Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MK.docx
Скачиваний:
399
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
999.08 Кб
Скачать

16.Класифікація аудиторій

За розміром: велика та невелика (не більше 25 осіб)

Вважається, що у Великій аудиторії виступати легше, так як вона більш охоче вірить комунікату, оскільки людина краще підтримає пропозицію всієї аудиторії, ніж виступить проти. Там сильніше діє механізм зараження, тому якщо ви переконали кількох, то вони переконають інших. У Невеликий аудиторії виступати складніше, так як вона зазвичай налаштована по відношенню до комуніката критично.

Однорідна і різнорідна аудиторія

Різнорідна аудиторія включає різних за рівнем, віком, професійної підготовки, освіти людей. При виступі в різнорідної аудиторії необхідно орієнтуватися на слабких слухачів, виносити на обговорення тільки одну тему.

За статтю: чоловіча і жіноча.

Специфіка Жіночої аудиторії полягає в тому, що така аудиторія гостро реагує на негативні явища матеріального і побутового плану, там переважає конкретне образне мислення, є висока емоційність сприйняття, аудиторія воліє сприймати інформацію на слух, охочіше збирається на різні лекції і виступи, менш поінформована.

Чоловіча аудиторія краще поінформована з усіх питань

За віковим особливостями: дитяча, молодіжна, аудиторія середнього віку, аудиторія старшого віку.

Дитяча аудиторія виділяється емоційною безпосередністю, непосидючістю, швидким стомленням, високим ступінем заражува-ності, схильністю до копіювання, віру в усне слово.

Молодіжна аудиторія характеризується безтурботністю, необтяженістю життєвими проблемами, нерозвиненою здатностю до логічного мислення, переважанням емоційного сприйняття над раціональним

У Аудиторії середнього віку переважають інтереси до матеріального добробуту, проблем сім'ї, роботи.

Аудиторія старшого віку краще розуміє повільну мову, насилу піддається перепереконанням, відчуває потребу в емоційному контакті з оратором, чекає докладної відповіді на запитання.

За національністю: Одні й ті ж доводи, аргументи, риторичні прийоми мають різну силу і ефективність у різних національних колективах.

За професійними особливостями:

Аудиторія гуманітарних наук і аудиторія точних наук.

Аудиторія представників точних наук, природничих областей знання вимагає від комуніката точних формулювань, тезового викладу. Необхідно давати інформацію аналітично, розчленовуючи її. Така аудиторія звикла до цифрових даних і чекає їх

За рівнем підготовленості:

добре підготовлена, підготовлена і малопідготованих аудиторія.

За налаштуванням: позитивно налаштована аудиторія, індиферентна, негативно налаштована аудиторія.

У Позитивно налаштованої аудиторії ефек-тивна одностороння і висхідна аргументація; не потрібно формулювати висновки за аудиторію, нехай вона зробить їх сама.

Увагу індиферентивної аудиторії потрібно завоювати, для цього необхідно придумати захоплюючий початок; максимально використовувати прийоми захоплення і підтримки уваги; потрібно говорити з підвищеною емоційністю, частіше звертатися до аудиторії в цілому і до окремих слухачам; показати аудиторії можливі висновки зі свого виступу; говорити коротко; приводити випадки з життя.

Крім того, будь-яка людина не хоче автоматично піддаватися впливу іншої людини, в готовому вигляді приймати його тези, намагається чинити комунікату внутрішній опір в негативній аудиторії

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]