Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_IPS_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Тема 14. Поняття, мета та види покарання. Інші заходи кримінально-правового характеру – 4 години

  1. Поняття та ознаки покарання.

  2. Теорії цілей покарання у науці кримінального права. Мета покарання за чинним кримінальним законодавством України.

  3. Функції покарання.

  4. Поняття системи покарання та принципи її побудови.

  5. Класифікації покарання за чинним законодавством та в науці кримінального права.

  6. Поняття і зміст штрафу.

  7. Позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу.

  8. Підстави та порядок призначення позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

  9. Підстави та порядок призначення громадських робіт.

  10. Підстави та порядок призначення виправних робіт.

  11. Підстави та порядок призначення службових обмежень для військовослужбовців.

  12. Підстави та порядок призначення конфіскації майна.

  13. Підстави та порядок призначення арешту.

  14. Підстави та порядок призначення обмеження волі.

  15. Підстави та порядок призначення тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців.

  16. Підстави та порядок призначення позбавлення волі на певний строк.

  17. Підстави та порядок призначення довічного позбавлення волі.

  18. Поняття та підстави застосування примусових заходів медичного характеру.

  19. Види примусових заходів медичного характеру.

  20. Особливості продовження, зміни або припинення примусових заходів медичного характеру.

  21. Поняття примусового лікування, його юридична природа та кримінально-правовий зміст.

  22. Поняття та підстави застосування спеціальної конфіскації.

  23. Заходи кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб.

Завдання:

  1. Визначте відмінності покарання від інших заходів державного примусу, зокрема адміністративного та дисциплінарного стягнення.

  2. Визначте шляхи та методи досягнення мети загального попередження.

  3. Чому, на вашу думку, сучасне кримінальне законодавство виключило з переліку цілей покарання таку мету як «перевиховання»?

  4. Заповнити таблицю:

Основні покарання

Додаткові покарання

Змішані покарання

5. Випишіть до конспекту майнові покарання.

6. Випишіть до конспекту покарання, які не пов’язанні з позбавленням волі.

7. Які покарання не можуть бути застосовані до вагітних жінок?

8. Випишіть до конспекту категорії засуджених, до яких неможливо застосовувати громадські роботи.

9. Випишіть до конспекту категорії засуджених, до яких неможливо застосовувати виправні роботи.

Задача № 1

Вироком суду Д. і З. засуджено за незаконне зайняття рибним добувним промислом, а саме: вони виловили рибу цінних порід на суму 2070 грн, чим заподіяли рибному господарству істотну шкоду (ч. 1 ст. 249 КК), – та призначено покарання у розмірі 170 грн штрафу кожному.

В апеляційному поданні прокурор просить скасувати вирок, посилаючись на неправильне застосування кримінального закону у частині призначення покарання.

Яке рішення має прийняти суд?

Задача № 2

Заступника начальника райвідділу внутрішніх справ П. засуджено за перевищення влади, що супроводжувалось насильством, за ч. 2 ст. 365 КК до позбавлення волі на строк 5 років. Крім того, суд позбавив П. спеціального звання «майор міліції», а також вніс подання про позбавлення його державних нагород.

Яка юридична природа позбавлення спеціального звання і державних нагород? Чи можна вважати, що суд правильно призначив П. додаткове покарання?

Варіант: П. засуджено за заподіяння умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження колишній дружині за ч. 2 ст. 122 КК.

Задача № 3

Вироком Київського районного суду м. Донецька у 2008 р. В. засуджено за ч. 2 ст. 368 КК України із застосуванням ч. 2 ст. 69 КК України на 4 роки позбавлення волі без позбавлення права займатися викладацькою діяльністю, без конфіскації майна. За вироком суду В. засуджено за те, що вона, будучи завідувачкою кафедри та заступником голови державної екзаменаційної комісії учбового закладу, знаходячись в своєму службовому кабінеті, отримала неправомірну вигоду в розмірі 200 доларів США за сприяння в здачі державних іспитів.

Чи правильно судом було призначено покарання?

Задача № 4

К., що працював заступником декана одного з факультетів медичного інституту, визнано винним в одержанні неправомірної вигоди, вчиненому повторно. За ч. 4 ст. 368 КК його засуджено на 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виховними функціями, на строк 3 роки. Одночасно за вироком суду його позбавлено звання капітана медичної служби запасу, вченого звання доцента та наукового ступеня кандидата медичних наук.

Дайте оцінку вироку суду щодо позбавлення К. військового звання, вченого звання та наукового ступеня.

Задача №5

Вироком суду К. засуджено за ч. 3 ст. 185 КК на 3 роки позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК його звільнено від відбування покарання з випробуванням із іспитовим строком на 2 роки і відповідно до ст. 77 КК йому призначено додаткове покарання у вигляді штрафу в розмірі 510 грн.

Чи правильно призначений штраф як додаткове покарання?

Задача № 6

Згідно з вироком Б. засуджено за те, що він, не маючи посвідчення водія, навичок водіння мотоцикла і реєстраційних документів на нього, керуючи технічно несправним мотоциклом ІЖ-Юпітер-4, рухаючись на автодорозі, порушивши вимоги Правил дорожнього руху України, скоїв наїзд на пішохода М., внаслідок чого потерпілій було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження. Вироком суду Б. засуджено за ч. 2 ст. 286 КК України на 3 роки позбавлення волі з позбавленням його права керувати всіма видами транспортних засобів строком на 2 роки.

Чи можна таке рішення суду визнати обґрунтованим, якщо з матеріалів справи та з вироку щодо Б. убачається, що посвідчення водія і права керувати транспортними засобами він не мав?

Задача № 7

Інваліда 3-ї групи Д. було засуджено за ч. 1 ст. 122 КК до виправних робіт на строк 1 рік 6 місяців. В апеляції він просив замінити виправні роботи на штраф, посилаючись на інвалідність. Потерпіла Г. у запереченні на апеляцію просила залишити вирок без змін, зазначивши, що Д. фактично працює і його інвалідність не може перешкодити відбуванню покарання даного виду.

Як має бути вирішена справа?

Варіант: Д. став інвалідом 2-ї групи через місяць після постановлення вироку.

Задача № 8

Ф. засуджена за ч. 1 ст. 140 КК до обмеження волі на строк 2 роки з позбавленням права займатись медичною практикою на строк 3 роки. У своїй апеляції адвокат засудженої просив виключити з вироку покарання у вигляді позбавлення права займатись певною діяльністю (медичною практикою), оскільки поряд із обмеженням волі воно передбачене в санкції ч. 1 ст. 140 КК як альтернативне основне покарання і суд не мав права призначати за один злочин обидва покарання одночасно.

Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга?

Задача № 9

Вироком суду Щ. засуджено за ч. 1 ст. 125 КК України на 1 рік виправних робіт із відрахуванням 15 % заробітку в дохід держави; за ч. 2 ст. 125 КК України на 2 роки обмеження волі. На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів Щ. визначено остаточне покарання у вигляді обмеження волі строком на 2 роки. Як встановив суд, безробітний Щ., будучи у стані алкогольного сп’яніння, під час сварки з Б., яка виникла на ґрунті їх неприязних стосунків через користування спірною земельною ділянкою, на якій знаходилась худоба родини останнього, умисно став наносити дерев’яною палицею удари по голові та інших частинах тілах Б., внаслідок чого спричинив йому легкі тілесні ушкодження, а в подальшому – і легкі тілесні ушкодження дружині Б.

Чи правильно було судом призначено покарання за кожний окремий злочин?