Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_IPS_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Тема 17. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх – 4 години

  1. Кримінально-правова характеристика неповнолітнього як суб’єкта злочину.

  2. Поняття та види примусових заходів виховного характеру.

  3. Особливості звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності.

  4. Види покарань, що можуть бути застосовані до неповнолітніх.

  5. Особливості призначення покарання неповнолітнім.

  6. Особливості звільнення неповнолітніх від покарання.

  7. Звільнення неповнолітніх від відбування покарання з випробуванням.

  8. Умовно-дострокове звільнення неповнолітніх.

  9. Погашення та зняття судимості неповнолітніх.

Завдання:

        1. Випишіть до конспекту види покарань, які не можуть бути застосовані до неповнолітніх.

        2. Заповнити таблицю:

          Які покарання можуть застосовуватися з 14 років

          Які покарання можуть застосовуватися з 16 років

          Які покарання можуть застосовуватися з 18 років

        3. Випишіть до конспекту, які додаткові покарання можуть призначатись до неповнолітніх.

        4. Які обставини повинен враховувати суд при призначенні покарання неповнолітнім?

        5. Які види звільнення від кримінальної відповідальності можуть застосовуватись до неповнолітніх?

        6. Випишіть до конспекту умови звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру.

Задача № 1

15-річний Б., який ніде не вчився і не працював, а також не мав самостійного доходу, власних коштів та іншого майна, на яке може бути звернене стягнення, приблизно о 22 год. 20 хв., з метою відкритого викрадення чужого майна, перебуваючи біля житлового будинку, шляхом ривка намагався відкрито викрасти майно Г., а саме: сумку вартістю 150 грн, в якій знаходився мобільний телефон, вартістю 500 грн, з сім-картою «Київстар» вартістю 50 грн, на рахунку якої було 10 грн; гаманець вартістю 50 грн, гроші в сумі 100 грн; спортивний костюм фірми «Адідас» вартістю 200 грн, кросівки фірми «Адідас» чорного кольору вартістю 200 грн, усього на загальну суму 1260 грн. Однак Б. із незалежних від нього причин свій злочинний умисел не зміг довести до кінця.

Повторно того ж дня, близько 22 год. 30 хв., Б. з метою відкритого викрадення чужого майна викрав майно Т., а саме: сумку замшеву вартістю 100 грн, в якій знаходився СД-плеєр «Панасонік» з навушниками вартістю 300 грн, мобільний телефон вартістю 400 грн, з сім-картою «Київстар» вартістю 50 грн, на рахунку якої знаходилося 6 грн, гаманець вартістю 50 грн, гроші в сумі 300 грн, блокнот вартістю 20 грн, музичний міні-диск вартістю 50 грн, а всього на загальну вартість 1276 грн.

В результаті Б. був визнаний судом винним у злочинах, передбачених ст. 15, ч. 1 ст. 186, ч. 2 ст. 186 КК України.

Які види покарань можуть бути призначені Б. за кожний з учинених ним злочинів без застосування ст. 69 КК? В яких межах йому може бути призначене остаточне покарання за сукупністю злочинів?

Задача № 2

16-річний П., який працював неофіційно в пункті прийому склотари, вступив у попередню змову з невстановленими слідством особами, спрямовану на таємне викрадення чужого майна, реалізовуючи яку, невстановлені слідством особи відкрили двері та проникли в підсобне приміщення, розташоване на території фермерського господарства «Нива», звідки спільно із П. таємно викрали металеві дуги – 19 шт., загальною вартістю 1900 грн, металеві дуги – 19 шт., вартістю 3040 грн, металеві насадки до поливальних установок – 12 шт., загальною вартістю 420 грн, блок двигуна трактора ДТ 75, вартістю 2500 грн, спричинивши шкоду на загальну суму 8260 грн.

Крім того, П. через деякий час після скоєного незаконно придбав шляхом присвоєння знайденого, ніж, який, згідно із висновком судово-криміналістичної експертизи, був виготовлений промисловим способом по типу мисливських ножів, що відносяться до колюче-ріжучої холодної зброї.

Також було виявлено, що П. у приміщенні прийомного пункту вторинної сировини, де він працював, незаконно зберігав спиртову суміш кустарного виробництва з метою збуту на розлив, в рахунок оплати за прийняту склотару, яку придбав на ринку «Привоз» в м. Одесі.

