Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_IPS_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Задача №1

Д., будучи вагітної, стояла в черзі в господарському магазині. Р. хотіла купити товар позачергово. Д. зробила їй зауваження. Жінки почали лаятись і Р. вдарила Д. ліктем у живіт. Через кілька днів у Д. почались передчасні пологи. Дитина народилася мертвою. Кваліфікуйте дії Р.

Задача №2

Дача П. впродовж зими обкрадалася двічі невідомими. По закінченню чергового дачного сезону П. переніс найцінніші речі в темний прикомірок і на горище. В прикомірку П. встановив саморобний капкан на великого звіра, а на горищі спорудив пристрій: якщо хтось торкнувся б речей на нього мала, з 3-метрової висоти, впасти важка колода. У грудні, приїхавши перевірити схоронність майна, він знайшов на своїй дачі К. зі зламаним хребтом і відмороженими ногами, Як потім з'ясувалося, саме К. вже двічі обкрадав дачу П. Цього разу К. не пощастило. Чи має нести відповідальність П.?

Задача №3

В. і Б., що проживають по сусідству, впродовж багатьох років знаходилися в неприязних відносинах. Якось дружина В. нецензурно вилаяла дітей Б. і вони заплакали. На їхній крик із будинку вийшов Б. і зробив дружині В. зауваження. Та, не бачачи своєї провини, кинула в Б. камінь, потрапивши в ногу. Б. у відповідь кинув камінь в дружину В., потрапивши у її залізні ворота. На шум вийшов В. і разом із дружиною почав бити Б., поваливши його на землю. Піднявшись Б., вдарив каменем по голові В., а дружина В. ціпком вдарила Б. Як з’ясувалося В. і Б. заподіяли один одному легкі тілесні ушкодження: дружина В. і Б. отримали невеличкі подряпини, а В. – пошкодження з незначною втратою загальної працездатності. Дайте юридичний аналіз діям учасників бійки.

Задача №4

Учень 9-го класу Х. під час перерви вирішив проекспериментувати і узяв сталеву лінійку, зігнув та направив її у бік групи хлопців. Він упевнив, що лінійка пролетить над їх головами, не зачепивши жодної волосинки. Х. випустив лінійку, яка попала в око одного з учнів. Пошкоджене око згодом довелось вилучити. Кваліфікуйте дії Х.

Варіант: був заподіяний глибокий поріз щоки, учень втратив багато крові та три тижні пролежав у лікарні.

Задача №5

С., знаючи про своє венеричне захворювання, якось вступив у статевий зв'язок з Л. Через тиждень Л. випадково довідалася від лікаря, який лікував С., що С. хворий. На питання Л. С. підтвердив ці слова і додав, що в противному випадку Л. відмовила б йому в близькості. Обурившись, Л. подала заяву в міліцію, хоча експертиза й показала, що вона не заразилася. Дайте юридичний аналіз діям С.

Тема 21. Злочини проти волі, честі та гідності особи – 2 години

  1. Загальна характеристика і система злочинів проти волі, честі та гідності особи.

  2. Незаконне позбавлення волі або викрадання людини.

  3. Захоплення заручників та його відмінність від незаконного позбавлення волі.

  4. Підміна дитини.

  5. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини, її відмінність від суміжних складів злочинів.

  6. Експлуатація дітей.

  7. Використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом.

  8. Незаконне поміщення в психіатричний заклад.

Задача №1

А. виповнилось 15 років. У компанії однолітків вона почала вживати спиртні напої, вступати у випадкові статеві зв'язки, часто, на зауваження батьків не реагувала. Батько А. з метою виховання відвіз дочку в село до своєї матері, де замкнув А. в лазні, залишивши їй воду та продукти. Він сказав А., що час її ув'язнення буде подовжено до тих пір, доки вона не порозумнішає. Своїй матері батько А. наказав, щоб та не випускала онучку з лазні і доглядала, щоб та не втекла. У лазні А. пробула 17 днів. Дайте юридичний аналіз вчиненому.

Задача №2

Голова місцевої адміністрації Т. на передодні виборів вирішив на деякий час позбутися від можливого кандидата на цю посаду – представника опозиційних сил В. З цією метою він подзвонив лікарю-психіатру С. і, пояснюючи ситуацію, сказав, що В. „...став трохи підозрілим, висловлює ідеї зміни влади, збирається зробити переворот і т. ін.” С. пообіцяв дати В. направлення до психіатричного стаціонару. Через день троє санітарів схопили В. біля його будинку, заштовхали в спецмашину і відвезли до психіатричного стаціонару. Після півторамісячного перебування в ньому під спостереженням лікарів-психіатрів В. був визнаний психічно здоровим і відпущений. Дайте юридичну оцінку вчиненому зазначеними особами.