Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_IPS_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Задача №1

Влітку бригада підсобних працівників проводила заготовку сіна. Після роботи, на березі річки, було організовано колективне вживання алкогольних напоїв. Після вживання алкоголю бригадир М., перебуваючи в тяжкому стані сп’яніння, пішов по дерев’яному містку до автомобіля, з метою поїхати в місто. Працівники М. та Л. вирішили пожартувати та викупати М. в річці. Вони штовхнули приятеля у воду. М. намагався деякий час пливти, але витративши всі сили потонув. Дайте юридичну оцінку вчиненому.

Задача №2

Н. посварився зі своєю сусідкою по комунальній квартирі. Не втримавшись він дав ляпасу жінці похилого віку А. та почав принижувати її нецензурною лексикою. На обличчі А. лишився кровопотік. Ввечері того ж дня А. стало погано. Швидка відвезла її до лікарні, де через кілька днів вона померла. Висновком судово-медичної експертизи було встановлено, що смерть А. наступила внаслідок паралічу серця. Серцевим захворюванням вона страждала багато років, але працювала підсобною працівницею в овочевому магазині. На думку помічника прокурора, дії Н. викликали сильне душевне хвилювання та різке зниження серцевої діяльності, що і стало причиною смерті А. Тому Н. повинен нести відповідальність за спричинення смерті за необережністю. Кваліфікуйте дії Н. Чи можливо погодитись з доводами помічника прокурора?

Задача №3

С., самотня стара жінка, знаючи про свою невиліковну хворобу (рак нирок), звернулася до знайомої медсестри Л. з проханням допомогти їй, без особливих страждань, піти з життя. Л. погодилась і ввела в організм С. препарат, що спричинив смерть. Кваліфікуйте дії Л.

Варіант: Л. погодилася виконати прохання С. за умови, що та заповість свою однокімнатну квартиру їй.

Задача №4

П. проживав з К. в одній квартирі. П. у стані сильного сп'яніння, під час сварки з К., вдарив її 6 разів шваброю по голові. Злякавшись, що К. померла, він кинув її в підвал, облив бензином і підпалив. Смерть К., згідно висновку судово-медичної експертизи, сталась через великі термічні опіки III ступеня площею 20-25% поверхні тіла. Кваліфікуйте дії П. Змінилася б кваліфікація, якби смерть потерпілої наступила від ударів шваброю по голові?

Задача №5

Проживаючи в селі, М. з метою охорони саду обплутав огорожу дротом і підключив її до електричної мережі напругою 220 вольт. Жителі села вимагали зняти дріт, але М. цього не зробив. Вдень 8-річний Володя і 7-річна Ніна проникли до саду, щоб нарвати яблук. При виході із саду З. доторкнувся до проводів і був убитий. Кваліфікуйте дії М.. Чи є обставини, що виключають відповідальність М. за загибель хлопчика?

Заняття № 2

        1. Умисне тяжке тілесне ушкодження. Характеристика кваліфікуючих ознак цього злочину.

        2. Умисне тяжке тілесне ушкодження за обтяжуючих обставин та за пом’якшуючих обставин.

  1. Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, його відмінність від умисного легкого тілесного ушкодження.

  2. Побої і мордування та їх відмінність від катування.

  3. Поняття та види злочинів проти особистої безпеки та злочинів у медичній діяльності.

  4. Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби та його відмінність від зараження венеричною хворобою.

  5. Залишення в небезпеці та його відмінність від ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані.

  6. Ненадання допомоги хворому медичним працівником, його відмінність від неналежного виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником.

  7. Порушення прав пацієнта та його відмінність від незаконного проведення дослідів над людиною.

  8. Порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини та його відмінність від насильницького донорства.