В результаті П. був визнаний судом винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 263, ч. 1 ст. 204 КК України.

Яка максимальна міра покарання може бути призначена П. за кожний з учинених ним злочинів?

Задача № 3

16-річний К., перебуваючи в житловому будинку, таємно викрав у Р. мобільний телефон, вартістю 1281 грн та карту пам'яті до нього вартістю 89 грн, спричинивши потерпілому Р. таким чином матеріальну шкоду на загальну суму 1370 грн.

В результаті К. був засуджений судом за ч. 1 ст. 185 КК України до позбавлення волі на строк 1 рік 6 місяців. На підставі ст. ст. 75, 104 КК України К. було звільнено від відбування покарання з випробуванням на 1 рік. У період іспитового строку він взяв участь у груповій хуліганській бійці, під час якої кастетом заподіяв С. умисне тяжке тілесне ушкодження.

Яке максимальне покарання може бути призначене К. за кожний з учинених ним злочинів? В яких межах може бути призначене остаточне покарання за сукупністю злочинів? В яких межах може бути призначене остаточне покарання за сукупністю вироків?

Задача № 4

15-річна С. ввечері зайшла зі своїм приятелем до бару, щоб поспівати у караоке. Там вона помітила незнайому їй жінку, яка сварилася із якимось чоловіком. Вони були знервовані й штовхалися. Скориставшись ситуацією, С. підійшла до жінки та відкрито викрала шляхом ривка з її лівої руки золоту каблучку вартістю 900 грн. Після чого з місця злочину зникла, викраденим розпорядилася на свій розсуд.

Дії С. суд кваліфікував за ч. 1 ст. 186 КК України та призначив їй покарання у вигляді штрафу в розмірі 850 грн.

Чи правильно судом було обрано основне покарання?

Задача № 5

Неповнолітній Л., будучи раніше судимим, в період іспитового строку вчинив новий умисний злочин за наступних обставин. Незаконно придбав без мети збуту у невстановленої слідством особи за 100 грн особливо небезпечну психотропну речовину, котра представляє собою кустарно вироблений препарат із ефедрину, масою його сухого залишку 0,196 г.

Дії Л. суд кваліфікував за ч. 2 ст. 309 КК України та призначив йому покарання у вигляді 2 років позбавлення волі.

За попереднім вироком у Л. залишилося невідбуте покарання у вигляді 1 місяця.

Яким має бути остаточне покарання для Л.?

Задача № 6

15-річний Є. отримав в подарунок від батька автомобіль. З цієї нагоди син організував вечірку, запросивши своїх однокласників. Випивши велику кількість спиртного, підлітки вирішили покататися по нічному місту. Батько Є., почувши це, забрав ключі від машини. У сварці, що виникла між батьком і сином, Є.-молодший схопив кухонний ніж і наніс батьку 8 проникаючих ножових поранень в область шиї і живота. Від отриманих пошкоджень батько через 40 хвилин помер.

Вирішіть питання про кримінальну відповідальність Є., якщо у момент вчинення злочину він був: а) осудний; б) страждав психічним розладом, що не виключає осудності; в) неосудний.

Чи можливе застосування до Є. покарання у вигляді довічного позбавлення волі?

Задача № 7

15-річний Т. звинувачувався у тому, що пізно ввечері, близько 23:00, під приводом здійснення дзвінка отримав від Б. його мобільний телефон «Соні еріксон W 700 I», вартістю 954 грн 55 коп. Після чого Т., не маючи наміру повертати вказаний мобільний телефон, заволодів ним шляхом обману.

Т., який раніше був не судимим, свою вину визнав повністю, щиро покаявся у вчиненому, активно сприяв розкриттю даного злочину і повністю відшкодував завдані ним збитки.

На якій підставі Т. має бути звільнений судом від кримінальної відповідальності: із застосуванням ст. 45 КК України чи із застосуванням ст. 97 КК України? Відповідь обґрунтуйте.

Задача № 8

З. у 17-річному віці з ревнощів убив свою однокласницю П. Труп потерпілої розчленував, загорнув в поліетилен і викинув в річку. Через 8 років дане суспільне небезпечне діяння було розкрите.

Чи можливе притягання З. до кримінальної відповідальності? Як вирішується питання звільнення від кримінальної відповідальності неповнолітніх у зв'язку із закінченням строків давності?