Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_IPS_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Задача №3

С. на другий день після пологів довідалася від лікаря Ф., що її дитина страждає спадкоємними недугами, які з віком можуть проявитися в дефектах фізичного розвитку і слабоумстві. С., знаючи, що в її сім’ї вже народжувалися неповноцінні діти, попросила Ф. підібрати для неї іншу здорову дитину і замінити необхідні документи. За це С. пообіцяла лікарю велику грошову нагороду. Ф. виконала прохання С. Через деякий час справжня мати дитини, яку забрала С., помітила підміну і сповістила про це у відповідні органи. У ході попереднього розслідування цей факт підтвердився. Яку відповідальність мають нести С. і Ф.

Задача №4

У родині М. народилася небажана друга дитина. Щоб її позбутися та покращити своє матеріальне становище батьки вирішили дитину продати. Вони дали оголошення в газету. Через деякий час родині М. подзвонив Ч. і виявив бажання купити 4-місячного немовля за певну суму. Угода між М. і Ч. відбулася. Теща, довідавшись про те, що трапилося, повідомила в міліцію. Проведені оперативно-розшукові дії результатів не дали. Через деякий час, важко переживаючи втрату онука, жінка потрапила до психіатричної клініку. Дайте юридичну оцінку вчиненому

Тема 22. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи – 2 години

  1. Визначення статевої свободи та статевої недоторканності особи. Значення наведених понять для кваліфікації злочинів.

  2. Зґвалтування та його відмінність від насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом.

  3. Примушування до вступу в статевий зв’язок.

  4. Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості.

  5. Розбещення неповнолітніх.

Задача №1

Д., В. і Л. запросили на вечерку 16-літню А. і 13-літню С. Вони разом уживали спиртне. Коли С. сп'яніла, Д., знаючи скільки їй років, скористався станом дівчини і зґвалтував її (С. не чинила опору). В. і Л. у цей час силоміць тримали А., яка намагалась допомогти подрузі. Тоді В. і Л. спробували зґвалтувати А., але крики почули сусіди та викликали міліцію. Кваліфікуйте дії Д., В. і Л. Чи має юридичне значення усвідомлення винним віку С.? Чи можна В. і Л. визнати співучасниками зґвалтування, вчиненого Д.?

Задача №2

К. зустрівши пізно ввечері у парку неповнолітню Ж., ударив ії палицею по голові, внаслідок чого вона знепритомніла. Спочатку К. задовольнив з потерпілою статеву пристрасть неприродним способом. Коли ж вона прийшла до тями, він приготувався вчинити статевий акт у природній формі, але припинив свої дії щодо потерпілої, яка благала пожаліти ії. Як треба кваліфікувати дії К.

Задача №3

М. знав Н. 17 років. Часто бував у неї вдома. Якось, коли батьків Н. не було вдома, М. запропонував дівчині вступити з ним у статевий зв’язок. Н. відмовила і попросила його піти. М. почав їй погрожувати, а потім вдарив кілька разів та зґвалтував. Після цього Н. вирвалася, та викинулася з вікна п'ятого поверху. Н. отримала тяжкі тілесні ушкодження (множинні переломи кісток, струс мозку). Три місяці вона лікувалася в лікарні, була визнана інвалідом II групи, непрацездатною. Слідство встановило, що зґвалтуванню Н. сприяла її подруга С. С. порадила М. вибрати день, коли батьки Н. будуть відсутні. В той час, коли М. напав на Н., С. закрила двері квартири. Кваліфікуйте дії М. і С. Чи є в даному випадку кваліфікуючі ознаки зґвалтування, передбачені ст. 152 КК?