристрою, що розсіює радіоактивний матеріал або випромінює радіацію;

2.7. погроза вчинити викрадання або використати радіоактивні матеріали;

2.8. порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами;

2.9. порушення вимог режиму радіаційної безпеки.

3. Характеристика злочинів, пов’язаних з порушенням правил, що забезпечують громадську безпеку:

3.1. незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини;

3.2. незаконне перевезення на повітряному судні вибухових або легкозаймистих речовин;

3.3. порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

4. Умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства.

Задача № 1

Загрожуючи вибухом, М. наказала екіпажу літака ТУ-134, який виконував рейс Київ-Москва, змінити курс і летіти до Стамбулу. Прикинувшись, що виконує цю вимогу, екіпаж посадив літак у Семфирополі. Під час затримання М. в неї було вилучено згорток з молотком і кухонним ножем, які вона видавала за бомбу. Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача № 2

При зміні власника підприємства (одного з ВАТ) виявилася недостача шести підготовлених до захоронення джерел іонізуючого випромінювання з радіоізотопами, які містять цезій-137 та іридій-192, а також два гамма-дефектоскопи, що містять збіднений уран-238. Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.